Hoe verlicht je een zwembad dat al is gebouwd

Als we een zwembad met verlichting willen, is de beste tijd om de installatie van de bedrading en andere elementen voor te bereiden, tijdens de bouw van het zwembad. Als we besluiten een zwembad te verlichten dat al gebouwd is, kan het proces erg ingewikkeld zijn.

Gelukkig kunnen we kiezen voor minder conventionele lichtbronnen om ons zwembad op een originelere manier van licht te voorzien.

Installeren van verlichting in een bestaand zwembad

In het meest gecompliceerde geval kan het nodig zijn gaten in het zwembad te boren om de bedrading door te voeren, waardoor de waterdichtheid van het zwembad in gevaar komt.

Het eerste wat we moeten controleren is of we de garantie van de zwembadbouwer/installateur nog geldig is. Dit is van cruciaal belang, want als we de structuur veranderen, vervalt de garantie onmiddellijk.

Zwembadverlichting installeren

We kunnen opbouw- of inbouw-LED-spots voor zwembaden gebruiken, waarbij de eerste het meest worden gebruikt omdat de installatie minder ingrijpend is. Een alternatief voor het doorvoeren van de kabels door de zwembadwand is ze in een profiel of halve buis te plaatsen en ze op het oppervlak te leggen, maar het resultaat is veel minder aantrekkelijk.

Wat we ook beslissen, we moeten de installatie altijd overlaten aan een ervaren vakman, die elk geval kan beoordelen en ons hierover kan adviseren.

Tenslotte dient erop te worden gewezen dat het belangrijk is een garantie te vragen, altijd schriftelijk, voor elke wijziging die van invloed kan zijn op de integriteit van het zwembad en de goede werking ervan.

Hoe een zwembad verlichten zonder bouwwerkzaamheden

Zoals we hebben gezien, is de installatie van een verlichtingssysteem in een reeds gebouwd zwembad duur en lopen we het risico dat er in de toekomst lekken ontstaan. Gelukkig bieden wij u bij ledkia diverse alternatieve manieren om uw zwembad te verlichten zonder dat er ingewikkelde bouwwerkzaamheden nodig zijn.

schijnwerpers om het zwembad te verlichten.

Schijnwerpers

Het eenvoudigste alternatief. Het installeren van een LED schijnwerper is snel en eenvoudig. Bovendien kunnen we kiezen uit een brede gamma wattages, kleurtemperaturen en zelfs RGB gebruiken om gekleurde verlichting op het zwembad te projecteren.

Geïntegreerde architecturale verlichting

Een zeer interessant alternatief als het zwembad aan het huis of aan andere architectonische elementen zoals pergola’s of gazebo’s vastzit, of er heel dichtbij staat. In dit geval kunnen wij het licht integreren aan een nabijgelegen gebouw, zodat het naar het zwembad uitstraalt.

Architecturale verlichting boven het zwembad

Bij dit alternatief kan het nodig zijn enig werk te verrichten, maar in geen geval zal het nodig zijn aan het zwembad te komen.

Drijvende verlichting

Drijvende lampen voor zwembaden zijn originele en ludieke lichtpunten die verschillende vormen kunnen aannemen.

Wanneer we verlichting plaatsen in de buurt van waterbronnen, moeten we altijd aandacht besteden aan de IP beschermingsfactor.

In onze collectie LED buitenmeubels vindt u bijvoorbeeld het dienblad. Dit dienblad is niet alleen handig om een vleugje licht toe te voegen, maar ook om drankjes of hapjes te nuttigen terwijl u geniet van een verfrissende duik.

Boomverlichting bij het zwembad

Lichtjes in de bomen

Net als bij het architecturale verlichtingsidee zullen wij hier gebruik maken van een boom of een ander element van de tuin om de verlichting te plaatsen. Deze optie is niet alleen zeer decoratief, maar ook werkelijk uniek als het gaat om de verlichting van een zwembad en zal niemand onverschillig laten.

Lampen aan de zwembadrand

Ten slotte kunnen we grondspots of LED strips installeren langs de rand van het zwembad. Dit type verlichting kan ook enige werkzaamheden vereisen, maar in geen geval in zones die door water bedekt zullen worden.

verlichting aan de rand van het zwembad

Niets weerhoudt ons er natuurlijk van verschillende van deze alternatieven te combineren of, als ons zwembad al verlichting in zich heeft, deze te gebruiken om er een extra vleugje persoonlijkheid aan te geven. De mogelijkheden zijn eindeloos.