Hoe de eettafel te verlichten

Het kiezen van een lamp voor de tafel is wellicht de belangrijkste beslissing bij het plannen van de verlichting van de eettafel.

Om dit te doen, is er niets beter dan enkele eenvoudige richtlijnen te volgen die ons zullen leiden op onze reis naar de perfecte plafondlamp.

Vorm en afmetingen van de lamp

Zowel de grootte als de vorm van de lamp waarmee we de eettafel verlichten zal afhangen van de kenmerken van die tafel.

Als onze tafel bijvoorbeeld rond is, zal een lamp met diezelfde ronde vorm er veel beter uitzien dan een rechthoekige. Bovendien zal één enkele lichtbron volstaan om de tafel volledig te verlichten.

Armaturen aangepast aan de vorm van de tafel

Als onze tafel rechthoekig is, is een alternatief om meerdere lampen in de lengte te schikken. We kunnen natuurlijk altijd kiezen voor een langwerpige lamp.

De juiste lamp kiezen

De sleutel tot goede verlichting is dat zowel de decoratie van de tafel als de gerechten die we gaan serveren er in al hun pracht uitzien. Om dit te bereiken is het essentieel een kwaliteitslamp te kiezen. Hoewel wij reeds herhaaldelijk hebben besproken waarop bij de aankoop moet worden gelet, is het niet overbodig om enkele belangrijke punten te herhalen:

  • CRI of kleurweergave-index: Een hoge waarde, 80 of meer, is noodzakelijk zodat het licht de kleuren niet vervormt en ze worden weergegeven zoals ze werkelijk zijn.
  • Dimbare lichtintensiteit: Essentieel om verschillende sferen te kunnen creëren. We hebben niet hetzelfde licht nodig om te dineren of te kaarten en als we de intensiteit kunnen aanpassen, kunnen we het aanpassen aan de behoeften van het moment.
  • LED: Voor efficiëntie, duurzaamheid, omdat het milieuvriendelijker is, omdat het licht bespaart, omdat ze geen warmte afgeven … de redenen om deze technologie te gebruiken zijn ontelbaar.

Ideeën voor de verlichting van de eettafel

Naast het plaatsen van een lamp in het midden van de tafel (ronde tafel – ronde lamp, langwerpige tafel – langwerpige lamp) kunnen we kiezen voor verschillende combinaties, van de meest traditionele tot de meest gedurfde.

Verschillende identieke lampen

Als we niet willen gokken, is het plaatsen van twee of drie identieke lampen langs de tafel een uitstekende optie.

Als we orde en symmetrie willen uitstralen, plaatsen we een oneven aantal lampen, waarvan drie de meest voorkomende is.

Verschillende gecombineerde lampen

Lampen op verschillende hoogtes of met verschillende ontwerpen.

Door te spelen met verschillende vormen, kleuren, hoogtes en zelfs openingshoeken van het licht, vermenigvuldigen de mogelijkheden zich. Toch is het niet raadzaam om meer dan twee kenmerken in de set te variëren.

Uiteraard moet duidelijk zijn welk doel we met de set nastreven en dat het resultaat past bij onze stijl.

Blootliggende lampen

Met de nieuwe LED gloeilampen is het weglaten van lampenkappen in de lamp heel gebruikelijk.

downlight op eettafel

Bij dit alternatief is het combineren van verschillende lengtes kabel niet zo riskant als bij volle lampen.

Minimalisme

Als we een volledig minimalistische stijl willen aanhouden, zijn downlights onze beste optie.

Downlights zorgen voor een gelijkmatige verlichting zonder ruimte in te nemen. Ze zijn ook een aanrader als we het licht in lage plafonds moeten installeren.

Problemen bij het plaatsen van lampen boven de eettafel

De ideale situatie zou die zijn waarin we, zodra de tafel staat, het lichtpunt in het midden ervan hebben. Hoewel dit de ideale situatie is, is het natuurlijk niet noodzakelijkerwijs de meest voorkomende.

Het kan zijn dat het lichtpunt niet in het midden ligt of gewoon niet beschikbaar is, hetzij omdat het niet bestaat, hetzij omdat het ver van de eetruimte verwijderd is.

Lichtpunt slecht geplaatst

In dit geval is het het eenvoudigst om gebruik te maken van de lengte van de bedrading van de hanglamp om de lichtbron op de tafel te centreren. Met een beetje creativiteit kunnen we de kabel gebruiken als decoratief element.

Verschillende tafellampen

Lichtpunt niet beschikbaar

Als we geen lichtpunt hebben, of het is te ver weg, kunnen we andere manieren onderzoeken om de eettafel te verlichten.

Wie zegt dat de eettafel vanaf het plafond verlicht moet worden? Durf andere soorten lampen te gebruiken.

Een alternatieve manier om de tafel te verlichten is het gebruik van een vloer- of wandlamp, vooral als die groot zijn.

Natuurlijk, als het lichtpunt niet is waar het moet zijn of er is er helemaal geen, kunnen we het altijd verplaatsen of zelf plaatsen.

Zoals we kunnen zien, maakt het niet uit welke stijl we willen en of we willen dat de verlichting van de tafel past bij de rest van de inrichting of juist opvalt. We zullen zeker de armatuur vinden die past bij onze smaak en behoeften.

Als u meer ideeën nodig hebt, kunt u ons artikel over woonkamerverlichting raadplegen.