Energie-efficiëntie in gebouwen

Energie-efficiëntie in gebouwen is een van de belangrijkste punten om te voldoen aan de doelstelling om de uitstoot van vervuilende gassen in de atmosfeer te verminderen.

Sinds enkele jaren is dit type certificaat verplicht voor alle koop- of huurovereenkomsten van onroerend goed. Laten we niet vergeten dat het een voorschrift is dat is opgenomen in het Koninklijk Besluit 235/2013, van 5 april.

Efficiënte gebouwen

Kwalificatie, label, certificaat, certificering. Verschillen.

Voordat we in detail treden, is het de moeite waard om deze drie concepten correct te onderscheiden:

  • De kwalificatie is een maat die de energie-efficiëntie van een gebouw, of een deel ervan, weergeeft.
  • Het label is de grafische weergave van de classificatie. Het is gemakkelijk te herkennen aan de karakteristieke schaal van letters en kleuren.
  • Het certificaat is het document dat, opgesteld door een bevoegde technicus, informatie bevat over de energetische kenmerken van het gebouw en de bijbehorende classificatie.
  • Tot slot is certificering het proces waarmee het certificaat wordt uitgegeven.

Hoe bereken je de energie-efficiëntie van een gebouw?

Voor de berekening van de energieprestatie worden specifieke programma’s gebruikt waarin verschillende parameters worden ingevoerd.

Aan de ene kant wordt rekening gehouden met de locatie van het gebouw en dus met de bijzonderheden van het klimaat van het gebied. Er worden ook gestandaardiseerde voorwaarden voor het gebruik van de ruimte vastgesteld die, hoewel ze misschien niet overeenkomen met de realiteit van het gebouw, het mogelijk maken om gebouwen op een eenvoudige manier met elkaar te vergelijken.

Ten tweede zijn de belangrijkste punten waarmee rekening wordt gehouden: luchttemperatuur (verwarming en koeling), luchtkwaliteit (ventilatie), lichtniveaus (verlichting) en watertemperatuur (productie van sanitair warm water). Dit zijn de zogenaamde technische systemen waarvan het verbruik de energievraag van het gebouw vormt.

Tot slot moet er rekening worden gehouden met de constructieve en geometrische kenmerken van het gebouw. Dit punt omvat bepaalde passieve systemen die, zonder energie te verbruiken, de energieprestatie van het gebouw beïnvloeden. Een voorbeeld hiervan is thermische isolatie.

The Edge het slimste en duurzaamste gebouw ter wereld
The Edge, het slimste en duurzaamste gebouw ter wereld

Wat is de uitstoot van broeikasgassen door een gebouw?

Als we zeggen dat een gebouw gassen uitstoot in de atmosfeer, denken we niet alleen aan de directe uitstoot, maar ook aan de uitstoot die wordt gegenereerd om de gevraagde energie te produceren.

Zoals we allemaal weten, wordt de elektriciteit die bedrijven en huishoudens bereikt op verschillende manieren opgewekt (gas, kernenergie, steenkool, enz.). Daarom krijgt het elektriciteitsverbruik een emissiewaarde toegewezen op basis van de energiemix van het land, die periodiek wordt bijgewerkt.

Het directe verbruik van primaire bronnen, zoals aardgas, heeft op zijn beurt gestandaardiseerde tabellen voor gasemissies.

Energieclassificatie van een gebouw

Afhankelijk van de waarde van broeikasgasemissies, zowel direct als als gevolg van de niet-hernieuwbare primaire energie die nodig is om aan de behoeften van de woning te voldoen, uitgedrukt in kg CO2/m2, wordt een letter toegekend die de energieklasse van die woning weergeeft.

Energieclassificatie van gebouwen

Vergelijkbaar met het energielabel voor elektrische producten, varieert de classificatie van A (meest efficiënt) tot G (minst efficiënt). Een gebouw met klasse A verbruikt ongeveer 90% minder energie dan een gebouw met klasse G.

Energiecertificaat met “A”-classificatie. Onmisbaar in 2050

En het is in dat jaar dat de deadline is vastgesteld voor alle gebouwen in de Europese Unie om de maximale energie-efficiëntieklasse te behalen volgens de overeenkomst die het Europees Parlement op 16 april 2018 heeft goedgekeurd.

Het lijdt geen twijfel dat dit type resolutie een pakket maatregelen zal omvatten, waarschijnlijk via de begroting, om de renovatie van gebouwen aan te pakken. Renovatie die meer dan belangrijk lijkt te zijn, vooral als we rekening houden met het feit dat de meerderheid van de huidige gebouwen zich in de E-, F- en G-klasse bevindt, de laagste in de tabel.

De rol van verlichting in de energie-efficiëntie van gebouwen

Bij talloze gelegenheden hebben we commentaar geleverd op de belangrijke rol die LED-verlichting speelt in de ontwikkeling van een energieduurzame omgeving. Nu er in de nabije toekomst nieuwe efficiëntievereisten worden opgelegd , lijdt het geen twijfel dat de relevantie van deze technologie nog groter zal worden.

Vergelijking van tl-buis met led
Vergelijking tussen fluorescentie en LED
Twee tl-buizen met conventioneel voorschakelapparaatTwee fluorescentielampen met elektronisch voorschakelapparaatTwee LED T8 buizen direct op 220V
Verbruik buizen (2x58W)
Conventioneel voorschakelapparaat
Totaal
116W
30W
146W
Verbruik buizen (2x51W)
Elektronische ballast
Totaal
102W
11W
113W
Verbruik T8 buizen (2x24W)

Totaal
48W

48W
Verkregen besparingen23%67%

Aan de andere kant zal de ontwikkeling van intelligente verlichtingstechnologieën die het mogelijk maken om de verlichtingsniveaus van ruimtes dynamisch aan te passen aan de vereisten van elk moment, naast het automatisch in- en uitschakelen, helpen om besparingen te maximaliseren.