Een keuken verlichten met LED’s, tips voor de juiste verlichting

Bij de keuze voor de verlichting van een keuken kijken we zowel naar functionaliteit als naar design. Aantrekkelijke verlichting, voornamelijk gericht op het verlichten van deze werkruimte, is van essentieel belang voor het uitvoeren van de dagelijkse taken die in de keukens van alle huizen plaatsvinden.

Keukens zijn altijd meer geweest dan alleen een plek om te koken. In keukens zijn familiebijeenkomsten, lange gesprekken na het eten, interessante gesprekken en vooral eetfestijnen aan de orde van de dag geweest.

LED verlichting voor keukens is een fantastisch idee omdat het een grote flexibiliteit biedt. LED lampen kunnen worden gebruikt voor algemene of sfeerverlichting, maar ook voor accentverlichting.

Verlichting speelt een belangrijke rol als het gaat om decoratie en uw keuken is geen uitzondering. Hier zijn een paar ideeën voor het verlichten van een keuken.

Ideeën voor het verlichten van keukens

LaDe keuken is een plaats waar in de loop van de dag verschillende activiteiten plaatsvinden en daarom is het een ruimte geworden waarin specifieke verlichting voor elk van deze activiteiten moet worden toegepast. Het is belangrijk dat de verlichting zodanig is afgestemd op de combinatie dat met verlichting een gastvrije en vriendelijke sfeer wordt bereikt.

Idealiter worden in een keuken drie niveaus van LED verlichting gebruikt:

Aangezien de meeste keukens zich in vrij grote of zelfs open ruimten bevinden, is de mogelijkheid om te spelen met de intensiteit van de verlichting een voordeel. We kunnen er dus voor kiezen de keuken te verlichten met LED lampen, aangezien deze dimbaar zijn en dus kunnen worden aangepast aan de behoeften van elke hoek van een keuken.

Laten we eens kijken naar de verschillende opties die we hebben om onze keuken te verlichten en er het beste resultaat te krijgen.o.

1. Verlichting voor een keuken vanaf het plafond.

Het zal degene zijn die voor de omgevings- of algemene verlichting zorgt. Wat de tonaliteit van het licht betreft, wordt in het algemeen vaak gekozen voor koude tinten, omdat deze de zichtbaarheid en het concentratievermogen verbeteren, wat zeer nuttig is om ongelukken te voorkomen. Niets weerhoudt ons er echter van om voor warmere verlichting te kiezen als we een gezelliger sfeer willen creëren.

LED downlights en spotlights

Het is de primaire lichtbron en verdringen de oude fluorescentiebuizen in de meeste keukens. LED downlights die in het plafond worden ingebouwd, zijn de beste optie omdat ze geen onderhoud nodig hebben en een levensduur tot 50.000 uur hebben. Met andere woorden, ervan uitgaande dat we het licht nooit uitdoen, zullen ze meer dan 5 jaar meegaan! Als we geen gaten in het plafond willen boren, kunnen we opbouw LED plafondlampen gebruiken.

Keuken verlicht met LED downlight

Hanglampen voor de keuken

Deze hanglampen voor keukens zijn nog steeds erg populair in keukens, vooral boven kookeilanden, omdat ze warm, sfeervol licht geven. De openingshoek is vaak kleiner dan die van inbouw LED verlichting. Gelukkig is er tegenwoordig een ruime keuze aan designlampen die energie besparen en niet in leveren op stijl. Aanbevolen wordt het boven de gezichtslijn van een persoon te plaatsen, zodat ze het algemene zicht niet belemmeren.

Een tip is om een glazen buis met lampen boven het kookeiland te plaatsen. Dit geeft een decoratief tintje en zorgt voor zacht, diffuus licht dat door het glas wordt doorgelaten.

Hanglampen boven het kookeiland

LED verlichting voor sierlijsten

LED strips kunnen worden gebruikt om architecturale kenmerken te benadrukken, zoals de typische holle sierlijsten die we in sommige keukens zien.

LED strips in de plafondlijsten van de keuken

LED rail spotlights

Sommige plafonds kunnen niet worden uitgerust met inbouwspots, of zijn te hoog om voldoende functionele verlichting te bieden. In deze situaties is een zeer interessante optie rail verlichting waarin meerdere LED spotlights kunnen worden gemonteerd.

Rail verlichting als alternatief voor conventionele verlichting in keukens

 2. Hoe de werkruimte en de werkbladen in de keuken te verlichten

Dit type verlichting wordt gebruikt in werkruimten of op plaatsen die meer licht nodig hebben. LED’s zijn meestal de beste keuze voor deze spotlights, omdat ze niet zo warm worden als gloeilampen. Het is mogelijk de draden te verbergen zodat ze aan het oog worden onttrokken en het licht naar beneden te richten zodat het oppervlak rechtstreeks wordt verlicht.

Aanrechtkasten

LED lampen zijn bij uitstek geschikt voor keukenkast verlichting omdat LED’s, in tegenstelling tot halogeenlampen, koel blijven, zodat er geen gevaar bestaat dat u de hitte van gloeilampen of spots voelt terwijl u eronder werkt.

Keukenkast met verlichting voor beter zicht op het werkblad

3. Verlichting van keukenmeubels.

Verlichting van het keukenmeubels kan een nuttige en functionele optie zijn die bijdraagt tot de decoratie van deze ruimte.

LED verlichting voor keukenkasten

Verlichting van de binnenkant van keukenkastjes is zeer nuttig. Om dit type installatie uit te voeren kunnen we kiezen tussen LED strips of lampen waarmee we de bedrading in het bovenste deel van de kast kunnen verbergen. Het is ook een goed idee voor de lades, waar we het keukengerei bewaren. Lades zullen een meer functionele verlichting nodig hebben, in tegenstelling tot bijvoorbeeld zwevende rekken, waar het licht meer decoratief dan praktisch is.

Als de kast of plank glazen deuren heeft, is het resultaat zeer sfeervol.

Verlichting in de keukenkast met LED strips

Zwevende schappen

LED strips creëren een zeer visueel effect op zwevende schappen en zijn een zeer opvallende aanvulling op de keukenverlichting. Bovendien maakt de geringe dikte van deze strips, dankzij het type leds dat erin is geïntegreerd, het tot de ideale aanvulling op dit type meubel, omdat ze het accentueren.

Keuken schappen met LED verlichting

Er zijn duizend en één ideeën, de fantasie is het limiet en LED verlichting stelt ons in staat bepaalde soorten installaties zelf uit te voeren zonder deskundige elektriciens nog te hebben.

Wat denkt u, durft u een van deze ideeën in praktijk te brengen?