Gids voor het kiezen van uw LED lamp

LED-lampen kopen is niet zo eenvoudig als andere soorten lampen, maar als je eenmaal weet hoe het moet, is het een fluitje van een cent! U hoeft alleen maar een paar basisprincipes over dit type verlichting te kennen, waardoor u meer kunt besparen op uw elektriciteitsrekening en milieuvriendelijker bent.

Dan komt de dag dat je gehoord hebt over de voordelen van LED verlichting. Je weet dat je moet veranderen, maar je weet niet waar je moet beginnen. Daar sta je dan, eindelijk besloten om op zoek te gaan naar je eerste LED lampen, maar er zijn zoveel verschillende lampen.

Wat moet ik weten om LED-lampen correct te kiezen?

Bij de keuze van een traditionele gloeilamp laten we ons leiden door het wattage. Tot nu toe was het gemakkelijk, afhankelijk van waar hij komt te staan en hoeveel licht we nodig hebben, kiezen we meer of minder wattage.

Meestal relateren we watt aan de hoeveelheid licht die een lamp uitstraalt, maar watt is eigenlijk een indicator van het energieverbruik. Natuurlijk, hoe meer licht een lamp geeft, hoe meer energie hij verbruikt. Maar bij het kiezen van LED-lampen moeten we enkele basisbegrippen kennen, zodat we beter kunnen kiezen welke LED-lamp we moeten kopen.

Begrippen verduidelijken:

 • Een watt (W) meet het totale energieverbruik. Ze geven aan hoeveel stroom het verbruikt.
 • Een lumen (lm) meet de totale hoeveelheid uitgestraald licht.
 • Kelvin (K) meet de temperatuur van licht. Zij geven de kleurschakeringen van het licht aan, die kunnen variëren van licht blauwachtig tot meer geelachtig.
 • Het lichtrendement is de hoeveelheid licht die wordt afgegeven in verhouding tot de verbruikte energie. Het wordt gemeten in lumen per watt (lm/W).
 • De verlichtingssterkte meet de intensiteit van het licht dat op een oppervlak valt. Het wordt gemeten in lux (lx). 1 lux = 1 lumen/m2.

Het grootste voordeel van het kiezen van LED-lampen is hun lage energieverbruik en het is deze aanzienlijke besparing op de elektriciteitsrekening die dit type lamp ons biedt.

Nu we weten waar we op moeten letten bij het kiezen van een LED-lamp, zullen we zien hoe we de meest geschikte kunnen kiezen.

Hoe kies je een LED lamp?

Op dit punt rijst een vraag en dat is de hoeveelheid of het aantal LED-lampjes dat nodig is. Als we tot nu toe traditionele verlichting in huis hadden, gaan we die misschien geleidelijk vervangen door LED-verlichting en hebben we informatie nodig over hoe we die kunnen vervangen.

Om te weten hoe u LED-lampen moet kiezen, is het belangrijk verschillende factoren in overweging te nemen:

1. Lumen van LED lampen

Het energievoordeel van LED-lampen kan oplopen tot 80% besparing op het elektriciteitsverbruik. Het grote voordeel is dat u betaalt volgens de hoeveelheid verbruikte watt. In het algemeen komt 1W overeen met ongeveer 90 lumen. U kunt onze lichtrendementstabel raadplegen.

2. De openingshoek van het licht

Afhankelijk van wat we willen verlichten, zullen we kiezen tussen:

 • Een lamp met een openingshoek van 40º om gerichter te verlichten. Deze directe verlichting is meer geschikt wanneer we een specifiek lichtpunt willen verlichten of bij de inrichting van een ruimte met licht willen spelen, bijvoorbeeld door een hoek te accentueren of leesplekken te verlichten.
 • Een lamp met een openingshoek van 120º als we een oppervlak volledig willen verlichten. Deze meer open hoek heeft een grotere capaciteit om te verlichten met één enkele lamp. Zij worden gewoonlijk gebruikt om een kamer te verlichten.

3. Lichttemperatuur

Bij de aanschaf van LED-verlichting is het belangrijk om duidelijk te weten welke kleurtemperatuur het meest geschikt is voor de ruimte die u wilt verlichten.

Lampen kunnen op basis van hun temperatuur worden ingedeeld in 3 types:

 • Koel wit (6500K). Intenser wit licht, perfect voor werkruimtes zoals kantoren, keukens…
 • Zuiver of neutraal wit (4000K). Medium intensiteit, geschikt voor badkamers, commerciële ruimtes…
 • Warm wit (2800K). Gezelliger en sfeervoller. Ideaal voor woonkamers, slaapkamers.
LED-kleurtemperatuur

4. Gloeilamp adapter

De basis van elke lamp of lamp, d.w.z. het type aansluiting, is een van de belangrijkste aspecten waarnaar moet worden gekeken voordat een LED-lamp wordt gekozen. Leer over de verschillende soorten contactdozen die bestaan, hun nomenclatuur en hun ontwerp.

welke LED-lampen te kiezen

5. Gebruiken we thuis

Naast de functie die elke ledlamp vervult, is het belangrijk rekening te houden met bepaalde factoren die van invloed kunnen zijn op de hoeveelheid licht die u nodig hebt.

 • De kleur van de muren. Donkere verf vereist meer lichtsterkte.
 • Plafondhoogte. Hoe hoger het plafond, hoe meer vermogen je nodig hebt.
 • Objecten. Meubels en decoraties in een kamer kunnen schaduwen of reflecties werpen.
 • Plaatsing van de lichten. Afhankelijk van het soort licht dat we nodig hebben, plaatsen we de lampen in een of andere positie. Normaal zullen ze niet dicht bij de muren staan, maar als we indirecte verlichting willen creëren kan dit een goede optie zijn.
 • Hoeveelheid. Verschillende kleine lampjes verdeeld over een kamer kunnen een goede verlichting geven.

Nu we de kenmerken van een LED-lamp kennen en begrijpen, kunnen we ons verdedigen bij het kiezen van LED-lampen. Bent u er klaar voor?