Vervang halogenen door LED’s

Als we besluiten de halogeenlampen te vervangen door LED’s, staan we voor verschillende dilemma’s: vervangen we alleen de lamp of de hele armatuur? Als we besluiten alleen de lampen te vervangen, is het dan beter om G5.3 of MR16 lampen te blijven gebruiken of over te schakelen op GU10 lampen. In dit geval zullen we het hebben over de opties die we hebben als we alleen de lampen gaan vervangen,

Waarom halogenen vervangen door LED’s??

Sinds 1 september 2018 is de productie van halogeenlampen in de Europese Unie verboden en zodra de beschikbare voorraad lampen is uitverkocht, zullen deze lampen, die de afgelopen jaren zo populair waren, niet meer te koop zijn. Het is tijd om op zoek te gaan naar een alternatief en de meest voordelige daarvan is LED-verlichting..

Als wij besluiten de halogeenlampen te vervangen door LED’s met behoud van de lamp, hebben wij twee opties voor de verandering: MR16– en GU10-lampen.

Halogeenlampen vervangen door LED’s

Het vervangen van onze oude halogeenlampen door LED’s is heel eenvoudig. In het algemeen kunnen er twee gevallen zijn: de lampen werken op 12V dc (gelijkstroom) of op 220V ac (wisselstroom).

In het eerste geval kunnen wij :

  1. Rechtstreekse omwisselen van 12V halogeenlampen door LED lampen die ook op 12V gelijkstroom werken..
  2. Verwijder, naast de huidige lamp, de ballast of transformator en installeer LEd lampen die werken op 220V ac.

In het tweede geval zou het voldoende zijn de Halogeenlampen te vervangen..

Vervanging van halogeenlampen door MR16 LED’s

Het vervangen is zo eenvoudig als het verwijderen van de ene lamp en het plaatsen van de andere. Maar zoals de meeste gemakkelijke oplossingen, heeft het meer nadelen dan voordelen.

Het behouden van 12V transformatoren wordt niet aanbevolen bij het vervangen van halogeen lampen door LED lampen..

Wij zijn nog steeds afhankelijk van de transformator en deze verbruikt energie, genereert warmte en een licht geluid dat na verloop van tijd steeds luider wordt en zeer vervelend kan worden. Aangezien de belasting van de MR16 LED’s veel lager is dan die van halogeenlampen, is het mogelijk dat de nieuwe lampen niet goed werken.

Vervang halogeenlampen door LED GU10 lampen

In dit geval vereist de aanpassing een beetje meer werk. We moeten de transformatoren verwijderen, de lampfittingen vervangen en de nieuwe GU10-lampen monteren. Op die manier optimaliseren wij het verbruik van de installatie zoveel mogelijk, schakelen wij de brom volledig uit en zorgen wij ervoor dat de nieuwe verlichting perfect werkt.

Er dient te worden opgemerkt dat, indien wij voor de laatste optie kiezen, wij over een ruimer assortiment lampen zullen kunnen kiezen. Zo kunnen we het licht kiezen dat het best bij onze behoeften past..

LED-lampen betalen zichzelf snel terug
LED-lampen betalen zichzelf snel terug

Lineaire halogeenlamp vervangen door LED

Indien wij de typische lineaire lampen, die zeer gebruikelijk zijn in bijvoorbeeld vloerlampen, zoals R7S, willen updaten, moeten wij kijken naar de lengte van de lampen. Tenzij we ook de lamphouder vervangen (als de lamp zelf dat toelaat) kunnen we alleen lampen gebruiken van dezelfde lengte als de huidige, net zoals dat gebeurt wanneer we TL-buizen vervangen door LED-buizen..

Hoeveel kan worden bespaard door van halogeen op LED over te schakelen?

Als we rekening houden met het verschil in verbruik van halogenen en hun transformator in vergelijking met LED’s, is de verandering al zeer rendabel. Laten we als voorbeeld een kamer nemen waarin vier halogeenlampen, de typische 50W, zijn geïnstalleerd. In dit geval is het verbruik van de lamp-transformator ongeveer 65W, d.w.z. 260W in totaal. We kunnen deze halogeenlampen vervangen door 7W GU10 LED’s, die dezelfde prestaties leveren, en het verbruik terugbrengen tot 28W.

Door 4 x 50W halogeenlampen te vervangen door 7W LED lampen, verdienen we de investering terug in minder dan 100 dagen..

Als we uitgaan van een prijs per kW van €0,15 en een 8-urige werkdag, is de jaarlijkse besparing €75 exclusief de transformator, als we dit meerekenen bedraagt de besparing €100 per jaar. U kunt de berekening uitvoeren met de energiebesparingscalculator op onze website. Bovendien, als we bedenken dat de vier lampen een zeer kleine uitgave vertegenwoordigen, verdienen we de investering binnen de eerste vier maanden terug.

LED besparingscalculator

Als de economische stimulans niet voldoende is, moeten we er rekening mee houden dat we door het weglaten van de transformator afkomen van het irritante zoemgeluid dat deze apparaten produceren, hetgeen zeer stresserend kan zijn. Tot slot is het interessant op te merken dat het gebruik van LED-verlichting in de zomer, vooral in warme streken, sterk wordt aanbevolen, omdat deze verlichting weinig warmte afgeeft en de zomerperiode daardoor draaglijker wordt.

Er is geen excuus meer om te veel te betalen op uw elektriciteitsrekening. Begin te genieten van kwaliteitsverlichting die efficiënt, milieuvriendelijk en vrij van hinderlijk geluid is.