Tips voor het installeren van enkelkleurige LED strips en RGB/RGBW LED strips

In onze blog over decoratie hebben we enkele ideeën gegeven van de mogelijkheden die LED strips bieden. Dit is een zeer veelzijdige, nuttige en leuke verlichting die een wereld van mogelijkheden heeft geopend op het gebied van verlichting. Hieronder geven we een aantal tips voor het installeren van 12 V enkelkleurige of RGB/RGBW LED strips en voor het berekenen van de voeding die we nodig hebben om ze van stroom te voorzien.

Het grote voordeel van LED strips is dat we ze zelf kunnen installeren als we weten hoe. Een ander voordeel van LED strips is dat we ze op een specifieke maat kunnen knippen (op de aangeven plekken) of dat we met behulp van de juiste accessoires meerdere strips aan elkaar kunnen verbinden of hoeken en bochten kunnen creëren.

LED strip 5m 36w 30led/m met voeding
LED strip 5m 36w 30led/m met voeding

Welke soorten LED strips kunnen we vinden?

LED strips zijn verkrijgbaar in verschillende voltages, 12V, 24V en 220V met dezelfde SMD 5050 LED met dezelfde prestaties, en met zeer weinig verschillen.

De verschillen zijn als volgt:

LED Strips 220V

  • Door de isolatie zijn ze minder flexibel en hebben ze een grotere omvang.
  • het is makkelijker te monteren, aangezien de strip rechtstreeks op het lichtnet wordt aangesloten.
  • We kunnen tot 40 meter strip aansluiten, afhankelijk van het type strip en de gebruikte controller.
  • De gelijkrichter heeft een kleinere afmeting.
LED strip 220V DC SMD5050 60LED/m 1m met gelijkrichterskabel
LED strip 220V DC SMD50 60LED/m 1m

LED Strips 12V/24V DC

  • Ze zijn klein van formaat.
  • Gemakkelijk te monteren omdat ze meestal een kleefstrip hebben.
  • Verschillende wattages beschikbaar, afhankelijk van het aantal LED’s

Hoe installeer je stap voor stap monocolor en RGB/RGBW LED strips

Stap 1 – Kies het type LED strip dat geïnstalleerd moet worden.

Het eerste wat u moet doen is beslissen welk type 12V LED strip u gaat installeren. Er zijn momenteel drie soorten strips: enkelkleurige LED strips die zuiver wit licht uitstralen, RGB LED strips die een breed scala van kleuren kunnen genereren waarbij rood, groen en blauw worden gecombineerd, en RGBW LED strips die de kenmerken van de twee vorige combineren.

Stap 2 – Meet de ruimte waar de strip moet komen en snij de gewenste lengte af.

Het eerste wat we moeten doen is de lengte opmeten die we willen verlichten om de lengte van de LED strip te kennen die we nodig hebben en om het vermogen te kunnen berekenen van de voeding waarmee we onze LED strip zullen voeden.

Stap 3 – Reinig het oppervlak waar de strip zal worden aangebracht.

Om een duurzame hechting van de strip op het montageoppervlak te bevorderen, moet het oppervlak worden gereinigd met alcohol, een vochtige doek of zeep en water.  Zodra het oppervlak volledig droog is, verwijdert u de kleefstrook van de achterkant en plakt u het op de gekozen plek.

Stap 4 (optioneel) – Sluit de strips aan op een dimmer schakelaar

Deze stap is alleen nodig bij de installatie van RGB/RGBW LED strips, omdat we daarmee de kleur van het door de strip uitgestraalde licht kunnen kiezen, of als we de intensiteit van het door een enkelkleurige dimbare strip uitgestraalde licht willen regelen om verschillende sferen te creëren naar gelang van onze behoeften.

Stap 5 – Sluit de voeding aan op het lichtnet en op de strip.

Om onze LED strip te laten werken, moeten we het uiteinde van de LED strip op de connector aansluiten en deze op zijn beurt op de voeding, volgens de instructies van de voeding die we kiezen.

Als we de LED strip moeten doorknippen, moeten we ervoor zorgen dat we dat doen op de plaatsen die daarvoor zijn aangegeven volgens het type LED strip.

12v led strip waar we het gebied kunnen zien waar het is toegestaan om de strip te knippen.
12v led strip waar we het gebied kunnen zien waar het is toegestaan om de strip te knippen.

Het aansluiten van de LED strip op de voeding in detail

Om het te laten werken, moeten we het uiteinde van de LED strip op de connector aansluiten en deze op zijn beurt op de voeding. Verbind daartoe de RODE en de ZWARTE draad van de strip als volgt met de uitgang van de voeding:

SIGNO + of +V met RODE draad

SIGNO + of -V met ZWARTE draad

Aangezien we in dit voorbeeld uitgaan van 12V LED strips, sluiten we de voeding aan op het 220VAC lichtnet (fase, nul en aarde). In elk geval kunt u raadplegen welke andere voedingen we beschikbaar hebben.

Als de LED strip RGB of Monocolor dimbaar is, plaatsen wij een CONTROLLER/DIMMER tussen de strip en de voeding om de kleur/intensiteit te kunnen selecteren. Hieronder zien we een voorbeeld van de installatie van de dimmer.

We verbinden de dimmer met de strip.
We verbinden de dimmer met de strip.
Sluit de voeding aan
Sluit de voeding aan
Ya podemos regular el color y la intensidad de nuestra tira.
We kunnen nu de kleur en intensiteit van onze strip regelen.

Vergeet niet dat we bij ledkia ook LED strip kits hebben met alle componenten klaar om te installeren.

Hoe bereken je de benodigde voeding voor een 12/24V LED Strip

Het vermogen dat de voeding nodig heeft om ledstrips te voeden, hangt af van het totale wattage (W) van de sectie die we gaan installeren, dat wordt bepaald door de lengte en het aantal leds per meter, en het vermogen van de voeding, dat bepalend is voor het werkelijke vermogen dat we beschikbaar hebben om de strip te voeden.

Hoewel u altijd het verbruik van de strip die u gaat kopen moet controleren, omdat het per product kan verschillen, zijn op het moment van schrijven de typische verbruiken zoals aangegeven in de onderstaande tabel:

Aantal LEDs/mW/m van LED strip
30 LED/m7.25 W/m
60 LED/m10 W/m
120 LED/m14 W/m

Voor de berekening gebruiken wij de volgende formule:

Pfte = L x Wm / Feff

Hierin is Pfte het vermogen dat we nodig hebben, L de lengte van de LED strip, Wm het watts per meter dat door de LED strip wordt verbruikt en Feff het rendement van de voeding.

Als we dus 8 meter LED strip van 30 LED/m hebben en een voeding met een rendement van 85% (nog een feit om te controleren op het gekochte product), zullen we nodig hebben: Pfte = 8 x 7,25 / 0,85 = 68,23 W. Wij zullen dan de bron installeren met een hoger vermogen, in ons geval 75 W.

Universele voeding 36W 12V
Universele voeding 36W 12V

Hoe sluit ik een LED strip 220V aan

Tenslotte zullen we kort uitleggen hoe u een LED strip installeert die werkt op 220VAC. Zoals reeds gezegd, heeft dit type element geen stroomvoorziening nodig. De belangrijkste verschillen en aspecten waarmee rekening moet worden gehouden ten opzichte van het beschreven proces voor 12V LED strips zijn de volgende:

  1. Controleer of de gelijkrichterskabel die we zullen gebruiken om de LED strip op het net aan te sluiten, in staat is de lengte van de LED strip te voeden die we voor de installatie nodig hebben.
  2. Kies het juiste type gelijkrichter/controller voor het type strip (monocolor/RGB).
  3. Gebruik een geschikte bevestiging (dubbelzijdige tape, klemmen, enz.).

Natuurlijk moeten we alle stappen volgen van het meten en schoonmaken van het installatieoppervlak en, heel belangrijk, altijd de LED strips knippen op de daarvoor bestemde zones.

Zoals we hebben gezien, is het heel eenvoudig om LED strips te installeren volgens deze kleine gids. Er zijn geen excuses meer om niet te genieten van de decoratieve mogelijkheden die dit type LED verlichting biedt!