Besparingen in hotelverlichting met LED’s

Voor een hotel is verlichting niet alleen een fundamenteel element voor de ontwikkeling van de dagelijkse activiteiten, het is ook het belangrijkste item in termen van elektrisch energieverbruik.

Verlichting in een hotel kan tot 18% van het totale energieverbruik en ongeveer 40% van het elektriciteitsverbruik voor haar rekening nemen.

Elke stap die wordt genomen om de efficiëntie van de verschillende verlichtingssystemen in een hotel te verbeteren, betekent een aanzienlijke verlaging van de bedrijfskosten zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit en het comfort die voor dit type ruimte vereist zijn. De belangrijkste punten waarop we verlichting kunnen optimaliseren zijn:

  • Gebruik van efficiëntere componenten.
  • Integratie van regelsystemen.
  • Gebruik van natuurlijk licht.

Natuurlijk kan natuurlijk licht in meer of mindere mate worden gebruikt, afhankelijk van de constructieve kenmerken van het hotel. Daarom gaan we ons richten op efficiëntie en regelsystemen, elementen waarop we in alle gevallen kunnen ingrijpen.

Voordat we in detail ingaan op acties om de verlichtingskosten in hotels te verlagen, is het belangrijk om rekening te houden met de verlichtingsniveaus die vereist zijn voor elke ruimte, afhankelijk van de activiteiten die er worden uitgevoerd.

Verlichtingsniveaus voor hotels per ruimte

Hieronder vindt u een tabel met de belangrijkste kamers en meest gebruikte ruimtes. Denk eraan dat deze worden gemeten in lux.

Aanbevolen verlichtingsniveaus in hotels
KamerVerlichting in luxMeetniveau
Exterieur
Toegang10-15Grond
Parkeren3-5Grond
Tuin25-100Verdieping
Hal
Algemeen150-2001m
Receptie300-5001m
Gangen en trappen
Overdag150-2001m
s Nachts75-1501m
Kamers
Algemeen50-100Vloer
Hoofdeinde Bed150-300Leeslampje
Badkamers
Algemeen100Vloer
Spiegels200Gezichtshoogte
Bar / restaurant
Bar150-200Bar
Restaurant150-300Tafel
Vergaderzalen, conferentieruimten, enz.
Vergaderzalen150-300Verdieping
Kantoren400Tafel

We moeten er rekening mee houden dat de verlichting verdeeld is in drie hoofdniveaus: algemene, decoratieve en werkverlichting. Algemene verlichting moet worden aangevuld met extra werkverlichting in gebieden waar de uit te voeren activiteit dit vereist, zoals we uitgebreid hebben besproken toen we het hadden over bedrijfsverlichting.

Hoe de verlichtingskosten in een hotel verlagen

Zoals we hierboven hebben aangegeven, gaan we ons richten op de twee belangrijkste punten waarop we kunnen ingrijpen: de efficiëntie van de armaturen zelf en het gebruik van regel- en automatiseringssystemen.

De huidige verlichting vervangen door LED

Dit is ongetwijfeld de eerste stap die we moeten zetten. LED-verlichting is veel efficiënter dan elke andere technologie, zelfs energiebesparende.

Vergelijking tussen TL en LED
Twee tl-buizen met conventioneel voorschakelapparaatTwee TL-buizen met elektronisch voorschakelapparaatTwee LED T8 buizen direct op 220V
VerbruikVerbruikVerbruik
Buizen (2x58W) 116W
Conv. Voorschakelapparaat 30W
Totaal 146W
Buizen (2x51W) 116W
Voorschakelapparaat Elec. 11W
Totaal 113W
T8 buizen (2x24W) 16W
Totaal 48W
Behaalde besparingen23%67%

In dit voorbeeld hebben we een T8 LED buis gebruikt met aansluiting op een lateraal die geen transformator of voorschakelapparaat nodig heeft, iets wat het elektriciteitsverbruik nog meer optimaliseert.

Behaalde besparingen en terugverdientijden

Het is duidelijk dat de besparingen die worden verkregen met de LED de te maken investering meer dan compenseren, die in dit kleine voorbeeld niet hoger is dan 18 €. Laten we eens kijken wat de besparing in een jaar zou zijn.

Oorspronkelijk verbruik146W
LED-verbruik48W
€ per Kwh0.1421€
Uren dagelijks gebruik8h
Oorspronkelijke jaarlijkse kosten60.58€
Jaarlijkse LED kosten19.92€
Jaarlijkse besparingen40.66€

We moeten er rekening mee houden dat er in een hotel waarschijnlijk lichtpunten zijn die meer dan 8 uur per dag branden, dus de besparingen zouden groter zijn. Tegelijkertijd, als de verlichting die we hebben halogeen of gloeilamp is, schiet de besparing in elektriciteit in het hotel omhoog.

Door onze energiezuinige verlichting te vervangen door LED-verlichting hebben we de investering in slechts 6 maanden terugverdiend.

Er moet worden opgemerkt dat LED-verlichting bijna geen warmte afgeeft, waardoor de kamers koeler blijven, vooral in de zomer. Deze factor kan de koelingskosten in de zomermaanden verlagen.

Dimmen en automatisering

Zodra we de verlichting in ons hotel hebben geüpgraded en genieten van alle voordelen die LED technologie biedt. We kunnen nog een stap verder gaan in het optimaliseren en verminderen van het energieverbruik.

Onze nieuwe LED lampen en lampen verbruiken al veel minder dan de verschillende verlichtingselementen die we voorheen hadden, maar niets verbruikt minder dan een lamp die uit is als hij niet nodig is.

PIR-aanwezigheidsmelder

Met aanwezigheidscontrolesystemen kunnen we de verlichting in elke ruimte in- en uitschakelen op basis van de aanwezigheid van gebruikers in de ruimte.

Soorten bedienings- en dimsystemen

Er zijn verschillende methoden om te regelen wanneer een armatuur moet worden in- of uitgeschakeld. De belangrijkste zijn:

  • Tijdgestuurde systemen timers
  • Aanwezigheidsdetectiesystemen
  • Schemerdimsystemen
Timers en programmeurs

Een elektrische timer zorgt ervoor dat bepaalde elementen alleen tijdens bepaalde uren van de dag werken. De meest voorkomende zijn die welke we in de trappen van bijna elk gebouw aantreffen. Ze worden ook gebruikt om zwembadreinigers of irrigatiesystemen aan te sturen.

Dit type programmers kan erg handig zijn om de verlichting van ruimtes met een specifiek gebruiksschema te regelen.

analoge timer
Aanwezigheidsmelders

Met een aanwezigheidsmelder zorgen we ervoor dat de verlichting in de ruimte alleen wordt ingeschakeld als er iemand aanwezig is. Ze gebruiken bewegingssensoren met radar- of infraroodtechnologie om te weten of er iemand in de ruimte is en schakelen de verlichting in.

Ze worden vooral gebruikt in parkeerplaatsen, badkamers, tuinen en terrassen, gangen of trappenhuizen. In het algemeen, gebieden van doorgang of waar het gemakkelijk is om het licht aan te laten.

Schemersensoren

Met een schemerdetector kunnen de verlichtingsniveaus worden aangepast aan de hoeveelheid natuurlijk licht. Op deze manier wordt het lichtniveau altijd constant gehouden. Bovendien verbruikt een armatuur die tot onder zijn maximale capaciteit wordt gedimd minder, zoals we bij andere gelegenheden hebben gezien.

Zoals u kunt zien, zijn de verlichtingskosten een van de belangrijkste items in hotels en het verlagen ervan betekent slechts een investering die in zeer korte tijd wordt terugverdiend.