Zonne-energie

Zoals we allemaal weten, is zonne-energie een hernieuwbare energie die wordt verkregen uit zonnestraling..

Deze keer zullen we kort de verschillende technologische alternatieven bekijken die zijn opgenomen in zonne-energie, met name thermische en fotovoltaïsche energie, en we zullen hun belangrijkste toepassingen ziens.

Wat is zonne-energie?

Zoals we aan het begin van het artikel al zeiden, zonne-energie is een soort hernieuwbare energie die gebruik maakt van het oscillerende elektromagnetische veld dat door de zon wordt uitgestraald.Hoewel mensen altijd de energie van de zon hebben gebruikt, wordt het tegenwoordig op twee belangrijke manieren gebruikt: warmte en elektriciteit.

Belangrijkste soorten zonne-energie

De belangrijkste manieren om te profiteren van dit soort energie zijn:

  • Thermische zonne-energie: Het wordt gebruikt om sanitair warm water en verwarming te produceren.
  • Fotovoltaïsche zonne-energie: Produceert elektriciteit via zonnepanelen.
  • Zonne-windenergie: De lucht wordt verhoogd door een schoorsteen waar generatoren zijn.
  • Geconcentreerde thermische zonne-energie: Produceert elektriciteit uit een vloeistof die tot hoge temperatuur wordt verwarmd.
Thermische zonne-energiecentrale

We kunnen ook een classificatie maken op basis van de vraag of, om te profiteren van, transformeren en / of opslaan van de warmte die door de zon wordt gegenereerd, mechanische of elektrische middelen nodig zijn die een externe bijdrage van energie nodig hebben.

In het laatste geval kunnen we onderscheid maken tussen passieve zonne-energie en actieve zonne-energie.

Thermische zonne-energie

Thermische zonne-energie wordt voornamelijk gebruikt om voedsel te koken, om warm water te produceren voor sanitair gebruik en verwarming of om mechanische energie te produceren en uiteindelijk om te zetten in elektriciteit.

Een meer curieuze toepassing is die van absorptiekoelsystemen. Deze systemen zijn in staat om koude te produceren met behulp van warmte in plaats van elektriciteit.

Sanitair warm water

Sanitair warm water (DHW) is een van de belangrijkste toepassingen van thermische zonne-energie. In veel landen, waaronder Spanje, is het zelfs verplicht om dit soort zonne-installaties te hebben in gebouwen (nieuwbouw of gerehabiliteerd) die gebruik maken van de DHW.

thermische zonne-energie

Fotovoltaïsche zonne-energie

Het is ook de meest voorkomende voor de productie van elektriciteit en, nogmaals, het Technisch Bouwbesluit (CTE) legt de verplichting vast voor gebouwen van bepaalde bestemmingen en van bepaalde afmetingen.

GebruikDimensiones
Winkelcentra/Vrije tijd3000 m2 bebouwd
Administratief4000 m2 bebouwd
Hypermarkten5000 m2 bebouwd
Winkels10000 m2 bebouwd
Kermissen (Paviljoens)10000 m2 bebouwd
Hotel/Hostal100 plaatsen
Ziekenhuizen/Klinieken100 beden

De wereldwijde productie van fotovoltaïsche cellen (PV) is reeds voldoende om tussen 3,5% en 7% van de elektriciteitsvraag te dekken. In sommige landen, zoals Duitsland, Spanje, Italië en het VK, bedraagt het aandeel in de productie tot 10%. In 2015 was dit al goed voor een totaal van bijna 184 TWh. Als u meer wilt weten over hoe zonlicht wordt omgezet in elektriciteit en de belangrijkste toepassingen ervan, kunt u ons gedetailleerde artikel over fotovoltaïsche zonne-energie lezen.

Fotovoltaïsche installatie

Tegenwoordig wordt zonne-zelfconsumptie in woningen steeds populairder dankzij de subsidies voor dit type installatie en het betere aanbod van kits voor zonne-zelfconsumptie.

Zoals we hebben gezien, is zonne-energie werkelijk veelzijdig en heeft zij een enorm potentieel. De rol ervan in het wegwerken van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen is essentieel, maar zelfs dan is de eerste stap een verantwoord en efficiënt energieverbruik.