Lifi. Internet in een gloeilamp

Het internet der dingen of IoT ( “Internet of things ” afgekort) richt zich op de onderlinge verbinding van alledaagse voorwerpen, zoals gloeilampen of huishoudelijke apparaten, met elkaar of met mensen.

Het internet der dingen

Voeg dit bij het groeiende aantal smartphones, tablets, computers, tv- of radiozenders en andere voorwerpen die radiosignalen gebruiken om te communiceren, en het is geen wonder dat het radiospectrum steeds meer verzadigd raakt.

Dit is waar Lifi (light fidelity) technologie om de hoek komt kijken. Lifi maakt een dataverbinding mogelijk via voor de mens onmerkbare pulsen die worden uitgezonden door elke compatibele lamp en worden geïnterpreteerd door een speciale ontvanger.

Waarop is Lifi gebaseerd?

Zoals hierboven vermeld, is het werkingsprincipe van deze technologie gebaseerd op LED-lampen die worden aangestuurd door een driver die, hetzij door de lamp aan en uit te zetten, hetzij door de lichtintensiteit te regelen, de door te geven informatie codeert. Dit signaal wordt opgevangen door een zeer gevoelige optische sensor en vervolgens gedecodeerd.

Het communicatieproces lijkt sterk op dat van morsecode.

Lifi maakt gebruik van orthogonale frequentiedelingsmultiplexing (OFDM). Kort gezegd is deze techniek gebaseerd op de verdeling van een snel kanaal in verschillende kleinere kanalen, waardoor verschillende “tragere” signalen tegelijkertijd op het oorspronkelijke kanaal kunnen worden uitgezonden. Hierdoor kan informatie op hoge snelheid en met minder ruimte worden verzonden.

De meeste communicatiesystemen maken gebruik van OFDM, zoals televisie (DVB-T), internetverbindingen (Wi-FI en ADSL) of 4G mobiele telefonie.

De internetverbinding kan worden gemaakt via PLC(Power-line Communication) waarbij het signaal via het elektriciteitsnet wordt verzonden of via PoE(Power Over Ethernet) waarbij de stroom via de netwerkkabel zelf wordt verzonden.

Voordelen van de Lifi technologie

Lifi onderscheidt zich van technologieën zoals Wi-Fi in verschillende doorslaggevende aspecten zoals transmissiesnelheid, afwezigheid van interferentie en beveiliging van de verzonden informatie.

 Voordelen van LiFi ten opzichte van WiFI

Snelheid

De verbindingssnelheid van Wi-Fi bedraagt doorgaans maximaal 54Mbps (megabits per seconde), hoewel er technieken zijn waarmee 1Gbps (Gigabit per seconde, waarbij een Gigabit gelijk is aan 1.000 Megabits) kan worden bereikt. Met Lifi worden snelheden van ongeveer 3Gbps per kleur bereikt, zodat met RGB-LED’s een snelheid van 9Gbps zou worden bereikt.

Geen interferentie

Wi-Fi-technologie maakt gebruik van radiofrequenties die elektromagnetische storingen kunnen veroorzaken. Deze verstoren de goede werking van andere elektronica en kunnen potentieel gevaarlijk zijn in vliegtuigen, kerncentrales of gasfabrieken. Lifi gebruikt licht dat van nature onschadelijk is en geen elektromagnetische interferentie genereert.

Veiligheid

Radiogolven verspreiden zich door plafonds en muren, maar licht niet. Een hacker kan van buiten het gebouw verbinding maken met ons Wi-Fi netwerk en informatie uit computerapparatuur op het netwerk halen. De informatie die door Lifi wordt verzonden is alleen toegankelijk waar het licht schijnt.

Lifi in het dagelijks leven

Er is nog een lange weg te gaan voordat we in ons dagelijks leven kunnen genieten van compatibele apparaten. De belangrijkste handicap van deze technologie, trouwens van elke nieuwe technologie, zijn de hoge kosten van de transmissieapparatuur en het feit dat het ook niet goedkoop is om elke lamp via Ethernet te moeten bekabelen. Ten slotte moeten de transceivers kleiner worden zodat ze in smartphones of tablets kunnen worden geïntegreerd.

Een verblijf bij Lifi

Toch mogen we niet vergeten dat de internetsnelheid wordt beperkt door de dienst die de provider aanbiedt en dat deze momenteel meestal niet hoger is dan 300Mbps. Zolang de snelheid van de internettoegang zelf trager is dan die van Lifi, is deze technologie dus niet levensvatbaar, en we zouden zelfs kunnen zeggen dat ze momenteel niet nodig is.

Hoewel de toepassingen van Lifi in de samenleving nog moeten komen, lijdt het geen twijfel dat het een revolutie is in de draadloze communicatie en een alomtegenwoordig verbindingspad biedt dat essentieel zal zijn voor de ontwikkeling van het IoT. Totdat datatransmissie via licht een realiteit wordt, zullen we vanuit Ledkia blijven werken aan waar we het beste in zijn, het aanbieden van een breed scala aan LED verlichting producten met de beste prijs en kwaliteit.