Aanbevolen verlichtingsniveaus in woningen

Wij hebben uitvoerig geschreven over de aanbevolen verlichtingsniveaus in alle soorten commerciële ruimten zoals winkels of hotels. Deze keer zullen we ons concentreren op de meest geschikte verlichtingssterkte voor elke kamer in huis.

In tegenstelling tot verlichting in werkruimten, hebben we in de huiselijke omgeving geen normen zoals UNE-EN 12464. Daarom hopen wij dat deze kleine gids als referentie kan dienen.

Verlichtingsniveaus in een woning

Verlichting in huis is meer dan het plaatsen van lampen om ’s nachts niet zonder licht te vallen. Het kiezen van de juiste lichttoon en intensiteit zal ons een hoger niveau van comfort bieden en de esthetiek van de ruimte verbeteren.

Aanbevolen verlichtingsniveaus in woningen

Zoals altijd is het eerste waar we rekening mee moeten houden alle activiteiten die in elk van de kamers van het huis zullen worden uitgevoerd. Zo weten we precies wat de verlichtingsbehoeften van elke ruimte zijn en kunnen we onze LED-lampen dienovereenkomstig kiezen.

Bovendien, vasthouden aan verlichting die past bij wat we echt nodig hebben kan gunstig zijn voor het verminderen van onze elektriciteitsrekening.

Keukenverlichting

De keuken is een van de meest gebruikte kamers in huis en vereist functionele verlichting, maar mag niet gespeend zijn van raffinement. Het meest gebruikelijke is om het in twee niveaus te verhogen: algemeen en werk.

Voor de algemene verlichting van de keuken kan 200 lux voldoende zijn, hoewel we in de zones waar voedsel wordt bereid, wat aanvullend licht moeten toevoegen waarmee we comfortabel kunnen werken.

Een ander voordeel van verlichting op twee niveaus is dat we de schaduwen elimineren die we zelf op het werkblad zouden veroorzaken als we alleen de algemene keukenverlichting hebben.

Keukenverlichting met LED verlichting in het werkblad

Meestal werden koudlicht tl-buizen gebruikt om de keuken te verlichten. Tegenwoordig worden meestal downlights of LED-platen geïnstalleerd die het licht zeer gelijkmatig verspreiden.

Wat de kleurtemperatuur betreft, vergemakkelijkt het gebruik van koud licht verschillende taken zoals snijden of hakken en vermindert het de kans op ongelukken, omdat het de concentratie verbetert. In ieder geval is het belangrijk dat het licht een kleurweergave-index van ten minste 80 heeft om gemakkelijk de versheid van het voedsel te bepalen.

Badkamerverlichting

Een andere ruimte waar het licht praktisch en functioneel moet zijn. Zoals we aangaven toen we het over keukenverlichting hadden, zullen we in de badkamer het licht opnieuw vanuit twee perspectieven plannen: het algemene licht en het spiegellicht. Eigenlijk is trapsgewijze verlichting een praktijk die we in de meeste ruimtes van het huis kunnen toepassen.

accentlicht rond de badkamerspiegel

De meest gebruikelijke is het gebruik van een downlight of een plafondlamp in het midden van de ruimte en een tweede lichtbron in de spiegel, om ons te helpen bij dagelijkse activiteiten zoals scheren of het aanbrengen van make-up.

Bij de keuze van het licht voor de spiegel moeten we er rekening mee houden dat de lichttemperatuur neutraal moet zijn en dat er ten minste één lichtpunt aan elke kant van de spiegel moet zijn om schaduwen te voorkomen.

Verlichting in gangen en trappenhuizen

Gangen vereisen over het algemeen een laag verlichtingsniveau. Voor de meeste zijn een paar goed verdeelde lichtpunten meer dan voldoende. Als er kleine halogeenspots zijn geïnstalleerd, volstaat het deze te vervangen door LED’s met een gelijkwaardig vermogen.

LED-bakens op trappen

In gangen en vooral in trappenhuizen kunnen LED-strips en -bakens een zeer interessant alternatief zijn voor conventionele verlichting. Het automatisch in- en uitschakelen van deze verlichting door middel van aanwezigheidsmelders is ook een groeiende trend.

Verlichting in slaapkamers

In ons verlichtingsblog hebben we het eerder gehad over de verschillende opties voor het verlichten van een slaapkamer of een kinderkamer. In beide gevallen moet de verlichting een gezellige en uitnodigende sfeer creëren om tot rust te komen.

De kamer is de plek waar de jongsten van het huis meestal studeren of spelen en daarom moeten we ook een licht hebben dat geschikt is voor dergelijke activiteiten. Daarom is het meest praktische een warme algemene verlichting van lage intensiteit, die we aanvullen met een andere van grotere helderheid, als het beter koud is, voor taken als lezen of schrijven.

Slaapkamer met verschillende LED-lampen

Het meest gebruikelijke verlichtingssysteem in alle soorten slaapkamers omvat algemene verlichting vanaf het plafond van de kamer, de tafellamp en, in kinderkamers, de bureaulamp.

Woonkamer- en eetkamerverlichting

Of beide zich nu in dezelfde fysieke ruimte bevinden, of als we een kamer hebben voor elk gebruik, de verlichting in de woonkamer en de eetkamer hebben een vergelijkbaar doel: het creëren van een comfortabele ruimte.

In deze ruimte worden oneindig veel verschillende activiteiten uitgevoerd met de meest uiteenlopende verlichtingsbehoeften. Daarom hebben we een veelzijdig systeem nodig dat we gemakkelijk aan elk moment kunnen aanpassen. Daarom kan dimbare verlichting of, beter nog, een intelligent verlichtingssysteem zoals de Philips HUE een uitstekende oplossing zijn.

Woonkamer met LED-verlichting

Over het algemeen hebben we een algemeen licht nodig dat niet te krachtig hoeft te zijn, hoewel het in de eethoek voldoende moet zijn om comfortabel te zijn.

Om televisie te kijken, raden wij een zwak omgevingslicht aan dat geen reflecties op het scherm veroorzaakt en, als we graag lezen, een aanvullende lichtbron met iets meer intensiteit en een koelere toon.

Aanbevolen verlichtingsniveaus per kamer

De volgende tabel vat de aanbevolen verlichtingsniveaus voor elke kamer samen.

Keuken

Algemeen200 luxVloer
Aanrecht / Eiland500 luxWerkgebied

Badkamer

Algemeen100 luxVloer
Spiegel300 luxHoogte gezicht

Gangen en trappen

Woningen100 lux1 m
Gemeenschappelijke ruimtes150-200 lux1 m

Slaapkamer

Algemeen50 – 100 luxVloer
Hoofdbord150 – 300 luxLeeslamp

Kinderkamer

Algemeen200 luxVloer
Bureau500 luxTafel

Woon/eetkamer

Algemeen100 luxVloer
TV50 luxOmgevingslicht
Lezen150 – 300 luxLeesvlak
Eetkamer150 luxTafel

Het is goed nogmaals te benadrukken dat dit indicatieve waarden zijn, maar ze vormen een goede leidraad om te weten hoeveel licht we minimaal nodig hebben voor elk type activiteit dat we binnenshuis kunnen uitvoeren, met veiligheid en voldoende visueel comfort.

Zoals altijd kunt u uw vragen achterlaten in de commentaren.