LED-verlichting: het heden en de toekomst van verlichting

LED-verlichting is een type licht dat is ontstaan als tussenstap tussen traditionele gloeilampen en spaarlampen. Het is een meer geavanceerde technologie die voorbestemd is om het licht van de toekomst te worden.

Naast de economische voordelen die het biedt, speelt LED-verlichting ook een milieuverantwoordelijke rol omdat het veel meer energie bespaart en niet giftig is.

Wat is er zo speciaal aan LED verlichting?

LED verlichting bestaat uit een diode of een klein met plastic bekleed apparaat met een halfgeleider ‘draad’ erin die, wanneer er elektrische stroom wordt toegepast, licht van een vooraf bepaalde kleur uitzendt. Deze kleur is afhankelijk van het materiaal waarvan het is gemaakt. Tot nu toe waren rode en blauwe kleuren beschikbaar, maar de veel nieuwere witte kleur was nog niet verkrijgbaar.

LED staat voor Light Emitting Diode.

Hoewel het een recente technologie lijkt (witte LED is al sinds 1997 op de markt), is het oorspronkelijke idee voor deze verlichting al meer dan 100 jaar oud. Sinds LED-verlichting in de winkels ligt, is de prijs aangepast zodat het steeds betaalbaarder wordt en veel efficiënter dan andere verlichtingsbronnen, waardoor het snel afschrijfbaar is.

LED technologie

Zoals we al eerder hebben uitgelegd, is een LED niets meer dan een halfgeleider. Daarom bestaat LED technologie uit het verbinden van materialen met speciale eigenschappen die elektriciteit kunnen geleiden. Wanneer we een spanning of voltage op de uiteinden van de LED zetten, beginnen elektronen van de gelijkstroomvoeding (DC) door de diode te stromen. De overtollige energie die de elektronen krijgen om de potentiële barrière te passeren, wordt omgezet in elektromagnetische energie die op dat moment vrijkomt in de vorm van een foton licht. Afhankelijk van het halfgeleidermateriaal kan het licht groen, blauw, infrarood, ultraviolet, enz. zijn.

Gekleurde LED verlichting

We zijn al bekend met LED verlichting voordat we ons er bewust van waren. Het eerste contact met LED verlichting was via de rode en groene aan/uit indicatoren en later via de infrarood diode voor afstandsbedieningen.

De kleur van een LED-lampje varieert afhankelijk van het halfgeleidermateriaal of de “draad” die licht uitzendt wanneer er stroom doorheen gaat. Afhankelijk van het gekozen halfgeleidermateriaal (gallium, indium, aluminium…) kan de verlichting rood, blauw, groen, amber, oranje of cyaan zijn. Wit licht wordt verkregen door rode, blauwe en groene LED’s bij elkaar te plaatsen (wat vreemde schaduweffecten kan veroorzaken) of door fosforen toe te voegen om het blauw om te zetten in wit licht, vergelijkbaar met wat wordt gedaan in fluorescentielampen.

Toepassingen van LED-verlichting

Tegenwoordig vinden we LED-verlichting overal, zowel in huizen als in straatverlichting. LED verlichting is er ook in geslaagd om zijn plaats te vinden in sectoren zoals de auto-industrie en reclame, waar het op een zeer veelzijdige en efficiënte manier kan worden gebruikt.

Waarom LED verlichting de verlichting van de toekomst is

Ondanks het feit dat LED materiaal bij aanschaf iets duurder is dan andere soorten energiebesparende verlichting, zoals halogeen en TL, krijgt LED verlichting steeds meer de voorkeur van zowel professionals als gebruikers.

Vandaag de dag is het een kandidaat om te blijven evolueren om de huidige versie die we kennen te verbeteren en wordt om deze redenen gekozen:

  • LED technologie verbruikt veel minder dan andere energiezuinige lampen. De besparingen kunnen oplopen tot 90% in vergelijking met deze drie energiebesparende verlichtingstypen. En het goede nieuws is dat ze blijven werken om dit verschil nog groter te maken.
  • LED lampen, buizen en ander verlichtingsmateriaal hebben een gemiddelde levensduur van tussen de 20.000 en 50.000 uur, afhankelijk van de kwaliteit van de lampen en hun LED’s. Dit komt neer op 8 jaar energiebesparing. Maar dit komt neer op een levensduur van 8 jaar bij een onderhoud van ongeveer 2 uur per dag.
  • LED-verlichting is milieuvriendelijk. Sinds 2012, toen de productie van gloeilampen stopte vanwege hun hoge vervuilingsgraad, zijn LED’s de “groenere” optie, omdat ze geen kwik of andere vervuilende materialen bevatten en ook geen UV- of infraroodstralen afgeven.
  • LED’s branden sneller dan gloei- of halogeenlampen. Bovendien kunnen ze zo vaak als nodig worden in- en uitgeschakeld zonder dat de levensduur wordt verkort.
  • Het LED-verlichtingsmateriaal is perfect bestand tegen trillingen en schokken dankzij de halfgeleiderachtige structuur. Ze blijven zelfs werken als de plastic behuizing die ze beschermt kapot is, in tegenstelling tot andere technologieën.
  • Het LED licht is gelijkmatig en produceert geen schaduwen in het verlichte gebied. Bovendien heeft het verschillende kleuren en kan het worden aangepast aan de behoeften van de omgeving, het witte licht varieert bijvoorbeeld van zuiver wit tot warmer wit.
  • De mogelijkheid van integratie die LED-verlichting in elke omgeving biedt, dankzij haar compacte afmetingen en lage temperatuur, maakt het mogelijk om een ruimte te ontwerpen met verschillende lichtpunten en -variaties op dezelfde plaats. Bovendien is er, net als bij CFL, bij sommige LED-verlichtingsmodellen de mogelijkheid om de elektrische intensiteit te regelen, wat een zeer nuttige optie is om dynamische omgevingen te creëren.
  • LED verlichting heeft meer lumen en minder verbruik per cm2 dan fluorescentiebuizen en halogeen.

LED technologie heeft veel voordelen, vooral de lange levensduur en het aantrekkelijke design, naast de vele gebruiksmogelijkheden die het biedt. Al deze eigenschappen en voordelen versterken het idee dat LED’s de verlichting van de toekomst zijn, hoewel er zelfs nu nog communicatiewerk nodig is om deze voordelen ten opzichte van andere soorten conventionele verlichting aan te tonen.

Kunt u nog andere voordelen toevoegen?