Er zijn al velen onder ons die genieten van efficiënte en hoogwaardige verlichting dankzij de vele voordelen van LED-technologie, maar er is nog steeds een zeker gebrek aan kennis over hoe ze echt werken. Hieronder zullen we proberen de realiteit te laten zien achter de belangrijkste mythes over LED-verlichting, die in de loop der tijd zijn ontstaan.
1. LED’s gaan eeuwig mee
LED-verlichtingsproducten gaan veel langer mee dan alle andere verlichtingstechnologieën, maar ze gaan natuurlijk niet eeuwig mee. Wanneer LED-lampen hun levensverwachting bereiken, betekent dat echter niet dat ze stoppen met werken. In de meeste gevallen blijven ze 60-70% van de oorspronkelijke helderheid leveren.
2. LED’s produceren geen warmte
LED’s geven wel wat warmte af, maar veel minder dan gloeilampen of spaarlampen, en dit is een van de factoren voor hun hoge efficiëntie. Ook stralen zij geen infrarood uit, dat onzichtbaar is en alleen maar bijdraagt tot verdere opwarming van de lamp. Leds geven ook geen ultraviolet licht af.
3. Overschakelen op LED’s is erg duur
Aanvankelijk kunnen de kosten van sommige LED-lampen hoger zijn dan die van een conventionele lamp, maar op middellange termijn bespaart u geld. In ieder geval zijn de prijzen van LED’s de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald en zijn er modellen die in minder dan drie maanden zijn afgeschreven.
4. LED’s zijn niet bestand tegen trillingen
LED’s zijn zeer robuust en bevatten geen bewegende delen, delicate gloeidraden of andere breekbare elementen. De meeste van onze producten zijn gebouwd met zeer resistente materialen zoals polycarbonaat of aluminium en ze hebben allemaal het CE-certificaat dat hun kwaliteit garandeert.
5. LED-lampen werken niet in zeer koude omgevingen.
Integendeel. LED-verlichting is efficiënter en gaat langer mee bij lage temperaturen. In feite vermindert overmatige warmte de levensduur van elektronische componenten en niet alleen in verlichtingsproducten.
6. Het licht van LED-lampen is zeer wit.
In het begin was LED-licht wit omdat dit de manier was om de hoogste efficiëntie te bereiken. Tegenwoordig is er een breed scala aan lichtkleurtemperaturen, van het warmste geel tot het koelste blauw.
7. LED-verlichting is schadelijk voor het gezichtsvermogen
LED-licht is even veilig als elke andere kunstmatige lichtbron. Hun intensiteit is vergelijkbaar met die van elke andere conventionele technologie, en ze zijn zeker niet zoals lasers die het licht op een enkel punt richten.
8. LED’s geven weinig licht
Dit is volstrekt onjuist. Een LED-lamp kan evenveel licht geven als een traditionele lamp, maar met een fractie van het verbruik. Gemiddeld is het besparingspercentage van LED-lampen ten opzichte van gloeilampen 80%.
9. Meer vermogen, meer licht
Een ander concept dat we moeten vergeten. Hoewel we altijd hebben vertrouwd op wattage om te weten hoeveel licht een lamp uitstraalt, is dit niet langer het geval. In werkelijkheid is wat wij meten in watt niet de hoeveelheid licht die wordt gegenereerd, maar de energie die door het armatuur wordt verbruikt. Tegenwoordig is de waarde waar we op moeten letten de lumen die elke lamp ons biedt en die meet wel degelijk de hoeveelheid licht die hij produceert.
10. De kwaliteit van LED-licht is laag
De lichtkwaliteit van LED’s is echt goed. Om dat te meten wordt de CRI of kleurweergave-index gebruikt, die de kwaliteit van een lichtbron kwantificeert van 0 tot 100, waarbij 100 staat voor zonlicht. Normaal gesproken wordt een CRI>60 als acceptabel beschouwd en in het geval van LED’s ligt de typische waarde tussen 75 en 85. In onze online LED verlichtingswinkel hebben we zelfs armaturen waarvan de CRI boven de 90 ligt.
11. LED-verlichting heeft tijd nodig om op te warmen.
Nou, niet echt. Terwijl andere technologieën flikkeren of beetje bij beetje aangaan tot hun maximale helderheid, gaan LED’s vrijwel onmiddellijk aan. Bovendien kunnen ze continu worden in- en uitgeschakeld zonder dat dit ten koste gaat van hun levensduur.
12. De lichtintensiteit kan niet worden gedimd
LED’s die speciaal voor dit doel zijn ontworpen, kunnen zonder problemen worden gedimd. Het enige waar we rekening mee moeten houden is dat we de juiste controller gebruiken voor de dimbare LED-lampen die we hebben of gaan aanschaffen.
13. LED’s bevatten giftige materialen
In tegenstelling tot onder meer TL-verlichting bevatten LED’s geen lood, kwik of andere gevaarlijke stoffen en zijn ze recycleerbaar. Al onze producten hebben het RoHS-certificaat dat de onschadelijkheid van de gebruikte materialen garandeert.
14. Waar voor je geld loont niet
Een typische LED-lamp kan tot 30.000 uur meegaan, wat bij 4 uur per dag iets meer dan 20 jaar is. Zelfs als milieuomstandigheden de levensduur van de LED nadelig beïnvloeden, gaat hij nog steeds veel langer mee dan enig alternatief. Bovendien ligt het verbruik 80% lager dan bij traditionele lampen, wat zich vertaalt in een aanzienlijke besparing op de elektriciteitsrekening en een zeer korte terugverdientijd.
15. LED’s evolueren, ik zal wachten tot ze beter zijn.
Uiteraard wordt LED-verlichting, net als elk ander elektronisch product, mettertijd beter. Net als bij mobiele telefoons of computers zijn ze in een proces van voortdurende evolutie en niemand denkt “ik koop een mobiele telefoon als ze niet meer verbeteren”, toch?
LED-verlichting heeft een lange weg afgelegd sinds in 1907 werd ontdekt dat een diode licht kon uitstralen. Tegenwoordig zijn LED’s efficiënt, duurzaam, betaalbaar en dat is waarom we vanuit EfectoLED de misvattingen die er rond zijn ontstaan willen uitbannen.