Woonkamer verlichting gids

Als het gaat om het bepalen van de verlichting in de woonkamer, kunnen we zeer specifieke richtlijnen volgen om geen enkel detail over het hoofd te zien. Op deze manier creëren we de sfeer die deze kamer verdient.

Het belang van verlichting in de inrichting van de woonkamer

Verlichting is de sleutel tot de inrichting van elke ruimte en vooral in een zo belangrijke ruimte van het huis als de woonkamer. Onvoldoende verlichting zal een negatieve invloed hebben op het comfort in de kamer.

Gelukkig worden we ons daar steeds meer van bewust en nemen we de tijd om bijvoorbeeld de lampen in onze woonkamer te kiezen om redenen die verder gaan dan louter de esthetische redenen.

Verlichting van een hedendaagse woonkamer

Hoeveel licht heb ik nodig in de woonkamer?

Zoals we in de volgende punten zullen zien, kunnen de licht behoeften van geval tot geval verschillen.

De algemene aanbeveling is een belichting te hebben die ongeveer 100 lux op grondniveau geeft. Dit zal voldoende verlichting geven voor de meeste situaties.

aanbevolen hoeveelheid verlichting per kamer

Hoe een woonkamer te verlichten stap voor stap

Multifunctionele ruimten kunnen complexer zijn om te verlichten, maar als we ons concentreren op elk van de punten in onze kleine gids, wordt de taak heel eenvoudig.

Definieer het gebruik van elke zone

Dit is essentieel. Normaal hebben we twee grote ruimtes in de woonkamer. Aan de ene kant hebben we het woongedeelte en aan de andere, het eetgedeelte.

In grotere huizen is het mogelijk om deze ruimten fysiek te scheiden, maar het is gebruikelijk om wat wij kennen als de woon/eetkamer te hebben.

Woonkamer verlichting

Het woongedeelte, als het een aparte ruimte is, is de plaats waar we gewoonlijk met vrienden samenkomen, TV kijken en misschien zelfs wat tijd doorbrengen door te lezen.

De eetkamer wordt gewoonlijk gedomineerd door een tafel, gewoonlijk van grote afmetingen. Hier genieten wij van diners en maaltijden, zowel op dagelijkse basis als bij speciale gelegenheden.

Elk van deze activiteiten heeft specifieke verlichtingseisen waaraan moet worden voldaan om het juiste niveau van comfort te bieden.

Algemene verlichting

Als we eenmaal weten waarvoor we de ruimte of elk deel ervan gaan gebruiken, moeten we de algemene verlichting van de ruimte bepalen. Dit kan worden gedaan vanuit twee twee invalshoeken.

De eerste is om de kamer in zijn geheel te verlichten. Zoals gezegd, ongeveer 100lx is voldoende. Daarna zullen we het licht aanvullen op de plaatsen waar dat nodig is.

Het tweede zou zijn om de verlichting voor elke zone afzonderlijk te definiëren. Hoewel, strikt genomen, zouden we geen algemene verlichting hebben.

Kiezen we voor de eerste optie, dan moeten we ervoor zorgen dat de verdeling van de lichtpunten zo gelijkmatig mogelijk is.

Sfeerverlichting

Het vult de algemene verlichting aan en wordt gebruikt om een intiemere sfeer in de ruimte te creëren.

Het is gebruikelijk om wandlampen te gebruiken die indirect licht geven.

Dit type licht is hoofdzakelijk decoratief, hoewel het zeer nuttig kan zijn wanneer we bijvoorbeeld van een film willen genieten.

Indirect licht in de woonkamer

Verlichting van de eetkamer

Het eetgedeelte is het gebied rond de tafel. Hoewel het niet nodig is als er een goede algemene verlichting is, is het het meest gebruikelijk om er een of meer hanglampen boven te plaatsen.

In een vorige blog hebben wij uitvoeriger besproken hoe u de perfecte lamp voor de eettafel kunt kiezen.

Tips voor het verlichten van een moderne woonkamer

Nu gaan we u enkele tips en trucs geven voor de verlichting van een woonkamer in moderne stijl, hoewel ze in werkelijkheid in alle soorten ruimten kunnen worden toegepast.

Kiezen voor rail verlichting

Het is een type licht dat veel wordt gebruikt in winkels vanwege zijn veelzijdigheid, maar het komt ook steeds vaker voor in woningen.

We hoeven alleen maar een rail op het plafond aan te brengen waar we verschillende spots in zullen plaatsen.

Het grote voordeel van dit systeem is dat wij de spotlights kunnen richten waar wij willen en ze zelfs langs de rail kunnen verplaatsen.

Woonkamer met rail verlichting

Compenseer voor helderheid TV

De meesten van ons genieten graag van een goede film of onze favoriete serie of programma terwijl we lekker op de bank zitten.

Wij geven er vaak de voorkeur aan het licht uit te schakelen om die vervelende reflecties op het scherm te vermijden. Hierdoor wordt het licht dat door het scherm zelf wordt uitgezonden hinderlijk.

Wij kunnen dit licht compenseren door een lamp te plaatsen die een zeer gedempt licht uitstraalt. Op die manier krijgen onze ogen meer rust. Een zeer interessant alternatief is het plaatsen van LED strips achter het scherm.

Leeslampen met koud licht

Als we een ruimte hebben waar we gewoonlijk zitten te lezen, is het een goed idee om een leeslampje te hebben. Dit zal ons de nodige helderheid geven om dit comfortabel te doen.

Net zoals in werkruimtes, zoals een kantoor, wordt aanbevolen om koel licht te gebruiken, kunnen we dezelfde aanbeveling volgen in de woonkamer.

Maak optimaal gebruik van natuurlijk licht

Dit is basis voor elke kamer. Als we het geluk hebben om goed natuurlijk licht in onze woonkamer te hebben, moeten we er van profiteren.

Woonkamer met veel lichtinval

Woonkamer lampen voor elke stijl

Het zal geen twijfel laten dat de keuze van de armaturen zal afhangen van de stijl die wij voor de woonkamer wensen. Hier geven wij u enkele voorbeelden die in elk type woonkamer kunnen worden toegepast.

Minimalistische woonkamer

We kunnen kiezen voor inbouwspots, maar als we extra verlichting nodig hebben, kunnen we een staande of tafellamp gebruiken.

In het algemeen vallen lampen in minimalistische stijl op door hun eenvoudige lijnen, in harmonie met het meubilair dat woonkamers in deze stijl kenmerkt.

Minimalistische woonkamers

Scandinavische woonkamer

Filament lampen en zichtbare Hanglampen met een industrieel tintje passen ook perfect in onze woonkamer met Scandinavische stijl.

In werkelijkheid hebben wij een grote verscheidenheid aan lampen in Scandinavische stijl beschikbaar. We moeten er alleen aan denken dat de designs niet overdreven zullen zijn.

Scandinavische woonkamers

Vintage woonkamer

Hier zijn de hanglampen de hoofdrolspelers, vooral met metalen afwerkingen, die koper of messing imiteren, en met meerdere armen.

Ook hier zijn filament lampen die het uiterlijk van oude gloeilampen nabootsen de perfecte match voor deze retro- en vintage lampen.

Vintage woonkamer

Koloniale woonkamer

In dit geval kunnen we kiezen voor meer rustieke modellen die gebruik maken van natuurlijke materialen zoals hout. Lampen met rechtlijnige lampenkappen zijn het populairst.

Gezien het zware aspect van de meubelen die gebruikt worden om een salon in koloniale stijl in te richten, zullen we proberen de ruimte niet te vol te maken..

Koloniale woonkamer