Dimbare LED lampen

Metdimbare LED-lampen kunnen we spelen met de kracht van het uitgestraalde licht, en zo verschillende omgevingen creëren door het visuele uiterlijk en de stemming van de ruimte te veranderen. Het is belangrijk op te merken dat we naast de lamp zelf een dimmer (regelaar) nodig hebben om de lichtintensiteit aan te passen. Er zijn ook producten om de toon van het licht te regelen, waarmee we een perfecte sfeer in huis kunnen creëren.

In onze online verlichtingswinkel Ledkia hebben we dimmerregelaars die speciaal zijn ontworpen voor LED-verlichting.

LED Triac dimmer
LED Dimmer Triac 300W met afstandsbediening

Het is raadzaam om geen dimbare LED lampen te kopen zonder eerst een geschikte dimmer te selecteren. Zo weten we al wat de maximale belasting is die de dimmer ondersteunt en kiezen we het vermogen van de lampen in overeenstemming met deze waarde.

Door de lampen in een kamer over meer dan één dimmer te verdelen , krijgen we meer controle, kunnen we de lichtniveaus per zone aanpassen en een multifunctionele ruimte creëren.

Lampen die van nature op continue elektriciteit werken zijn altijd dimbaar. Lampen die een driver hebben om wisselstroom om te zetten, zoals LED’s, moeten daarentegen speciaal worden vervaardigd om te kunnen worden gedimd. Anders kunnen we problemen krijgen met flikkeren, verkeerd dimmen of zelfs beschadiging van de lampen zelf.

Voordelen van dimbare LED-lampen

Door te kiezen voor dimbare verlichting is het duidelijk dat we het comfort van elke ruimte verbeteren, omdat we altijd het juiste licht beschikbaar hebben voor de activiteit die we aan het doen zijn.

Aan de andere kant, wanneer we dimbare LED lampen gebruiken onder hun maximale intensiteit, verminderen we het energieverbruik. Als we bijvoorbeeld tien 7W-lampen hebben die op 50% werken, is het verbruik geen 70W, maar ongeveer 56W. Met andere woorden, we besparen 40% van het gereguleerde vermogen. Bovendien gaat een armatuur die onder zijn nominale wattage werkt langer mee, zodat de vervangingskosten dalen.

Mijn nieuwe lampen flikkeren of kunnen niet worden gedimd, waarom?

Deze problemen komen vaak voor wanneer we besluiten onze dimbare lampen te vervangen door LED lampen. Om deze problemen te voorkomen is het sterk aan te raden om niet alleen de lampen te vervangen, maar ook de dimmer en de 12V transformator, indien aanwezig, te elimineren en te kiezen voor armaturen die rechtstreeks op 220V werken.

7W GU10 dimbare LED lampen werkend op 220V
Een dimbare GU10 LED lamp die op 220V werkt

Flikkeren is inherent aan de combinatie van de lichtbron en de bijbehorende elektronica. Zelfs traditionele gloeilampen vertonen enige flikkering wanneer de voedingsspanning 0V passeert, en dit gebeurt tot 120 keer per seconde. In dit geval is de tijd die verstrijkt niet voldoende voor de gloeidraad om af te koelen en te stoppen met branden. Maar bij LED-verlichting zijn enkele microseconden voldoende om volledig uit te schakelen.

Dit gebeurt hoofdzakelijk om twee redenen. De eerste is te wijten aan de minimale belasting van de dimmer zelf, die te hoog kan zijn om de lampen correct te “detecteren”, vooral bij dimmen onder 50% intensiteit. Het kan ook gebeuren dat we de lichtintensiteit nooit onder een bepaalde drempel kunnen laten zakken vanwege de lage belasting die we met dimbare LED-lampen hebben.

De tweede en meest voorkomende reden is dat de dimmer niet compatibel is met LED-armaturen. Dit gebeurt meestal wanneer alleen de lampen worden geüpgraded en de bestaande driver wordt achtergelaten. In feite, als de bestaande dimmer werkt met pulsen, kan het de interne driver van de dimbare LED lampen beschadigen, waardoor ze onbruikbaar worden.

Bij Ledkia hebben we dimmers, lampen, plafondlampen en dimbare platen die zich perfect aanpassen aan onze behoeften en waarmee we een oneindig aantal omgevingen kunnen creëren.