Type verlichting: warm wit, koel wit of helder licht, afhankelijk van de ruimte en de inrichting

Het type verlichting speelt een rol bij het beïnvloeden van de inrichting van een ruimte. Licht kan van invloed zijn op het gevoel dat men in een ruimte ervaart; het licht dat we in een keuken gebruiken is bijvoorbeeld niet hetzelfde als in de woon- of slaapkamer.

Het type verlichting speelt een rol bij het beïnvloeden van de inrichting van een ruimte. Licht kan van invloed zijn op het gevoel dat men in een ruimte ervaart; het licht dat we in een keuken gebruiken is bijvoorbeeld niet hetzelfde als in de woon- of slaapkamer.

Eén type verlichting voor elke ruimte is mogelijk omdat licht kan variëren in kleur en wij op die manier warmere, koelere of gewoon natuurlijke sferen kunnen creëren.

Wat betekent het als het licht warm of koud is?

Met deze termen verwijzen we naar de kleurtemperatuur van licht. In het kort kunnen we zeggen dat het de gewaarwording is die het menselijk oog waarneemt in de aanwezigheid van licht, dat warm is als amber overheerst of koud als blauw overheerst.

Dit kenmerk geeft de warmte of koelte van een witte lichtbron aan. Een voorbeeld om ons te helpen dit concept te begrijpen is te zien hoe de kleur van metaal verandert als het warmer wordt. Als het warm wordt, wordt het rood, dan oranje, geel, dan wit, blauw en zelfs zwart.

De temperatuur van dit metaal, en dus de kleurtemperatuur, wordt gemeten in Kelvin, en het is deze meting waarop wij moeten letten wanneer wij een specifiek licht voor een ruimte zoeken. Wanneer we elektrisch materiaal kopen, moeten we er rekening mee houden dat warme tinten het minste Kelvin hebben en koude tinten het meeste.

Verschillende kleurtemperaturen

LED verlichting is ideaal voor decoratie binnenshuis omdat een van de voordelen ervan is dat het niet warm wordt, zodat we het kunnen plaatsen waar we maar willen en het de basis is die de rust niet zal verstoren. Een andere eigenschap is dat het dimbaar is en van kleur kan veranderen, waardoor wij dynamische sferen kunnen creëren.

Warm of koel LED licht, welke verlichting te kiezen?

LED verlichting is zeer veelzijdig als het gaat om het decoreren van een kamer, of het nu gaat om LED strips of LED lampen, wij hebben drie soorten wit beschikbaar:

Warm LED licht

Het is ongeveer 2800 Kelvin (2800K). Warme verlichting straalt een kleur uit die lijkt op een traditioneel gloei- of halogeenlicht, het heeft een tint die doet denken aan de kleur van amber.

Woonkamer met warm licht

Koud LED licht

Typisch koud licht is ongeveer 6.500K. Het geeft helderheid, neigend naar blauwe tinten, zoals het licht dat we normaal in de keuken hebben.

Woonkamer met koud licht

Helder LED licht

Bij ongeveer 4.500 K lijkt de lichtkleur op die van natuurlijk licht. Er zijn gebieden waar we geen warm of koud licht nodig hebben, alleen natuurlijk licht. Wij kiezen dan voor neutrale, witte verlichting die de waarneming van kleuren niet verandert.

Het is een geweldige oplossing voor ruimtes zoals een make-up tafel, een schilderkamer of een inloopkast waar kleding wordt opgeborgen.

Badkamer met helder licht

Het is waar dat we licht allemaal anders waarnemen en dat ieder van ons zijn eigen smaak en behoeften heeft, hoewel er enkele scenario’s zijn waarin we het meestal eens zijn over het meest geschikte type verlichting.

LED verlichting heeft het voordeel zeer veelzijdig te zijn, zowel wat betreft de verscheidenheid aan kleuren als wat betreft de dimbaarheid. Er zijn lampen die een specifieke verlichting kunnen geven die anders is dan wat wij gewend zijn.

Welk type LED verlichting moet ik kiezen om mijn huis in te richten?

We zullen warm licht gebruiken op plaatsen waar we op zoek zijn naar zacht licht. De woonkamer (bekijk hier onze collectie voor woonkamer verlichting), eetkamer, slaapkamer of elke andere ruimte waar een meer gedempte en gezellige verlichting gewenst is. Warm LED licht is rustgevender voor de ogen.

Trap met LED strips

In de keuken is het gebruikelijk om koud licht te gebruiken. Als de algemene verlichting warm is, zullen wij een koud licht boven het werkgebied plaatsen, want bij het snijden en koken is het noodzakelijk om duidelijk te zien waar u mee bezig bent.

Keuken met warm en koud licht

In de Scandinavische inrichting die de laatste tijd zoveel inspiratie heeft opgeleverd, gaat de voorkeur echter uit naar warmere verlichting. Het is een manier om warmte in huis te zoeken in contrast met de bijzonder koude temperaturen van de winter. Scandinavische decoratie wordt gekenmerkt door open, heldere, opgeruimde ruimten waarin wit en natuurlijke elementen zoals hout of beton de boventoon voeren. Daarom is het bij het creëren van gezellige sferen amberkleurig licht dat voor warmte zorgt.

Keuken in Scandinavische stijl en warme verlichting

Koele witte verlichting daarentegen heeft een modernere uitstraling en is beter geschikt voor keukens, granieten werkbladen, tegels en soortgelijke materialen.

Kortom, koude verlichting is beter geschikt voor ruimten waar meer praktische activiteiten worden verricht en warm licht is comfortabeler in woonruimten. Het is ook mogelijk beide soorten verlichting te combineren, b.v. warm licht in de woonkamer, maar met een aanvullend koud licht, b.v. in een leeslamp, om de leeshoek te verlichten.

Nu u weet welke belangrijke rol de verschillende soorten verlichting spelen bij het inrichten van een ruimte, bent u klaar om te innoveren?