Levensduur van een gloeilamp

De levensduur van een lamp is een van de belangrijkste aspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij de keuze van het ene product boven het andere. Een langere levensduur betekent minder lampen kopen om degene die doorbranden te vervangen. Maar… Wat is de levensduur van een gloeilamp en hoe wordt die gemeten? We gaan verschillende soorten verlichting vergelijken die in de meeste huizen en bedrijven aanwezig kunnen zijn. We zullen ook kijken naar enkele lampen die bekend staan om hun lange levensduur.

Gloeilampen

Traditioneel hebben gloeilampen een levensduur van slechts 1.200 uur. Dit betekende dat, bij een gebruik van slechts 4 uur per dag, het kopen van een gloeilamp in januari betekende dat men voor november van hetzelfde jaar een andere moest kopen.

Hoewel ze een zekere sterkte hadden bij temperatuurschommelingen, waren ze fysiek kwetsbaar. Anderzijds waren ze niet erg efficiënt, aangezien het grootste deel van de verbruikte energie verloren gaat in de vorm van warmte.

Dit type verlichting begon in de EU geleidelijk te verdwijnen als gevolg van de energie-efficiëntierichtlijn Ecodesign 2009/125/EG van het Europees Parlement.

Energiebesparende lampen

Sinds hun wereldwijde introductie in het begin van de jaren tachtig boden ze een mogelijkheid om het elektriciteitsverbruik te verminderen en waren ze duurzamer. De levensduur van een spaarlamp bedraagt tot 10.000 uur. Ze hebben echter bepaalde nadelen waardoor ze verre van een alternatief voor de toekomst zijn.

Ze zijn zeer gevoelig voor veranderingen in temperatuur en vochtigheid. Er is een zekere vertraging bij het inschakelen van de lamp en het duurt ook enige tijd voordat de lamp de maximale lichtsterkte heeft bereikt. Bovendien verminderen frequente in- en uitschakelcycli de levensduur van de lamp.

Ten slotte is hun grootste probleem dat zij kwik bevatten, een zeer vervuilend materiaal.

LED-verlichting

LED-lampen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Ze bieden de langste levensduur, tussen 30.000 en 50.000 werkuren of meer. Ze zijn gemaakt van zeer duurzame materialen en zijn alleen gevoelig voor hoge temperaturen. Ze lichten onmiddellijk op en hebben geen last van veelvuldig in- en uitschakelen.

Aan de andere kant zijn ze het meest efficiënt en hebben ze geen milieuvriendelijke elementen. Hun grote nadeel was de prijs, maar tegenwoordig zijn LED’s verkrijgbaar voor iets meer dan een pond, zoals de 5W E27 A60 LED lamp.

e27 g45 5w ledlamp
LED lampen voor iets meer dan een pond – geld besparen was nog nooit zo gemakkelijk!

Wat is de werkelijke levensduur van een gloeilamp en hoe wordt die berekend?

In tegenstelling tot wat wij misschien denken over de levensduur van een gloeilamp of LED-lamp, verwijst dit niet naar hoe lang het duurt voordat de lamp niet meer brandt of verbleekt. Het is in feite de tijd die nodig is om de prestaties te verliezen.

Por tanto, si tenemos una luminaria LED con una vida útil de 30.000 horas, no va a dejar de funcionar pasado este periodo de tiempo. Sencillamente Daarom, als we een LED-armatuur hebben met een levensduur van 30.000 uur, zal deze niet stoppen met werken na deze periode. Hij zal gewoon ophouden te branden met dezelfde intensiteit. Zoals we in het artikel over de te volgen stappen bij het kiezen van een LED-lamp hebben aangegeven, wordt de lichtsterkte gemeten in lumen (lm).

Neem bijvoorbeeld de Philips UFO 200W 120lm/W LED Bell met 60° Special Optics, een fantastisch voorbeeld van industriële LED-verlichting. Zijn gegevensblad vermeldt dat hij een levensduur heeft van “50.000 uur L70”. Dit betekent dat het armatuur na deze periode minstens 70% van zijn lichtsterkte behoudt. In dit voorbeeld gaan we van de oorspronkelijke 21.269 lumen naar bijna 15.000, een waarde die nog steeds hoger is dan die van een halogeenlamp van meer dan 900 W.

Vergelijkende tabel van de levensduur van een gloeilamp
Levensduur van een LED-lamp in vergelijking met andere verlichtingstypen.

De levensduurwaarde van een LED-lamp wordt zeker statistisch verkregen. Het is niet haalbaar om een echte test uit te voeren (50.000 uur komt overeen met bijna 6 jaar) om te beoordelen hoeveel uren er zijn verstreken totdat bijvoorbeeld 50% van een voldoende grote steekproef van LED-lampen hun lichtsterkte tot 70% van de aanvankelijke helderheid hebben teruggebracht. Anderzijds zijn er externe omstandigheden, zoals de kwaliteit van de installatie of de stroomvoorziening zelf, die de elektronica negatief kunnen beïnvloeden en de LED kunnen doorbranden.

Een paar eeuwenoude gloeilampen… of bijna

We zullen nu kort kijken naar de 5 langstlevende gloeilampen in de geschiedenis.

De vijfde langstlevende was bij Martin & Newby, een winkel in Ipswich, Engeland, die naar schatting dateert uit de jaren 1930 en in bedrijf was tot 2001.

De vierde lamp bevindt zich in een brandweerkazerne in Magnum, Oklahoma, en het eerste gebruik ervan dateert van eind jaren twintig.

Gasnick Supply, een winkel in New York, was de thuisbasis van de lamp die in dit kleine klassement het brons haalt. Volgens winkeleigenaar Jack Gasnick werd hij geïnstalleerd in 1912 en was hij in bedrijf tot ten minste 2003, toen het gebouw waarin hij stond werd gesloopt.

Het zilver gaat naar wat werd beschouwd als ’s werelds langst brandende gloeilamp, hoewel hij die titel slechts twee jaar heeft gedragen. Oorspronkelijk geïnstalleerd in het Byers Opera House in 1908, bevindt hij zich in een museum sinds de sloop van zijn oorspronkelijke locatie.

Bovenaan het podium staat een ware beroemdheid onder de gloeilampen. Hij wordt onderschreven door organisaties als het Guinness Book of Records en zelfs General Electrics als de langstlevende gloeilamp in de geschiedenis. De “eeuwenoude lamp“, die zich in een brandweerkazerne in Livermore (Californië) bevindt, werd in 1901 geïnstalleerd en heeft ten minste vier verschillende locaties doorlopen tot de huidige locatie. Zij werd vervaardigd door de Shelby Electric Company.

De eeuwenoude gloeilamp
De eeuwenoude lamp is sinds 1901 in bedrijf.

Hoewel hij uitgebreid is bestudeerd, is het niet duidelijk waarom hij na zo lange tijd nog steeds werkt. Velen beweren dat de dingen in het verleden gewoon beter zijn gemaakt of dat we het slachtoffer worden van geprogrammeerde veroudering. Anderen wijzen gewoon op het feit dat het weliswaar een lamp is van 30W of 60W, dat is niet helemaal duidelijk, maar dat hij werkt op 4W en dat hij daarom, en omdat hij een eigen, onafhankelijke stroomvoorziening heeft, zo lang heeft kunnen meegaan.

Hoe dan ook, als we willen profiteren van kwalitatieve en energiezuinige verlichting, is LED-verlichting het enige haalbare alternatief. En zoals u in onze online verlichtingswinkel kunt zien, is de prijs geen probleem meer.