Alles over slaapkamerverlichting

De slaapkamer is niet alleen een ruimte waar men slaapt, het is ook een kamer waar jij een goed boek leest of tv kijkt en daarom is het noodzakelijk om LED-verlichting voor slaapkamers aan te schaffen die zich aan onze behoeften aanpast..

Hoe verlicht je een slaapkamer

Een slaapkamer moet homogeen, gelijkmatig en schaduwvrij licht hebben. Het is aan te bevelen een harmonieuze sfeer te scheppen die uitnodigt tot ontspanning en rust. Hiervoor kiezen wij een warm, aangenaam en niet te krachtig licht. Het geadviseerde verlichtingsniveau is ongeveer 200 lux..

In deze leidraad zullen wij ons richten op het meest algemene geval, zoals de master slaapkamer. Hoewel de adviezen die we zullen zien op alle soorten slaapkamers kunnen worden toegepast, hebben we een specifiek artikel over verlichting voor kinderkamers dat u wellicht interessant zult vinden om te raadplegen.

Aangezien het een ruimte betreft waar het licht niet urenlang hoeft te blijven branden, moeten wij een verlichtingstype kiezen dat bestand is tegen voortdurend in- en uitschakelen en dat ons onmiddellijk de totale lichtsterkte geeft..

Diverse LED verlichtingselementen voor slaapkamers
Diverse LED verlichtingselementen voor slaapkamers

Bij LED-verlichting voor kleine slaapkamers worden meestal LED-plafondlampen of -hanglampen gebruikt, de laatste als het plafond niet erg laag is, die in het midden van de kamer worden geïnstalleerd. Indien een meer indirect licht gewenst is, kunnen we ook kiezen voor wandlampen. Indien de slaapkamer daarentegen een verlaagd plafond heeft, is het beter te kiezen voor inbouwspots die zo worden verdeeld dat de hele kamer gelijkmatig wordt verlicht. Een van de meest wijdverbreide opties zijn de Superslim downlightpanelen, die ons in staat stellen te genieten van hoogwaardige inbouwverlichting, zelfs als ons verlaagd plafond niet veel ruimte biedt om de armaturen te installeren.

Om algemene verlichting in ruime kamers te verkrijgen, kunnen wij ook een staande lamp gebruiken, waarmee wij indien nodig een intiemere sfeer kunnen scheppen. Bij de keuze van de lampenkap kunt u het beste kiezen voor lampenkappen van stof, papier of getint glas, omdat die het licht filteren en een meer ontspannen sfeer creëren.

Soorten verlichting voor de slaapkamer

Nu gaan we de elementen bekijken waarmee we de slaapkamer op de juiste manier kunnen verlichten en met de combinatie van lichten die nodig is voor elke activiteit. Zoals we gewoonlijk doen, zullen we de verlichting in groepen bekijken: algemeen, sfeervol en functioneel.

Algemene slaapkamerverlichting

Voor algemene verlichting in de slaapkamer zijn de voornaamste opties plafondlampen, plafonnières en downlights. Wij zullen het ene of het andere kiezen, afhankelijk van de stijl van decoratie die wij voor de kamer hebben of willen, hoe ruim de kamer is en de hoogte van het plafond..

Als we een enkel lichtpunt aan het plafond hebben, is een hanglamp meestal de meest gebruikelijke keuze. Wij zullen op zoek gaan naar het ontwerp dat het best aan onze behoeften beantwoordt onder die welke een grotere lichtopeningshoek bieden, aangezien wij zullen trachten de verlichting zo gelijkmatig mogelijk te maken..

Als we plafond- of downlights gebruiken, is het de moeite waard de lichtpunten te verdelen om schaduwen te vermijden (het is ten zeerste aan te bevelen onze stap-voor-stap gids te raadplegen waarin u de verlichting van een ruimte vanaf nul kunt voorbereiden)..

Normaal gesproken worden warm gekleurde lampen gebruikt. Zoals reeds gezegd, nodigt dit soort licht uit tot ontspanning en rust, waardoor de ruimte gezelliger wordt..

Sfeer verlichting

Dit soort licht is minder fel dan algemeen licht, maar stelt ons nog steeds in staat ons door de kamer te bewegen zonder te struikelen. Het is het meest aan te bevelen voor degenen die een televisie in de kamer hebben. Wij kunnen genieten van een goede film of ons favoriete programma zonder onze ogen te vermoeien en zonder hinderlijke reflecties..

Wandlampen die indirect licht geven zijn de beste optie en zijn ook zeer decoratief..

iluminacion indirecta dormitorio

Functionele verlichting

Hier zullen we lichten kiezen die een zeer specifieke functie hebben. Daarom is er geen algemene richtlijn, aangezien het licht dat nodig is om te lezen niet hetzelfde is als het licht dat nodig is om make-up aan te brengen..

We hebben hierboven al gezien hoe u een leeslampje of lampjes voor kasten kunt kiezen. In het geval van make-up is het het beste om neutraal licht te gebruiken dat verticaal aan elke kant van de spiegel wordt verspreid (in dit bericht over make-up lampen hebben we een meer gedetailleerde uitleg).

Specifieke slaapkamerverlichting voor elk doel – koel of warm licht?

Of u nu wilt slapen, lezen, make-up opdoen of u aankleden, al deze activiteiten hebben heel verschillende verlichtingsbehoeften. Na het lezen van deze korte tips zal het veel gemakkelijker zijn om de juiste LED slaapkamerverlichting voor het juiste moment te kiezen en te combineren..

Koel licht om in bed te lezen

Voor iemand die graag leest voor het slapen gaan, kiezen we een licht, liefst gericht, met armlampen aan de zijkanten van het bed of aan het hoofdeinde. Bovendien kunt u perfect lezen zonder dat u uw partner wakker hoeft te maken..

Als we geen leeslamp kunnen vinden die aan onze behoeften voldoet, kan een tafellamp een goede optie zijn. In ieder geval wordt koel of ten minste neutraal licht aanbevolen om het lezen aangenamer te maken voor de ogen.

Slaapkamer met diverse LED-lampen
Slaapkamer met diverse LED-lampen

Lampen in de kasten

Het plaatsen van verlichting in de garderobe raakt steeds meer in de mode. In deze ruimte heeft u een lamp nodig met een natuurlijker kleur dan de algemene verlichting in de slaapkamer, waarbij u in het algemeen kiest voor neutraal wit, zodat het de echte kleuren van de kleding weergeeft. Goede verlichting in de garderobe zal ons helpen kleren te kiezen en ons zelfs aan te kleden zonder alle lichten in de kamer aan te hoeven doen. Als je een kamer deelt, maak je geen zorgen, dat licht zal je helemaal niet storen als je slaapt. Het beste zijn LED-spots die in het plafond zijn ingebouwd en kunnen worden aangepast, of LED-strips in de kast zelf.

Sfeerverlichting om TV te kijken of te ontspannen

Om comfortabel vanuit bed TV te kunnen kijken, hebben we een gedimd licht nodig dat geen reflecties op het scherm veroorzaakt. We kunnen kiezen voor indirect licht of een soort dimbare verlichting.

In de slaapkamers van jongeren, ongeacht of zij al dan niet nachten doorbrengen met studeren, zullen wij het licht op het bureau combineren met het licht in de hele kamer. In dat geval is een lamp met koel licht, die helpt om de concentratie vast te houden, meer dan voldoende. Vergeet niet het aan de andere kant te plaatsen dan waar u schrijft, zodat er geen schaduwen zijn..

Voorbeelden van verlichting in slaapkamers
Voorbeelden van verlichting in slaapkamers

Kortom, de slaapkamer is niet alleen een ruimte die wordt gebruikt om te slapen. Een basis LED-verlichtingssysteem voor de slaapkamer zou een algemeen warm licht hebben, een gedimd licht om films te kijken en een meer gericht licht om te lezen, bij voorkeur koel.