Soorten LED dioden die op de markt verkrijgbaar zijn

LED technologie is al geruime tijd bij ons en maakt deel uit van het dagelijkse leven thuis en in het bedrijfsleven. Van de nieuwste innovaties in industriële high bay´s tot de indicatielampjes van huishoudelijke apparaten en machines, LED chips worden aangepast aan de behoeften van elk product, om deze reden zijn er verschillende soorten LED chips, kent u ze allemaal?

Soorten LED’s

We kunnen vier basistypes LED’s onderscheiden:

 • LED DIP of Dual In-Line Package
 • LED SMD of Surface Mounted Diode
 • LED COB of Chip on Board
 • MicroLED

Elk van deze wordt hieronder meer in detail beschreven.

LED Chip DIP

DIP (Dual In-Line Package) LED’s zijn de traditionele LED lampen en dat is waar de meeste mensen aan denken als hen wordt gevraagd een LED te beschrijven. Hun ontwerp bestaat uit een diode in een doorzichtig hard plastic omhulsel, waaruit twee parallelle verbindingspennen steken. De kleur van deze behuizing bepaalt het licht dat door de LED wordt uitgestraald.

LED Chip DIP

Hoewel DIP chips vandaag de dag nog steeds worden gebruikt, betekent hun lage lichtrendement (4 lumen per LED) in vergelijking met de nieuwste LED’s dat het op grotere schaal worden gebruikt als indicatielampjes in diverse elektronische producten.

LED Chip SMD

SMD staat voor “Surface Mounted Diode”, en bij deze optie is de diode ingekapseld in een halfstijve hars die op het circuitoppervlak wordt gesoldeerd. Zij zijn veel kleiner en efficiënter dan de oorspronkelijke DIP chips.

LED Chip SMD

El De ontwikkeling van SMD chips betekende een belangrijke doorbraak in de LED technologie, waardoor het mogelijk werd 3 diodes op dezelfde chip te zetten. Bedenk dat tot nu toe één van de manieren om wit licht te verkrijgen bestond uit het combineren van de 3 primaire kleuren, Rood, Groen en Blauw, vandaar het belang van deze doorbraak. Met deze combinatie kunnen ook tot 16 miljoen verschillende kleuren worden bereikt.

De andere mogelijkheid om wit licht te verkrijgen is de chip te bedekken met een fosforlaag die blauw licht absorbeert, vandaar de karakteristieke gele kleur. De dichtheid van deze laag bepaalt de kleurtemperatuur van de SMD chip.

Prestaties en functies:

 • SMD chips produceren tussen 60 en 80 lumen per watt, een aanzienlijk hoger rendement dan de vroegere DIP chips, waardoor ze de meest gebruikte chips zijn in LED strips en downlights.
 • Zij stralen unidirectioneel licht uit, maar aangezien het over het gehele oppervlak van de houder kan worden verdeeld, is het mogelijk een openingshoek van 360º te bereiken.
 • Een ander positief kenmerk is de CRI (Colour Rendering Index) van 80%, die een getrouwe kleurweergave oplevert.
 • Een van de nadelen van SMD’s is de temperatuur die ontstaat bij de overgang van de chip naar de printplaat, waardoor ze ongeschikt zijn voor continu gebruik.

LED Chip COB

COB (Chip on Board) LED’s zijn een van de laatste vorderingen in de ontwikkeling van LED verlichting, en het ontwerp is gebaseerd op de integratie van verschillende LED diodes in dezelfde houder, waardoor de productiekosten tot 20% lager liggen dan bij SMD chips.

LED Chip COB

Een van de meest wijdverbreide toepassingen van COB chips is het gebruik ervan in kleine toestellen zoals mobiele telefoons of camera’s, aangezien zij met een zeer kleine hoeveelheid energie een hoog aantal lumen genereren, ideaal voor flitsers in deze toestellen.

Prestaties en functies:

 • Zij bieden een lichtopbrengst die meer dan 120 lumen per watt kan bereiken.
 • Ondanks de concentratie van diodes en de lichtopbrengst die dit oplevert, maakt het COB ontwerp een efficiënte warmteafvoer mogelijk en is het daarom bedoeld voor armaturen die gedurende lange perioden van de dag aan moeten blijven.
 • Een ander voordeel in termen van duurzaamheid is dat zij bestand zijn tegen spanningsveranderingen in de elektriciteitsnet.
 • Es Het kan een openingshoek tot 160º bieden en straalt licht in verschillende richtingen uit.

MicroLED

Deze technologie maakt, zoals de naam al zegt, gebruik van een reeks microscopisch kleine LED’s om bijvoorbeeld een pixel te definiëren. Dit type LED chip wordt steeds populairder bij het ontwerpen van platte beeldschermen, omdat het in verschillende opzichten een verbetering vormt ten opzichte van de vorige technologie.

MicroLED’s bieden een beter contrast, een lagere responstijd (latency) en een hogere energie-efficiëntie.

Naast deze op verlichting gerichte oplossingen zijn er andere soorten ontwerpen en toepassingen op basis van LED technologie, variërend van elektronische producten zoals televisies, gadgets en mobiele telefoons tot de mode industrie.

Bij Ledkia zijn we er zeker van dat LED technologie zal blijven evolueren en nieuwe mijlpalen zal bereiken, waarvoor wij klaar zullen staan om u altijd de beste LED verlichtingsoplossingen aan te bieden.