LED-verlichting: heden en toekomst van de verlichting

LED-verlichting is een soort licht dat is ontstaan als tussenstap tussen traditionele en spaarlampen. Het is een meer geavanceerde technologie die voorbestemd is om het licht van de toekomst te zijn.

Naast de economische voordelen die het biedt, speelt LED-verlichting ook een milieuverantwoorde rol omdat het veel meer energie bespaart en niet giftig is.

Wat is er zo bijzonder aan LED-verlichting?

Deze LED-verlichting bestaat uit een diode of een klein kunststof gecoat apparaatje met een halfgeleider ‘draadje’ erin dat, wanneer er een elektrische stroom wordt toegepast, licht uitstraalt met een vooraf bepaalde kleur. Deze kleur is afhankelijk van het materiaal waarvan het is gemaakt. Tot nu toe waren er rode en blauwe kleuren, maar wit, veel recenter, was niet verkregen.

LED staat voor ‘Light Emitting Diode’.

Hoewel het een recente technologie lijkt, (de witte LED wordt sinds 1997 op de markt gebracht) is het oorspronkelijke idee van deze verlichting meer dan 100 jaar oud. Sinds de LED-verlichting in de winkels is aangekomen, is de prijs ervan aangepast om het steeds betaalbaarder en veel efficiënter te maken dan andere verlichtingsbronnen, waardoor het snel afschrijft.

LED-technologie

Zoals we al eerder hebben beschreven, is een LED niets meer dan een halfgeleider. Daarom bestaat de LED technologie uit het verbinden van materialen met speciale eigenschappen die in staat zijn om elektriciteit te geleiden. Wanneer we de uiteinden van de LED onder spanning zetten, beginnen de elektronen van de gelijkstroombron (DC) door de diode te stromen. De overtollige energie die de elektronen krijgen om door de potentiële barrière te kunnen gaan, wordt omgezet in elektromagnetische energie, die op dat moment vrijkomt in de vorm van een foton van licht. Afhankelijk van het halfgeleidermateriaal kan het licht groen, blauw, infrarood, ultraviolet, enz. zijn.

Gekleurde LED-verlichting

We weten al van LED-verlichting voordat we het weten. Het eerste contact met de LED-verlichting was via de rode en groene aan/uit-indicatoren en later via de infrarooddiode voor afstandsbedieningen.

De kleur van een LED-lampje varieert afhankelijk van het materiaal of de halfgeleider “draad” die licht uitstraalt als er een stroom doorheen gaat. Afhankelijk van het gekozen halfgeleidermateriaal (gallium, indium, aluminium…) kan de verlichting rood, blauw, groen, amber, oranje of cyaan zijn. Wit licht wordt verkregen door rode, blauwe en groene LED’s samen te plaatsen (wat vreemde effecten kan veroorzaken in de schaduw) of door het toevoegen van fosforen om blauw om te zetten in wit licht, vergelijkbaar met wat in fluorescentielampen wordt gedaan.

Toepassingen van LED-verlichting

Vandaag de dag vinden we overal LED-verlichting, zowel in woningen als in de straatverlichting. Ook in sectoren als de automobiel- en reclame-industrie heeft de LED-verlichting haar plaats weten te vinden, waar ze op een zeer veelzijdige en efficiënte manier kan worden gebruikt.

Waarom LED-verlichting de verlichting van de toekomst is

Ondanks het feit dat het bij de aanschaf van LED-materiaal iets duurder is dan andere vormen van energiezuinige verlichting, zoals halogeen- en TL-verlichting, krijgt LED-verlichting steeds meer de voorkeur van zowel professionals als gebruikers.

Vandaag de dag is het een kandidaat om zich te blijven ontwikkelen om de huidige versie die we kennen en die om deze redenen wordt gekozen, te verbeteren:

  • LED technologie verbruikt veel minder dan andere energiezuinige lampen. De besparing kan oplopen tot 90% ten opzichte van deze drie energiebesparende verlichtingstypes. En het goede nieuws is dat ze blijven werken om dit verschil nog meer te maken.
  • De lampen, buizen en ander LED-verlichtingsmateriaal hebben een gemiddelde levensduur van tussen de 20.000 en 50.000 uur, afhankelijk van de kwaliteit van de lampen en hun LEDs. Maar dit is gelijk aan 8 jaar levensduur als ze ongeveer 2 uur per dag branden.
  • LED-verlichting is milieuvriendelijk. Sinds 2012, toen gloeilampen niet meer werden geproduceerd vanwege hun hoge vervuilingsgraad, zijn LED’s de ‘groenste’ optie, omdat ze geen kwik of andere vervuilende materialen bevatten en ook geen UV- of infraroodstralen uitstralen.
  • LED’s lichten sneller op dan gloeilampen of halogeenlampen. Bovendien kunnen ze zo vaak als nodig is worden in- en uitgeschakeld zonder dat de levensduur wordt verkort.
  • Het LED-verlichtingsmateriaal is door zijn structuur in halfgeleiderformaat perfect bestand tegen trillingen en schokken. Ze blijven werken, zelfs als de kunststof behuizing die ze beschermt, in tegenstelling tot andere technologieën, kapot is.
  • Het LED-licht is gelijkmatig en produceert geen schaduwen in het verlichte gebied. Bovendien heeft het een verscheidenheid aan kleuren en kan het worden aangepast aan de behoeften van de omgeving, bijvoorbeeld, wit licht varieert van puur wit tot warmer wit.
  • De mogelijkheid om de LED-verlichting in elke omgeving te integreren, dankzij het compacte formaat en de lage temperatuur, maakt het mogelijk om een ruimte met verschillende lichtpunten en -variaties op dezelfde plaats te ontwerpen. Daarnaast is er, net als bij de CFL, de mogelijkheid om de elektrische intensiteit in sommige modellen van LED-verlichting te regelen, wat een zeer nuttige optie is om dynamische omgevingen te creëren.
  • LED-verlichting heeft meer lumen en minder verbruik per cm2 dan TL-buizen en halogeen.

LED technologie heeft vele voordelen, vooral voor de lange levensduur en het aantrekkelijke design, naast de vele gebruiksmogelijkheden die het biedt. Al deze eigenschappen en voordelen versterken het idee dat LED’s de verlichting van de toekomst zijn, hoewel er vandaag de dag nog steeds behoefte is aan communicatiewerk om deze voordelen te demonstreren ten opzichte van andere soorten conventionele verlichting.

Zou u nog andere voordelen kunnen toevoegen?