De waarheid is dat leds, strikt genomen, door branden. Tenminste niet in de zin die we gewend zijn van gloeilampen. LED-armaturen geven na verloop van tijd minder licht, zoals we hebben besproken in het artikel over de levensduur van een gloeilamp. Dus als een LED niet door brandt, waarom gaan deze verlichtingselementen dan kapot?
Waarom een LED lamp kapot gaat?
Een van de belangrijkste oorzaken van het kapot gaan van led lampen is dat LED-technologie een constante spanning nodig heeft; als er op enig moment een stroomstoot wordt veroorzaakt, stijgt de temperatuur van de diodes in de lamp en zal deze in korte tijd kapot gaan of defect raken. Dit is echter niet de enige reden, een lamp, of elk ander type armatuur met LED technologie, kan om verschillende redenen defect raken, zoals de volgende:
Product defect: Ongetwijfeld het zeldzaamste geval. Dit kan te wijten zijn aan een kleine fout in het fabricageproces, bijvoorbeeld dat een of andere interne verbinding niet correct is of dat de thermische pasta tussen de diodes en het koellichaam niet goed is aangebracht, waardoor een te hoge temperatuur ontstaat die de lamp blijvend kan beschadigen.
Verkeerd gebruik: De specificaties van elk product beantwoorden aan de behoeften van een specifieke omgeving. Verlichting in een winkelcentrum die meer dan twaalf uur blijft branden, is niet hetzelfde als keukenverlichting in een woning. Wij gebruiken producten vaak voor dingen die hun mogelijkheden te boven gaan.
Piekspanning: LED’s hebben een constante spanning nodig om te kunnen werken. Als er een stroomstoot is, zal de stroom door de diodes toenemen en zullen zij oververhit raken en op korte termijn defect raken.
Het mengen van lampen van verschillende technologieën: LED’s zijn zeer efficiënt, maar ze gaan niet goed samen met andere soorten verlichting zoals fluorescentielampen en dergelijke. Deze laatste hebben een hoge spanning nodig om op te starten en deze overspanning kan de leds aantasten en hun levensduur drastisch verminderen..
Oververhitting: Niet alle LED’s zijn ontworpen voor gebruik in gesloten armaturen. Daarin kan de lucht niet goed circuleren, waardoor de inwendige temperatuur van de lamp boven de aanbevolen waarden stijgt.
Problemen in de installatie: De installatie moet in een zodanige staat zijn dat niet alleen de verlichtingselementen goed werken, maar ook de rest van de elektrische apparaten. De belangrijkste problemen zijn vaak de kwaliteit van de bedrading, de aansluitingen en het ontbreken van aarding.
Hoe de levensduur van LED lampen te verlengen?
Door te proberen de hierboven beschreven situaties, die een negatieve invloed kunnen hebben op de levensduur van de LED, te vermijden, slaagt u erin de levensduur te verlengen..
Wij moeten ons afvragen waarvoor wij de lamp gaan gebruiken voordat wij hem kopen. We kunnen bijvoorbeeld een conventionele downlight in een badkamer plaatsen of een die speciaal voor dit soort ruimte is ontworpen. De kans is groot dat beide goed zullen werken, maar op middellange termijn zullen de vochtigheid en de stoom van de douche uiteindelijk de conventionele armatuur aantasten, die niet is voorbereid om de omstandigheden van dit soort omgeving te weerstaan.
Om overspanningen als gevolg van de kwaliteit van de stroomvoorziening of van natuurlijke elementen, zoals onweer, te voorkomen, kunnen wij, afhankelijk van het geval, permanente of tijdelijke overspanningsbeveiligingen installeren.
In elk verlichtingscircuit zullen wij er voor zorgen dat LED’s niet met fluorescentielampen worden gecombineerd; in dat geval is het de moeite waard alle lampen te vervangen of helemaal niet.
Een trucje om de levensduur van de LED te verlengen is deze onder zijn capaciteit te laten werken. Als u een lamp laat branden op 70% van de maximale lichtsterkte, werkt deze bij een lagere temperatuur, waardoor de levensduur wordt verlengd. Wanneer hij het einde van zijn levenscyclus bereikt, wanneer hij op een lager niveau begint te branden, kunnen wij hem aan het werk zetten op 100% en zal hij weer naar behoren branden. Dit is heel gemakkelijk te bereiken met dimbare leds..
Zoals we al wisten zijn LED-lichten veel duurzamer dan conventionele verlichting, maar we kennen allemaal gevallen van lampen die maar heel weinig meegaan en nu kunnen we erachter komen waarom. Als we onze LED-armaturen kopen bij professionals die garantieproducten aanbieden, komt het maar zelden voor dat ze defect zijn. Als er meerdere zijn uitgevallen of met enige regelmaat zijn doorgebrand, is het raadzaam onze elektrische installatie te controleren..