Lumen en Lux, wat zijn dat?

Hoewel we misschien denken dat lumen en lux moderne begrippen zijn, zijn ze dat niet. Ze werden voor het eerst gedefinieerd in de 13e eeuw door Bartholomeus van Bologna, een Italiaanse theoloog, in de “Tractatus de luce”. Daar definieerde hij lux als de stralen die door een lichtbron worden opgewekt, en lumen als de verspreiding van dat licht in de ruimte.

Vandaag de dag zijn deze begrippen zeer belangrijk voor de eindgebruiker, omdat met deze begrippen een juiste keuze kan worden gemaakt tussen verschillende verlichtingsproducten.

Hoe lux en lumen momenteel worden gedefinieerd

Tegenwoordig is hun definitie niet erg verschillend. Hoewel in de 13e eeuw licht werd geprojecteerd met heel andere middelen dan tegenwoordig, zoals was- of vetkaarsen en olielampen, verspreidt het licht zich op dezelfde manier. Alleen de hoeveelheid uitgestraald licht en datgene wat het voortbrengt veranderen. Hoe dan ook, voor een beter begrip van deze begrippen is het interessant om een meer volledige en actuele definitie te hebben.

Definitie van lux

Lux (lx) is de lichtstroom die door een bepaalde bron wordt geprojecteerd op een oppervlak dat zich op een bepaalde afstand ervan bevindt. Lux is de eenheid van verlichtingssterkte in het internationale systeem.

Wat zijn lumen

De lumen (lm) is de eenheid waarmee we de hoeveelheid licht (luminositeit of lichtstroom) kunnen meten die door een bron wordt uitgestraald, zonder rekening te houden met factoren zoals de te verlichten ruimte of de openingshoek van de lichtbundel. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om LED-lampen met halogeenlampen te vergelijken om uit te vinden welke lamp meer licht geeft.

Elke fabrikant meet de helderheid van zijn producten met behulp van de zogenaamde Ulbricht-bol. De lichtbron wordt in het midden van de bol geplaatst, die al het door de bol uitgestraalde licht opvangt.

Meting van lumen op een Ulbricht-bol
Meten van de lumen die een lamp produceert op een Ulbricht-bol

Lumenvergelijking

Zoals we hebben aangegeven, kunnen we met de lumen eenduidig de hoeveelheid licht vergelijken die bijvoorbeeld door een gloeilamp wordt uitgestraald. In de volgende tabel zien we enkele equivalenties tussen de door verschillende verlichtingstechnologieën uitgestraalde lumen en hun verbruik.

Lumen (lm)LEDGloeilampLaag verbruik
90010W80W20W
108012W100W24W
135015W120W30W

Hoeveel lumen heb ik nodig per vierkante meter?

Zodra beide begrippen zijn vastgesteld, is het tijd om te weten hoeveel licht er in een ruimte nodig is. Op basis van de bovenstaande definities en afhankelijk van de activiteit die in een bepaalde ruimte moet worden ontwikkeld, hebben we een bepaald aantal lux (lm/m2) nodig.

Er zijn ruimten met minimale lichtbehoeften (tussen 50 en 200 lx) zoals gangen, hallen en gangen in het algemeen. Andere meer veeleisende ruimten (van 300 tot 1.000 lx) zijn werkruimten, scholen, winkels, enz. Tenslotte zijn er ruimten met bijzondere eisen (meer dan 1.000 lx) zoals operatiekamers, horlogeruimten, enz. In woningen variëren de verlichtingssterkten van 150 lx tot 500 lx. U kunt ook een gids met aanbevolen verlichtingssterkten in woningen raadplegen.

Luxen komen niet voor in de beschrijvingen van verlichtingsproducten, omdat ze afhangen van de kenmerken van de omgeving waarin ze worden geïnstalleerd.

De vraag ligt in het feit dat de lumen die door de verschillende verlichtingselementen op de markt worden gegenereerd, een gemakkelijk gegeven is om te weten, omdat ze op de verpakking van het product zelf worden vermeld. De lux, de waarde die ons werkelijk interesseert, wordt niet vermeld bij de kenmerken van de producten. Dat komt omdat de verlichtingssterkte, die uiteindelijk het aantal lumen per vierkante meter is dat op een oppervlak valt, afhankelijk is van andere parameters buiten de technische specificaties van de armatuur zelf, zoals:

  • De grootte van het te verlichten oppervlak is bepalend voor de berekening van de verlichtingssterkte.
  • De hoogte waarop de armatuur wordt geplaatst. Dit is vooral van belang omdat een te veel of te weinig licht een negatieve invloed heeft op de ontwikkeling van de uit te voeren activiteiten.
  • Reflectie op plafond, wanden en vloer, alsmede de kleurtemperatuur (koud, neutraal of warm) van het geprojecteerde licht.
  • De lichtsterkte van de geïnstalleerdelampen of lampen, d.w.z. het aantal lumen dat zij uitstralen.
Luminescentiestudie met luxverdeling
Lichtstudie met de luxdichtheid in een kantoor.

Om de hoeveelheid bestaande lux te kennen, worden specifieke meetapparaten (luxmeters) gebruikt die doorgaans door professionals worden gebruikt. Het probleem is dat deze alleen kunnen worden gebruikt met het reeds geïnstalleerde verlichtingssysteem. Daarom hebben we bij Ledkia een deskundig team van professionals met de nieuwste CAD-verlichtingsinstrumenten, die u zullen adviseren bij het kiezen van het meest geschikte product voor uw project, ongeacht de omvang of complexiteit ervan.

Vergeet niet dat adequate en voldoende verlichting het comfort verbetert en visuele vermoeidheid vermindert. Het maakt niet uit of we in bed lezen, een mobiele telefoon repareren of genieten van een gezellig diner met vrienden.