LED binnenteelt is de nieuwste trend in de aanleg van overdekte tuinen. Het maakt niet uit of u in het centrum van de stad woont of dat u geen balkon of terras hebt dat geschikt is voor het kweken van planten. Als u besluit een ruimte te creëren voor het kweken van planten binnenshuis, zult u niet alleen de esthetiek van uw omgeving verbeteren. U verbetert ook de luchtkwaliteit en voorziet uzelf van heerlijk, biologisch voedsel.
Hieronder zullen wij de belangrijkste aspecten toelichten waarmee rekening moet worden gehouden zodat onze moestuin thuis perfect werkt.
Benodigde ruimte voor binnenkweek
cultivo de plantas en el interHet kweken van planten binnenshuis kan zo veel of zo weinig ruimte in beslag nemen als u zelf wilt. Een raam, een tafel, een plank of een hele kamer: U bepaald zelf de grenzen van de tuin.
Afhankelijk van de teeltplaats zullen we de ruimte moeten aanpassen om het werk zo comfortabel en schoon mogelijk te maken. Wij gebruiken binnenshuis immers grote hoeveelheden grond en water.
Hoe binnenkweek verlichting te kiezen
Licht is essentieel voor de ontwikkeling van fotosynthese, een chemisch proces dat essentieel is voor het leven van planten. Normaal, bij gebrek aan licht, groeien planten lang, dun en bladerloos of, hooguit, groeien sommige planten niet volledig uit. Het is duidelijk dat als de plant niet al het licht krijgt dat zij nodig heeft, zij niet zal bloeien en geen vruchten zal dragen. Om onze planten goed te laten groeien en ontwikkelen, moeten we ze van voldoende licht voorzien en dat betekent dat we de juiste groeilamp moeten kiezen. Daartoe moeten wij met verschillende aspecten rekening houden.
Lichtintensiteit
De eerste groeistadia van planten, het zogenaamde zaailingstadium, vereisen veel licht en zelfs het zonnigste raam kan niet genoeg zijn.
Met de specifieke verlichting van LED kweeklampen voor binnen kunnen we de intensiteit van het licht dat onze planten ontvangen exact regelen. De meest verspreide aanbeveling is om de LED kweeklamp tussen 5 en 7 centimeter boven de zaailing te plaatsen. Naarmate de plant groeit en meer bladeren krijgt, verplaatsen wij de lamp zodat zij zich steeds tussen 8 en 10 cm boven het bladerdek bevindt. Aangezien LED-lampen nauwelijks warmte afgeven, bestaat er geen gevaar voor verbranding van de planten.
Hoeveel licht uren hebben planten nodig?
Het hangt allemaal af van de soort, maar de meeste groenten hebben tot 18 uur licht per dag nodig. De uren van duisternis zijn even belangrijk voor een gezonde groei. De beste manier om ervoor te zorgen dat het licht gedurende de vereiste uren brandt, is het gebruik van een timer die het licht in de loop van de dag automatisch aan- en uitschakelt.
Kleur van het licht
Het beste licht is, vanzelfsprekend, natuurlijk licht. Wat kunstlicht betreft, combineren LED binnenkweeklampen, zoals die wij in onze online winkel aanbieden, verschillende golflengten (rood licht en blauw licht) in de verhouding die het gunstigst is voor de plantengroei.
Voordelen van LED in de binnenkweek
LED zijn in verschillende opzichten superieur aan traditionele verlichting en hun toepassing voor de binnenkweek van planten is geen uitzondering. Onder de belangrijkste voordelen van LED kunnen we benadrukken:
- Lager energieverbruik in vergelijking met traditionele alternatieven.
- Ze produceren bijna geen warmte, zodat ze zonder gevaar dichter bij de planten kunnen worden geplaatst.
- Langere levensduur, LED’s gaan veel langer mee, dus het is niet nodig om kweeklampen vaak te vervangen.
- Groeien in kleinere ruimtes. Omdat we het licht dicht bij de planten kunnen plaatsen, is er minder ruimte nodig.
- Met led kan het spectrum van het uitgestraalde licht worden geoptimaliseerd, waardoor het nog efficiënter wordt.
- Door te werken bij lagere temperaturen en geen gebruik te maken van chemische stoffen zoals kwik, is de LED zeer veilig.
- Verbeterde opbrengsten. Verschillende studies hebben aangetoond dat het gebruik van led de kwantiteit en de kwaliteit van de gewassen verbetert.
Veelgemaakte fouten bij het kiezen van LED armaturen voor de binnenkweek
- Het plaatsen van licht op een onvoldoende afstand.
- Aanschaf van LED met een te lage helderheid.
- Het kiezen van het verkeerde type LED voor het type plant of modellen van lage kwaliteit.
- Het toepassen van een licht-donkercyclus die de planten niet voldoende uren licht geeft.
Andere aspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij binnenteelt
Behalve het licht dat we in onze kweekruimte gebruiken, moeten we ook letten op andere factoren zoals de temperatuur, die tussen 18ºC en 24ºC moet liggen, hoewel het met zo’n 6ºC kan variëren.
Vochtigheid is ook een factor om op te letten, vooral bij gebruik van verwarming of airconditioning. Als we merken dat de bladeren in onze kweek ruimte bruin worden of beginnen te vallen, kunnen we de planten regelmatig besproeien of een luchtbevochtiger installeren.
Tenslotte is de ondergrond zeer belangrijk. We kunnen een conventioneel substraat kopen in elke gespecialiseerde winkel of we kunnen ons eigen substraat maken. Hoe dan ook, de substraat moet los blijven, goed draineren en voldoende organisch materiaal bevatten om onze planten te voeden. Een ander alternatief is te kiezen voor hydrocultuur, die steeds populairder wordt.