Gids voor het plannen van de verlichting in een kamer

Het plannen van de verlichting in een kamer kan kopzorgen veroorzaken. In deze Blog zullen wij trachten u enkele richtlijnen te geven die als leidraad zullen dienen bij het beantwoorden van vragen als: Hoeveel lichtpunten heb ik nodig? Hoe moet ik ze verdelen?.

waar te beginnen met het plannen van verlichting

Het eerste waarmee rekening moet worden gehouden, zijn de afmetingen van de ruimte, zowel de vierkante meters als de hoogte van het plafond, en of het om een volledig open ruimte gaat.

Woonkamerverlichting

Zoals wij reeds herhaaldelijk hebben aangegeven, is het ook belangrijk te weten waarvoor de ruimte zal worden gebruikt. De activiteiten die in de ruimte plaatsvinden is sleutel voor het plannen van de verlichting van een ruimte en het bepalen van het soort verlichting er nodig is.

Het is interessant om enkele van onze Blogs over het verlichten van ruimten (slaapkamers, winkels…) te raadplegen, waarin we de verschillende verlichtingsniveaus uitleggen waarop we onze verdeling kunnen baseren.

Hoeveel lichtpunten heb ik nodig?

De eenvoudigste manier om te schatten hoeveel licht er nodig is om een kamer te verlichten, is, bij gebruik van LED-verlichting, ongeveer 4W per vierkante meter. Bijvoorbeeld, in een kamer van 3m x 2,5m zouden we ongeveer 30W nodig hebben.

Kelder met natuurlijk licht

Als we besluiten om 6W downlights te gebruiken om de kamer te verlichten, zouden 5 units voldoende zijn, maar het zou raadzaam zijn om 6 units te installeren voor een meer gelijkmatige verlichting.

Hoe beïnvloedt de hoogte van het plafond de verlichting

De hoogte van het plafond beïnvloedt twee fundamentele aspecten bij de keuze en plaatsing van verlichtingsarmaturen: de afstand tussen de lampen en de helderheid van de lampen..

De meest gebruikelijke afstand tussen lichtpunten is 1m of 1,2m. Als we er rekening mee houden dat het plafond zich gewoonlijk op een hoogte van ongeveer 2,40 meter bevindt, kunnen we daaruit afleiden dat de afstand tussen de armaturen ongeveer de helft van de hoogte van de ruimte bedraagt.

Anderzijds, als de plafonds hoger zijn dan normaal, zullen we downlights nodig hebben die meer lummen leveren .

Afstand van de verlichting tot de muren

Zoals we hebben kunnen constateren, is de hoogte van de ruimte van invloed op de afstand tussen de armaturen. Bovendien nemen wij een afstand van 50 of 60 cm van de muren.

Locatie van lichtpunten

Terugkomend op onze voorbeeldruimte van 7,5 vierkante meter, concluderen we dat we met 6 x 6W downlights voldoende algemene verlichting zullen hebben.

Verdeling van de lichtpunten in de ruimte

Wij zullen er altijd naar streven de verlichting zo gelijkmatig mogelijk te laten zijn. Aangezien het een rechthoekige kamer is, is het het gemakkelijkst om de lampen gelijkmatig afstand te plaatsen.

De verlichting van een ruimte stap voor stap plannen

Als de basis eenmaal duidelijk is, is het tijd om een stap-voor-stap lichtplan te maken van een meer realistische ruimte. Het enige materiaal dat we nodig hebben is een potlood, een liniaal ,een meetlint, en een vel papier, beter als het een soort raster heeft.

1. Het meten van ruimte

Het eerste wat u moet doen is de kamer opmeten en op schaal op papier tekenen, de plaats aangeven van deuren, ramen, schoorsteen, enz.

Een van de meest gebruikte schalen is 1:50, waarbij elke echte meter wordt weergegeven door 2 cm op het papier.

Dan tekenen we alle meubels in de kamer

2. Beslis over het gebruik van elk deel van de ruimte

Zoals we al zeiden, is het belangrijk om te anticiperen op het gebruik en de activiteiten die in elke ruimte of in bepaalde delen ervan zullen worden uitgevoerd.

U kunt de aanbevolen lichtniveaus in verschillende ruimtes van een huis hier controleren

Een multifunctionele ruimte heeft een verlichtingssysteem nodig dat zich aanpast aan de verschillende taken die er plaatsvinden.

Slaapkamer met LED verlichting

In een eetkamer zijn er twee duidelijk te onderscheiden zones. In het eetgedeelte moet het licht op de tafel worden gericht en in het woongedeelte is een zacht sfeerlicht voldoende.

Als u ook een fervent lezer bent, zal het zeer nuttig zijn om een leeslamp te hebben..

In dit stadium moeten wij ook beslissen of wij een architectonisch of decoratief element willen benadrukken.

3. Plaatsing van de armaturen

Nu we weten waar we het licht nodig hebben, gaan we de lichtpunten tekenen en de ” zones ” van elk van hen markeren. Om deze zones te berekenen kunnen we de vergelijkingen gebruiken die we in het bericht over de openingshoek van de LED hebben gepresenteerd

Ter indicatie: een armatuur met een openingshoek van 120° op een hoogte van 2,40 meter verlicht een diameter van iets meer dan 8 meter op grondniveau. Bij een opening van 90° zou het bestreken gebied worden teruggebracht tot een omtrek van 4,8 meter in diameter.

Verschillende lichtopeningshoeken op dezelfde hoogte
Armaturen met verschillende openingshoeken op 3m hoogte.

Als wij de lichtbundels van deze armaturen één meter boven de grond zouden willen laten uitsteken, zouden wij de lampen respectievelijk 4,85 en 2,8 meter van elkaar moeten scheiden.

Bij nieuwbouw of renovatie moet rekening worden gehouden met de plaats van schakelaars en stopcontacten..

Een armatuurtype voor elke functie

Er is een veelheid van lampen, wandlampen, downlights, enz. waaruit we kunnen kiezen om een kamer te verlichten, de voornaamste zijn:

  • Wandarmaturen: Ze worden gewoonlijk gebruikt voor sfeerverlichting en als aanvulling op de algemene verlichting. Het zijn wandlampen of wandlampen die gewoonlijk niet veel licht geven, maar essentieel zijn voor de verlichting van elke ruimte.
  • Plafondarmaturen: Dit zijn de basiselementen van de algemene verlichting. Over het algemeen worden plafondlampen, downlights of plafondlampen met een grote openingshoek gebruikt, zodat de lichtverdeling zo gelijkmatig mogelijk is.
  • Decoratieve verlichting: Het meest typische voorbeeld van dit soort verlichting zijn de LED-strips die wij bijvoorbeeld in de plafondlijsten aanbrengen. Hoewel ze niet essentieel zijn, geven ze extra stijl en persoonlijkheid.
  • Werklampen: Hoewel werklampen misschien niet de meest nauwkeurige benaming zijn, kunnen zij toch duidelijk worden onderscheiden van andere soorten armaturen. Het zijn lampen die worden gebruikt voor specifieke taken, zoals lezen, waarvoor meer specifieke lichtbehoeften gelden. Vloer- of tafellampen zijn de meest voorkomende.

Toch kunnen we modellen vinden die kunnen worden aangepast aan verschillende rollen in onze planning. Zo kan een richtbare downlight aan de wand een perfecte sfeerverlichting zijn, of een wandlamp naast het hoofdeinde een zeer praktische leeslamp.

Wij hopen dat u, door deze stappen te volgen, al uw verlichtingsprojecten kunt verwezenlijken. Zoals altijd kunt u eventuele vragen in de comments achterlaten.