Wat is lichtvervuiling en hoe bestrijdt u die?

Lichtvervuiling is een probleem dat steeds belangrijker wordt omdat, naarmate het onderzoek over dit onderwerp vordert, de verandering van het lichtniveau tijdens de nacht een effect heeft op de mens dat veel verder kan gaan dan het verhinderen van het zien van de sterrenhemel.

We bespreken nu enkele oorzaken, gevolgen en mogelijke oplossingen voor deze vorm van vervuiling, die in de meest ontwikkelde landen veel voorkomt.

Kaart van lichtvervuiling in de wereld

Wat is lichtvervuiling?

We kunnen lichtvervuiling definiëren als de aanwezigheid van kunstlicht dat een aantasting van de natuurlijke toestand van het milieu veroorzaakt. Een alternatieve definitie beschouwt alleen het licht waarvan de kenmerken of de werkingsduur onnodig zijn voor het uitvoeren van de activiteiten in het gebied waar de lichten zijn geïnstalleerd, als een vervuiler.

Volgens deze tweede definitie zou alleen inefficiënte verlichting vervuilend zijn. Voor de eerste definitie daarentegen is bijna elke lichtbron een vervuiler. Om deze reden wordt op het gebied van engineering de tweede definitie gebruikt, omdat het erom gaat het effect van verlichting op het milieu te minimaliseren.

Het valt niet te ontkennen dat lichtvervuiling een neveneffect is dat inherent is aan de beschaving zelf.

Verhouding tot natuurlijke helderheidKunstmatige lichtsterkte (μcd/m²)Totale helderheid (mcd/m²)Kleur
<0.01<1.74<0.176
0.01-0.021.74-3.480.176-0.177
0.2-0.043.48-6.960.177-0.181
0.04-0.086.96-13.90.181-0.188
0.08-0.1613.9-27.80.188-0.202
0.16-0.3227.8-55.70.202-0.230
0.32-0.6455.7-1110.230-0.285
0.64-1.28111-2230.285-0.397
1.28-2.56223-4450.397-0.619
2.56-5.12445-8900.619-1.07
5.12-10.2890-17801.07-1.96
10.2-20.51780-35601.96-3.74
20.5-413560-71303.74-7.30
>41>7130>7.30
Helderheidsniveaus weergegeven op lichtvervuilingskaarten van Europa en de wereld

Soorten lichtvervuiling

Hoewel we spreken over lichtvervuiling, hebben we het over een zeer brede term die een verscheidenheid aan problemen omvat. Elk type lichtvervuiling heeft zijn eigen specifieke oorzaken en gevolgen.

Lichtintrusie

Het meest voorkomende voorbeeld van dit type probleem is licht dat door een straatlantaarn een huis binnenkomt. Dit licht kan aanzienlijke hinder veroorzaken, vooral bij het inslapen.

Overbelichting

Een probleem dat tot het einde van de 20e eeuw grotendeels werd genegeerd. Het bestaat uit verlichting met een hogere intensiteit dan nodig is voor de activiteiten in de ruimte.

Verblinding

Een verschijnsel dat het zicht bemoeilijkt in aanwezigheid van een krachtige lichtbron. Toen we het over de UGR (Unified Glare Index) hadden, hebben we de soorten schittering en hun oorzaken al gedetailleerd beschreven.

Overmatige lichtclustering

Dit type lichtclustering is een bron van afleiding en verwarring. Ze kunnen zelfs de aandacht afleiden van degenen die verlichten.

Gevolgen

Lichtvervuiling heeft een reeks gevolgen voor het milieu, waarvan de volgende eruit springen.

Toegenomen vervuiling

Zoals blijkt uit een studie van de American Geophysical Union , vernietigt het deel van het licht dat ’s nachts in de lucht wordt geprojecteerd een soort stikstofoxide, het stikstofradicaal.

Stad met en zonder smog
Een voorbeeld van smog boven de stad Tokio

Deze stof grijpt in bij bepaalde chemische reacties die zich in de atmosfeer voordoen en draagt bij tot de eliminatie van wat bekend staat als Smog (fonetische aanpassing van het Engelse acroniem Smog, dat afkomstig is van rook en mist ) of smog.

Gevolgen voor de gezondheid

We hebben het al eerder gehad over het verband tussen slechte verlichting en kwalen als Seasonal Affective Disorder (SAD).

Te veel licht gedurende de nacht remt bepaalde functies van de pijnappelklier, zoals de afscheiding van melatonine, die essentieel is voor de regulering van het circadiane ritme.

Naast slaapproblemen zijn andere gezondheidseffecten hoofdpijn, stress, vermoeidheid en angst.

Astronomie

Deze wetenschap is zeer gevoelig voor lichtvervuiling. Dit komt omdat de helderheid van de hemel, die toeneemt met de vervuiling, het contrast van sterren en sterrenstelsels met de hemel zelf vermindert.

Dit maakt het veel moeilijker voor telescopen om efficiënt te werken en is de reden waarom ze in steeds meer afgelegen gebieden worden geïnstalleerd.

Verstoring van ecosystemen

Net als mensen hebben allerlei dieren last van lichtvervuiling.

Dieren die minder goed tegen licht kunnen, zijn in het nadeel bij essentiële activiteiten als voeding en voortplanting. Een dier dat zich bijvoorbeeld voedt met insecten en goed licht verdraagt, zal meer kans hebben om te jagen als het naast een lichtbron wordt geplaatst, omdat het de insecten zal aantrekken.

Een zeer merkwaardig geval is dat van zoöplankton dat een zogenaamde verticale dagelijkse migratie vertoont. Dit is een verplaatsingspatroon waarbij sommige mariene soorten zich verticaal in het water verplaatsen, afhankelijk van het aanwezige licht.

In het geval van zoöplankton verplaatsen zij zich ’s nachts naar de oppervlakte omdat hun roofdieren (kleine vissen) hen overdag visueel waarnemen. Als er ’s nachts licht is, blijven ze dieper en dat komt de verspreiding van fytoplankton, het voedsel van het zoöplankton, ten goede. De toename van het fytoplankton bevordert het ontstaan van algen die uiteindelijk de kwaliteit van het water verarmen.

Vervelende schittering
Verblinding is een vorm van lichtvervuiling.

Vermindering van de polarisatie van de hemel

De polarisatie van de hemel bij maanlicht wordt drastisch verminderd door de aanwezigheid van lichtvervuiling.

Hoewel deze polarisatie van maanlicht niet zichtbaar is voor het menselijk oog, wordt binnen de wetenschappelijke gemeenschap aangenomen dat sommige dieren dit gebruiken als navigatiesysteem.

Energieverspilling

Een meer dan duidelijk gevolg van overmatige verlichting is de kostenoverschrijding voor bedrijven, particulieren en overheidsinstanties.

Tegenwoordig kunnen we technologieën gebruiken zoals LED-verlichting waarmee we het verbruik kunnen verminderen, maar als we de verlichtingsniveaus van ruimtes aanpassen aan hun werkelijke behoeften, zouden de besparingen veel groter kunnen zijn.

Oplossingen voor lichtvervuiling

Bewustwording is essentieel om de effecten van lichtvervuiling zoveel mogelijk te beperken zonder de goede verlichting van een ruimte te schaden.

Bij het zo efficiënt en ecologisch mogelijk ontwerpen van verlichtingssystemen kunnen we ons richten op vier fundamentele aspecten.

Beperking van de directe lichtstroom

In dit geval zou het voldoende zijn om de hoeveelheid licht te beperken tot de veiligheidsniveaus die organisaties als de CIE (International Commission on Illumination) en waarover wij reeds bij gelegenheid hebben gesproken, hanteren.

Het minimaliseren van de FHSinst

De FHSinst (Upper Hemispherical Flux Installed) wordt gedefinieerd als het percentage van de flux van een armatuur dat in het horizontale vlak wordt uitgestraald. Dit is, kort gezegd, het percentage van het licht dat naar de hemel wordt geprojecteerd.

Door deze waarde te beperken kan de lichtvervuiling aanzienlijk worden verminderd. Zo straalt een armatuur met FHSinst = 3% op 200 km 290% meer verblinding uit dan een armatuur met een waarde van bijna 0%.

Gebruik efficiënte verlichting

Kies voor energie-efficiënte technologieën zoals LED’s, die meer gerichte lichtbronnen genereren en een lager milieueffect hebben.

Automatisering van de verlichting

Een intelligenter en geautomatiseerd beheer van het in- en uitschakelen van de verlichting en de lichtintensiteit zou het mogelijk maken het beschikbare licht dynamisch aan te passen aan de werkelijke behoeften van elk moment.

Dit zou taken omvatten zoals het selectief uitschakelen van openbare, sier- en reclameverlichting of het verminderen van de lichtstroom op bepaalde tijdstippen.

Kaart van lichtvervuiling in Europa

Nu we iets meer weten over hoe lichtvervuiling ons beïnvloedt, is het tijd om ons steentje bij te dragen aan de vermindering ervan. In andere blogartikelen hebben we u al enkele trucs verteld over hoe u energie kunt besparen waarmee u het milieu kunt beschermen en bovendien elke maand een paar euro kunt besparen.

Als curiositeit en ter afsluiting laten we u een volledig interactieve vervuilingskaart na. Daarmee kunt u overal ter wereld de mate van lichtvervuiling onderzoeken.