8 stappen om een spaarster te worden en bij te dragen aan het milieu

We denken vaak dat besparen en milieuvriendelijk zijn niet altijd hand in hand gaan, maar in de meeste gevallen is dat niet zo. Door deze 8 stappen te volgen kunnen we geld besparen en tegelijkertijd meewerken aan de zorg voor het milieu. We zullen zien dat we met een paar eenvoudige gebaren de klimaatverandering kunnen aanpakken, de impact die we op het milieu hebben kunnen verminderen en bovendien een paar euro’s kunnen besparen.

1. Wees een bewuste consument

De eerste stap is zonder twijfel een bewuste consument worden. Dit is niets anders dan nadenken voordat je iets doet. Heb ik echt nog een paar nieuwe sneakers nodig? Moet ik echt de auto nemen om boodschappen te doen of kan ik ook gaan wandelen of fietsen? Bewust consumeren betekent voldoen aan de behoeften die zich voordoen, rekening houdend met de gevolgen voor onszelf, de mensen om ons heen en het milieu.

2. Stap over op LED

Door over te schakelen van halogeen-, spaar- of gloeilampen op LED-lampen, besparen we aanzienlijk op het lichtverbruik. Aan de andere kant vermijden we een grote hoeveelheid koolstofuitstoot in de atmosfeer. Bovendien bevatten LED lampen niet de giftige stoffen die spaarlampen wel bevatten en zijn ze recyclebaar.

Huis met LED-verlichting
Door ons huis uit te rusten met LED-lampen besparen we aanzienlijk op onze elektriciteitsrekening.

3. Water besparen

Er zijn veel manieren om thuis geen water te verspillen:

  • We kunnen de kraan dichtdraaien tijdens het tandenpoetsen of afwassen.
  • We kunnen het bad vervangen door de douche.
  • Door de ECO-knop op de wasmachine te gebruiken , kunnen we tot 50% water en energie besparen met een onberispelijk wasresultaat.
  • Profiteren van regenachtige dagen om planten water te geven is ideaal. Als het nodig is om ze water te geven, moeten we dat doen op een moment dat het niet erg zonnig of warm is, zodat de irrigatie zo rendabel mogelijk is.
  • Het zwembad afdekken, als we het hebben, als het niet in gebruik is om verdamping te voorkomen, zodat we het niet om de paar dagen hoeven bij te vullen.

De opties zijn bijna eindeloos en kunnen ook worden toegepast in de tuin, keuken, badkamer, enz.

Ideeën om water te besparen
Geen water verspillen is essentieel voor de bescherming van het milieu.

4. Stimuleer composteren

Composteren is het proces waarbij organisch materiaal wordt omgezet in een natuurlijke meststof. Het afval dat dagelijks in onze huizen wordt gegenereerd bevat 40% organisch materiaal dat kan worden hergebruikt in de vorm van humus (een stof die bestaat uit bepaalde organische producten van colloïdale aard) in de bodem voor planten en gewassen. Thuis composteren is heel eenvoudig en, in tegenstelling tot wat we misschien denken, hoeft het geen onaangename geuren te produceren en hebben we ook geen speciale container nodig. Het enige wat we nodig hebben is een pot en allerlei groenteafval dat we in de pot doen. We bedekken het met een beetje aarde zodat er geen geuren ontstaan en we bedekken de pot met karton of een zak om de warmte te behouden die nodig is voor het composteringsproces.

Composteren in een pot
Composteren in een pot stelt ons in staat om onze eigen compost te maken.

5. Gebruik gerecyclede producten

Met een beetje wilskracht kunnen we stoppen met het gebruiken van nieuwe producten en beginnen met het gebruiken van gerecyclede producten zoals papier, bekers, plastic of glazen potten, enz. Door gerecyclede producten te gebruiken besparen we energie en grondstoffen en dragen we bij aan het verminderen van afval.

6. Kies voor lokale handel

Neem niet de auto of het openbaar vervoer om bijvoorbeeld een brood te kopen in de supermarkt. Loop indien mogelijk naar de plaatselijke bakker. Hoewel het product misschien iets duurder is, maakt de brandstofbesparing het verschil goed. Bovendien zorgen we niet alleen voor het milieu door de CO2-uitstoot te verminderen, maar werken we ook samen met de lokale economie.

7. Recycling aanmoedigen

Recycling moet een gewoonte worden. De eenvoudigste stap is om het afval dat we thuis produceren te scheiden en in de juiste container te gooien, of het nu plastic, karton of glas is. Batterijen en andere voorwerpen zoals huishoudelijke apparaten, oliën en gloeilampen moeten bij de schone punten worden gedeponeerd.

Verzoening is eenvoudig
Recyclen is eenvoudig en essentieel voor het behoud van de natuurlijke omgeving.

8. Gooi geen afval op straat

Misschien een van de eenvoudigste dingen om te doen, maar soms ook de moeilijkste. Vermijd zwerfvuil op straat of openbare plaatsen, want op sommige plaatsen kun je zelfs een boete krijgen. Door het papier dat je gaat weggooien een paar stappen naar de dichtstbijzijnde vuilnisbak te houden, help je het uiterlijk van de stad te verbeteren.

Zoals je ziet, is het heel gemakkelijk om een scheur van besparing en milieu te worden. Vanuit Ledkia moedigen we je aan om je te verbinden aan deze eenvoudige stappen die je in staat zullen stellen om te besparen en tegelijkertijd het milieu te helpen verbeteren. Als je meer trucs wilt weten om thuis energie te besparen, kun je dit artikel met 101 verschillende tips lezen.