Wat is black light?

Met black light wordt het soort licht bedoeld, of de lamp die het produceert, waarvan het spectrum boven het zichtbare spectrum ligt..

Decoratie met ultraviolet licht

Werking en genereren van black light

De populaire overtuiging is dat blacklight witte kleuren doen opvallen. Hoewel dit gebeurt en het een verschijnsel is dat bijna iedereen wel eens heeft gezien, bijvoorbeeld in een discotheek, accentueert dit licht in feite fluorescerende kleuren en materialen.

Wat er gebeurt met witte kleding of witte sportschoenen is dat er vaak polyester in verwerkt is.

Hoe kom ik aan black light?

  • De eerste bestaat erin het opgewekte licht te filteren door het grootste deel van het zichtbare spectrum te blokkeren. Op deze manier wordt alleen ultraviolet licht doorgelaten. Deze types LED-buizen of black light lampen hebben een karakteristieke zeer zwakke paarsachtige gloed. Zij worden vaak BLB-lampen (Blacklight Blue) genoemd, hoewel zij deze kleur op geen enkel moment hebben.
uv-lichtfilter
  • De tweede techniek genereert ultraviolet licht, maar er wordt geen filter toegepast. In dit geval hebben de lampen wel een intensere blauwe gloed, hoewel hun BL (Blacklight) aanduiding niet naar dit aspect verwijst.

Wood Glas

Dit soort glas werd van oudsher gebruikt om het licht te filteren in blacklight lampen.

Dit glas, dat in 1903 werd ontwikkeld door Robert Williams Wood, sluit het zichtbare deel van het licht uit en laat een groot deel van het ultraviolette en het grootste deel van het infrarode licht door.

Soorten ultraviolet licht

Ultraviolet licht kan worden verkregen met behulp van verschillende technologieën, zoals onder meer fluorescentie, gloeilampen of LED’s.

Fluorescerend

Zij worden op dezelfde wijze vervaardigd en hebben dezelfde kenmerken als conventionele buizen. Het verschil is dat een fosfor wordt gebruikt die UV-licht uitzendt in plaats van wit licht.

Black light TL-lampen

De gebruikte fosfor zal afhangen van het gewenste golflengtebereik van het licht. De meest voorkomende zijn strontiumfluoroboraat (SrB4O7F:Eu2+) of strontiumboraat (Sr3(BO3)2), beide gedoopt met europium voor licht tussen 368-371 nm, terwijl de fosfor voor 350-353 nm wordt verkregen door bariumsilicaat (BaSi2O5:Pb+) te doperen met lood..

Incandescence

ultraviolette lamp

Het licht wordt eenvoudig verkregen door het zichtbare gedeelte weg te filteren met behulp van bijvoorbeeld Wood’s glas. Het was het eerste type black light bron dat werd ontworpen..

Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze lamp, ondanks het feit dat zij zeer goedkoop en gemakkelijk te produceren is, een uiterst inefficiënt type is.

Kwikdamp

Er kunnen blacklight lampen met een hoog vermogen worden geproduceerd. Zij gebruiken geen fosfor om het licht uit te stralen, in dit geval wordt de lichtstraling gebruikt die door kwik bij hoge druk (500 tot 1.000 kPa) in de band 350-375 nm wordt opgewekt.

Ultraviolet HPS lamp

De resulterende lampen produceren meer UVA-straling per watt dan fluorescentielampen..

LED Black Light

Black light is ook mogelijk met bepaalde types LED‘s, hoewel het meestal niet onder 380 nm is.

Op die manier wordt laag energetische straling verkregen waar er een deel zichtbaar licht is.

Led UV

Black light toepassingen

Dit soort licht kent vele toepassingen, waarvan de meeste gebaseerd zijn op het feit dat het de aanwezigheid van fluorescerende materialen kan aantonen. Meestal blijven dergelijke materialen onzichtbaar, zelfs wanneer zij aan conventioneel UV-licht worden blootgesteld, omdat het zichtbare licht dat zij uitstralen de zwakke gloed “bedekt”. die zij produceren.

Van de vele toepassingen kunnen we de volgende noemen:

Authenticeren van objecten

Ongetwijfeld een van de meest voorkomende toepassingen. We zien het meestal op papiergeld, of documenten zoals paspoorten.

bankbiljetten onder uv-licht

Deze voorwerpen bevatten gewoonlijk een band of een ontwerp dat gaat gloeien wanneer het aan UV-licht wordt blootgesteld. In tegenstelling tot gewoon papier wordt het vervaardigd zonder gebruik te maken van optische witmakers, die ook op zwart licht reageren.

Onzichtbare inkt

Een klassieker uit de spionagefilm. Deze fluorescerende inkt blijft verborgen als hij niet aan het juiste licht wordt blootgesteld..

Het wordt ook gebruikt in nachtclubs of op evenementen om een stempel te drukken op de pols van de aanwezigen. Op die manier worden zij bij de uitgang geïdentificeerd, zodat zij weer naar binnen kunnen zonder opnieuw te hoeven betalen..

Moleculaire biologie

Omdat sommige fosformaterialen zich kunnen binden aan bepaalde stoffen, zoals DNA, kunnen ze met dit licht gemakkelijker worden gevisualiseerd.

Reparaties en onderhoud

Wordt ook veel gebruikt voor niet-ingrijpende inspecties, b.v. op huishoudelijke apparaten..

Een veel voorkomende toepassing is het opsporen van een lek in het circuit van een koelkast. Aan het koelmiddel wordt een UV-kleurstof toegevoegd die, wanneer het systeem in werking wordt gesteld, eventuele problemen in de distributie aan het licht brengt, of het nu gaat om een kleine breuk in een leiding of een slecht afgedichte pakking..

Insectenbestrijding

Bijzonder nuttig voor de bestrijding van vliegen en muggen zijn de typische blauwe lampen die de insecten aantrekken en ze verdelgen..

Vergiftiging door antivries

De meeste fabrikanten van antivries voegen een fluorescerende kleurstof toe aan ethyleenglycol, het hoofdbestanddeel van antivries..

Ethyleenglycol is een kleurloze, reukloze stof met een zoete smaak. Dit is bevorderlijk voor accidentele consumptie, vooral door kinderen en dieren. Door deze kleurstof is het gemakkelijk op te sporen in urine of andere uitscheidingsproducten.

Medische toepassingen

De toepassingen in de geneeskunde, met name in de dermatologie, zijn zeer divers, waarvan enkele hieronder worden genoemd:

Sterilisatie

Het kan UV-licht gebruiken om te voorkomen dat bepaalde micro-organismen (bacteriën, virussen en schimmels) zich voortplanten, waardoor ze worden geëlimineerd zonder residuen achter te laten. Dergelijke apparaten zijn ook vaak te zien in openbare toiletten of zwembaden..

desinfectie door licht

kiemdodende buizen worden gebruikt voor het ontsmetten en steriliseren van laboratoriumwerk cabines, oppervlakken in ziekenhuizen, sanitaire instrumenten, maskers, bacteriologisch onderzoek, farmaceutische processen, airconditioningsystemen en koelruimten..

Een ander belangrijk toepassingsgebied is de desinfectie van drinkwater, afvalwater, de zuivering van zwembaden, fonteinen en vijvers, aangezien het de vorming van algen voorkomt..

Diagnose van infecties

Het wordt vooral gebruikt om infecties van schimmel- of bacteriële oorsprong te diagnosticeren; de meest voorkomende zijn acne-veroorzakende bacteriën die onder zwart licht oranje oplichten..

Bililampen

Deze merkwaardige naam verwijst naar een speciaal soort blauw licht dat in fototherapieën wordt gebruikt om geelzucht bij pasgeborenen te bestrijden..

Deze aandoening, die ernstige gevolgen kan hebben, wordt gekenmerkt door vergeling van de huid en de ogen ten gevolge van een teveel aan bilirubine.

Opsporing van ziekten

Naast infecties, zoals we hebben aangegeven, kan het ook worden gebruikt om andere soorten medische problemen op te sporen, zoals tubereuze sclerose.

Veiligheid bij blacklight

Zoals reeds gezegd, is black light niets anders dan ultraviolette straling. Daarbinnen kunnen wij drie bereiken onderscheiden UVA, UVB, UVC, aangezien zij zich verwijderen van het zichtbare licht en hun golflengte wordt gereduceerd.

Hoewel het soort licht dat wordt gegenereerd hoofdzakelijk UVA is, dat het dichtst bij zichtbaar licht ligt en minder energie draagt, kan ook wat licht in het UVB-gebied worden uitgestraald en moet dit dus op passende wijze worden gefilterd..

Penetratie van UVA-stralen in de huid

UVA-licht is het veiligst van de drie, maar het is niet ongevaarlijk. Vergeet niet dat een hoge blootstelling aan dit soort straling schadelijk is voor de huid. Het veroudert de huid, vernietigt vitamine A, beschadigt collageenvezels en kan bepaalde soorten kanker veroorzaken, zoals melanoom.

Het is belangrijk op te merken dat het lage wattage van black light lampen niet voldoende is om dit soort schade te veroorzaken, maar er zijn gevallen waarin overbelichting door misbruik van bijvoorbeeld UVA-lampen zeer schadelijk kan zijn..

Hoe maak je zelf een black light?

Misschien willen we echter wat experimenteren met dit soort licht en overwegen een zelfgemaakte ultraviolette lamp te maken. Laten we eens kijken naar een paar eenvoudige projecten die we kunnen doen::

Ultraviolet zaklamp met mobiele telefoon

Een heel eenvoudige truc om een black light lantaarn te maken met je mobiele telefoon, waarvoor geen ingewikkelde materialen nodig zijn. Alles wat we nodig hebben is doorzichtig plakband en een blauwe permanent marker.

  1. Eerst plaatsen we een stuk tape op de flitser van de mobiel en kleuren het met de blauwe permanente stift
  2. Dan voegen we een tweede stuk toe, kleuren het en zo verder tot we vijf lagen op de flitser hebben.
  3. Hiermee wordt het grootste deel van het zichtbare licht dat door de flitser wordt uitgezonden, geëlimineerd, met uitzondering van het blauwste licht en een deel van het ultraviolette licht.
Zelfgemaakte blacklight lamp

Zelfgemaakte ultraviolette lamp

Hiervoor hebben we een Flexo nodig met een lamp, bij voorkeur LED, omdat die minder warmte afgeeft, die overeenkomt met 100W.

Voor de bouw van het filter gebruiken wij als basis een blauwe plastic fles waaraan wij nog enkele lagen blauw plastic toevoegen (andere flessen, folders…)..

Het resultaat zal dienen om de lamp in te kapselen en een effect te verkrijgen dat vergelijkbaar is met het vorige..

Hoewel deze DIY ultraviolet licht projecten bijna geen licht in het UV-bereik uitstralen, zullen ze de inkt van fluorescerende markers en andere materialen ophelderen, evenals de meeste fluorescerende vissen die we hebben als we ze gebruiken om een aquarium te verlichten. Ze zullen dus werken voor de meeste mensen die een black light bron nodig hebben.