Handleiding voor verlichting van lage plafonds

Een van de grootste problemen bij het verlichten van een ruimte is de hoogte van het plafond. Ruimten met lage plafonds zijn inherent complexer om te verlichten, en niet alleen omdat ze de keuze van armaturen beperken, maar ook omdat ze moeilijker te verlichten zijn..

Deze keer laten we u zien hoe u LED-lampen voor lage plafonds kunt kiezen en aan het eind vertellen we u een paar trucs om een kamer hoger te lijken..

Het probleem van lage plafonds

Indien een huis, een pand of een gedeelte daarvan geen toereikend hoog plafond heeft, zijn er bepaalde nadelen bij de keuze van een verlichtingssysteem..

Het meest voor de hand liggende probleem is de beperkte omvang van de armaturen. Aanbevolen wordt dat alles wat aan het plafond hangt ten minste 2 m hoog is om ongemak te voorkomen, vooral het stoten van het hoofd. Op een standaard plafond van 2,4 m blijft er slechts 40 cm over om een lamp te plaatsen..

Ruimten met laag meubilair

We moeten er ook rekening mee houden dat de lichtspreiding minder zal zijn. Zoals wij reeds bij andere gelegenheden hebben uiteengezet, neemt het oppervlak dat een lichtpunt kan verlichten evenredig toe met de hoogte waarop het is aangebracht..

Een kamer met een lage plafondhoogte kan ook een gevoel van benauwdheid geven, omdat de ruimte kleiner lijkt. Daarom moeten we niet alleen zorgen voor een goede verdeling van het licht, maar ook voor de aspecten die ons helpen het plafond “hoger” te maken.

Hoe kiest u een lamp voor lage plafonds?

Hier volgen enkele richtlijnen voor het kiezen van de meest geschikte armatuur voor installatie voor een laag plafond::

 • Wees je bewust van de ruimte die we hebben. Zoals gezegd, vanaf twee meter tot aan het plafond, dat is alle ruimte die we hebben voor de armatuur..
 • Kies voor inbouw armaturen. Downlights zijn ideaal of, als we de zaken niet ingewikkelder willen maken door gaten in het plafond te boren, kunnen we plafondlampen installeren die heel weinig plaats innemen.
 • Beperk hanglampen tot de ruimte boven de tafel. Op die manier zal men je hoofd niet stoten, zelfs niet als ze zich op een lagere hoogte bevinden..
 • Kies lampen met een grote openingshoek. Dit zal het licht gelijkmatiger verdelen en schaduwen vermijden.
 • Zorg voor extra lichtbronnen. Wandlampen of staande lampen zijn uitstekend geschikt als aanvulling op de algemene verlichting.
Muren met verticaal lijntjes behang

7 trucs om het plafond van een kamer hoger te laten lijken

 • Wit en lichte kleuren brengen ruimtelijkheid in de ruimte. Hier is het belangrijk dat het plafond een paar tinten lichter is dan de muren.
 • Gebruik verticale patronen op muren. Net als bij shirts zullen verticale lijnen de muur langer doen lijken.
 • Maak de ramen van het plafond. Het gebruik van lange gordijnen dicht bij het plafond creëert een gevoel van hoogte.
 • Hang foto’s hoger dan normaal. Dit is een eenvoudige en weinig gebruikte manier om het oog te misleiden en een grotere hoogte te creëren, maar vermijd horizontale kaders.
 • Gebruik laag meubilair. Op die manier, als we het meubilair laten opvallen, laten we de ruimte veel groter lijken.
 • Plaats een spiegel. Door een deel van de kamer te weerspiegelen, zal het de visuele ruimte en het gevoel van ruimtelijkheid verveelvoudigen. Het moet lang en smal zijn.
 • Minder is meer. Een stelregel die in dit geval perfect wordt nageleefd. Als we de ruimte overbelasten, zal ze nog compacter lijken.

Zoals u ziet, is een kamer met een lager plafond dan we zouden willen, niet noodzakelijk een probleem. U hoeft alleen maar een paar richtlijnen te volgen bij de inrichting, de juiste verlichting te kiezen en u zult zien hoe de ruimte groeit, al is het maar op een schijnbare manier..