Wat is de UGR of Unified Glare Ratio?

De Unified Glare Rating (UGR) is een manier om de verblinding door verschillende lichtbronnen te beoordelen en te vergelijken..

Deze index is van essentieel belang voor het ontwerpen van een passende verlichting voor de activiteiten die in de ruimte moeten worden verricht. Het is gemakkelijk te begrijpen dat de behoeften inzake verlichting en visueel comfort van een gang niet dezelfde zijn als die van een klaslokaal of een operatiekamer..

Alvorens UGR in detail te definiëren, is het nuttig na te gaan wat wordt bedoeld met verblinding, wat de oorzaken zijn en wat de gevolgen zijn..

Definitie van verblinding

Volgens de RAE is verblinding de “verstoring van het gezichtsvermogen door overmatig of plotseling licht”. Kortom, het is niets anders dan een vermindering van ons vermogen om voorwerpen te onderscheiden, veroorzaakt door een – meestal plotselinge – toename van het licht..

verblinding door een auto

Soorten verblinding

We kunnen twee soorten verblinding onderscheiden naar gelang van het effect dat ze op mensen hebben::

  • In de eerste plaats vinden we verblinding die ongemak veroorzaakt. Dit veroorzaakt enige moeite om door te gaan met de activiteiten waar we mee bezig waren en geeft de behoefte om weg te kijken..
  • De tweede soort geeft weliswaar niet dat ongemakkelijke gevoel, maar maakt het ons onmogelijk door te gaan met de taak die wij aan het uitvoeren waren..

UGR als maatstaf voor verblinding

De uniforme verblindingsindex is de kwantitatieve manier om verblinding in een ruimte te meten die wordt aanbevolen door de Internationale Commissie voor Verlichtingskunde of CIE (van het Franse Commission internationale de l’éclairage)..

Verblinding wordt gemeten met een luminantiemeter en de UGR is eenvoudigweg de logaritme (in basis 10) van de luminantie van alle lichtbronnen ten opzichte van de achtergrondluminantie. Wiskundig zou het er zo uitzien:

Berekening van de verblindingsindex

Waar:

  • Lb is de achtergrondverlichting.
  • Ln is de luminantie van de zichtbare lichtbron “n” is.
  • wn is de ruimtehoek van de lichtbron gezien vanuit de waarnemer.
  • pn is de Guth-positie-index van elke bron..
Guth positie index
Guth positie index

De UGR heeft waarden tussen 10 en 30. Hoe hoger de UGR-waarden, hoe groter het door het licht veroorzaakte onbehagen. Er zij op gewezen dat verblinding die het gezichtsvermogen schaadt, binnen deze schaal buiten beschouwing wordt gelaten..

Maximale UGR-waarden naar gelang van de activiteit

Normaliter worden 16, 19, 22, 25 en 28 als referentiewaarden genomen, omdat een variatie van 1 in de uniforme verblindingsindexwaarde niet merkbaar is, terwijl een variatie van drie punten wel merkbaar is..

UGR Activiteiten/Ruimten
16Technisch tekenen, horlogerie
19Typen, CAD, vergaderzalen
22Recepties, winkels
25Doorgangsruimten, archieven

In principe vereisen ruimten waar preciezere activiteiten worden uitgevoerd minder verblinding.

De Europese norm UNE 12464-1 somt alle minimale parameters op, afhankelijk van de binnenverlichtingseisen volgens de activiteit, om visuele prestaties, comfort en veiligheid te garanderen. Deze parameters omvatten, naast de UGR, de verlichtingssterkte, de kleurweergave-index en alle soorten uitzonderingen of speciale toepassingen, indien nodig.