Wat is de openingshoek van een LED armatuur?

De lichtopeningshoek van een LED armatuur geeft de hoek aan waarin de lichtbundel zich opent en bepaalt dus het gebied dat kan worden verlicht, afhankelijk van de afstand tot de lichtbron. Er moet rekening mee worden gehouden dat LED’s veel meer focussen dan bijvoorbeeld halogeenlampen en dat aan dit aspect dus bijzondere aandacht moet worden besteed.

Dit is ongetwijfeld een van de belangrijkste kenmerken om rekening mee te houden bij het plannen van de verlichting van een ruimte.

Welke openingshoek moet ik kiezen?

Afhankelijk van het gebruik dat we ervan gaan maken, zullen we geïnteresseerd zijn in een lichtbron met een openingshoek of een andere. Verlichting met een kleinere openingshoek wordt meestal gebruikt als accentverlichting, om decoratieve elementen of, in het geval van een winkel, de verschillende producten in de schijnwerpers te zetten. Anderzijds worden armaturen met een bredere hoek, meestal vanaf 90°, gebruikt voor de algemene verlichting van de ruimte..

De verlichte ruimte vanaf dezelfde hoogte (3 m) neemt toe met de openingshoek.
De verlichte ruimte vanaf dezelfde hoogte (3 m) neemt toe met de openingshoek.

Om de ene of de andere hoek te kiezen, moet rekening worden gehouden met de hoogte van de armatuur en het te verlichten oppervlak. Als de plafond hoog is en we een zeer brede hoek hebben, zullen we lichtintensiteit verliezen in vergelijking met een meer gefocust licht, maar de verlichting zal gelijkmatiger zijn. Anderzijds, om een kamer met een geringe hoogte in het algemeen te verlichten, kunnen, als we een armatuur gebruiken met een kleine openingshoek, kunnen er schaduwen ontstaan omdat de verlichte zones zeer scherp gedefinieerd zullen zijn, alsof we een zaklamp gebruiken..

Dezelfde openingshoek op verschillende hoogtes (1m, 2m en 3m) verlicht verschillende zones.
Dezelfde openingshoek op verschillende hoogtes (1m, 2m en 3m) verlicht verschillende zones.

Hoe kan ik de verlichte ruimte berekenen op basis van de openingshoek?

In dit deel gaan we wat technischer te werk en laten we u aan de hand van een kleine formule zien hoe u de berekeningen kunt maken die we hebben gebruikt om de vorige grafieken te maken.

Om de omvang van het verlichte gebied te kennen, rekening houdend met de breedte en de hoogte van de lichtbundel, gebruiken wij de volgende formule:

berekening van de verlichte oppervlakte als functie van de hoogte en de openingshoek

Wat:

a is de breedte van de te verlichten ruimte.
α is de bundelopeningshoek van onze armatuur.
b de hoogte is waarop de armatuur zich bevindt.

Hoe kan ik de openingshoek berekenen die ik nodig heb??

Als we de openingshoek willen berekenen die we nodig hebben om een bepaald gebied vanaf een bepaalde hoogte te verlichten, kunnen we de volgende formule gebruiken::

berekening van de openingshoek als functie van het te verlichten gebied en de hoogte

Wat:

  • α is de hoek die we willen weten.
  • a de breedte van de te verlichten ruimte.
  • b de hoogte waarop het lichtpunt zich bevindt.

Hou er rekening mee dat deze berekeningen, hoewel correct, slechts bij benadering kunnen worden gemaakt. Bij de keuze van een lamp of Led lamp moet rekening worden gehouden met andere aspecten, zoals de lichtsterkte of de verdeling van de lichtpunten..