Verlichtingssystemen in garages verschillen sterk van verlichtingssystemen op buitenparkeerplaatsen, maar beide hebben hetzelfde doel, namelijk ons in staat stellen ons voertuig veilig te bereiken. Het ontwerpen van een goed verlichte ruimte, zonder donkere of onverlichte zones, biedt de gebruikers comfort en veiligheid, wat zeer belangrijk is in garages en parkeerterreinen. Muren in lichte kleuren, waarbij het grijs van cement wordt vermeden, en duidelijk zichtbare borden voor zowel voetgangers als voertuigen zullen de bruikbaarheid van de ruimte verbeteren.
Om een efficiënte verlichting te verkrijgen, moet rekening worden gehouden met aspecten als oppervlakte of locatie, of ze zich nu buiten of binnen bevinden. Om een onderscheid te maken, noemen we garage die parkeerplaatsen die zich binnen of in de kelder van gebouwen bevinden. Met parkeren bedoelen wij parkeerplaatsen die zich buiten bevinden. De locatie van de ruimte is essentieel om de armaturen te kiezen die zich het best aan de omstandigheden van de omgeving aanpassen. Voor verlichting op parkeerplaatsen gebruiken we niet dezelfde elementen als voor verlichting in garages.
LED-verlichting in garages
Garages blijven in de meeste gevallen praktisch 24 uur per dag verlicht. Daarom hebben wij een verlichtingselement nodig dat een hoge duurzaamheid heeft en een algemeen en voldoende krachtig licht biedt. Op die manier zullen gebruikers zich probleemloos kunnen verplaatsen en hun voertuig kunnen vinden.
Een LED-verlichtingssysteem in garages moet minimaal 50 lux leveren, hoewel het altijd wordt aanbevolen dat het lichtniveau ten minste 75 of 100 lux bedraagt. Een van de meest gebruikte elementen zijn LED-schermen, de perfecte vervanger van TL-buizen. Deze moeten zo efficiënt mogelijk worden geïnstalleerd. Met efficiënt bedoelen we een effectieve verdeling van de armaturen, die het lichtvermogen zo gelijkmatig mogelijk in de ruimte verdeelt. Hiervoor moet rekening worden gehouden met de afmetingen van de ruimte en de kenmerken van de armaturen, met name de lichtsterkte (lumen) en de lichtverdeling of openingshoek waaronder het licht wordt uitgestraald.
We mogen de zo belangrijke en noodzakelijke LED-noodverlichting niet vergeten. Er zijn inbouw- of opbouwnoodlampen, hoewel er geen grote verschillen zijn, behalve wat betreft de esthetiek en het installatieproces. Het belangrijkste is dat ze hun functie correct uitvoeren, door de uitgang aan te geven en het pad dat moet worden gevolgd om die te bereiken, in geval van een stroomstoring. Voor meer informatie hebben we het artikel over verlichting in noodplannen, waarin de voorschriften voor noodverlichting worden besproken.
Hoewel de verlichtingselementen in garages met LED-technologie lange tijd kunnen blijven branden, is het niet raadzaam ze onbeperkt te laten branden. Daarom is het raadzaam automatische uitschakelingen te programmeren of te kiezen voor de installatie van aanwezigheidsmelders, die voorkomen dat de verlichting altijd brandt.
Met aanwezigheidssensoren kunnen we het elektriciteitsverbruik verminderen wanneer de ruimte niet in gebruik is, waardoor we besparen op de elektriciteitsrekening. Nooit meer dat ongemakkelijke moment van zoeken naar het licht in het donker of de tassen laten vallen om op de schakelaar te drukken!
In het geval van LED-verlichting in openbare garages, vooral die in winkelcentra, is het raadzaam groene en rode lampen te installeren bovenaan elke ruimte. Zo vergemakkelijken we de zichtbaarheid van vrije (groen) en bezette (rood) parkeerplaatsen.
LED-verlichting in parkeerterreinen
Parkeerterreinen bevinden zich, zoals gezegd, in de open lucht. In dit type ruimte worden buitenverlichtingselementen gebruikt, zoals LED-projectoren, die op grote hoogte zijn aangebracht om een meer gelijkmatige verdeling van het licht te vergemakkelijken. LED-verlichting op parkeerplaatsen kan worden aangevuld met bijvoorbeeld bakens die op geringere hoogte zijn geïnstalleerd. Hoewel het minimale verlichtingsniveau op parkeerplaatsen tot 20 lx kan bedragen, moet altijd in gedachten worden gehouden dat er voldoende licht moet zijn om het voertuig te kunnen vinden en de sleutels te kunnen manipuleren.
De hoogte en afstand van de lichtbronnen is afhankelijk van hun vermogen en de breedte van de lichtbundel die zij uitstralen. Het is belangrijk dat de armaturen een IP65-bescherming of hoger hebben, wat hun bestendigheid tegen weersinvloeden en guur weer garandeert.
Aangezien in dit geval de LED verlichtingselementen op parkeerplaatsen alleen ’s nachts of bij weinig licht werken, is het gebruikelijk om lichtsensoren of timers te installeren, elementen waarmee we de verlichting automatisch kunnen in- en uitschakelen volgens een bepaald niveau van omgevingslicht of een vooraf bepaald schema.
Zoals u ziet, biedt LED-technologie verschillende verlichtingsalternatieven in parkeerterreinen en -garages, waardoor meer functionele ruimten ontstaan en het elektriciteitsverbruik afneemt.