Indirect licht voor decoratie

Wat is indirecte verlichting?

Deze techniek bestaat erin licht te projecteren op de muren of het plafond. Op die manier wordt de ruimte verlicht door het licht dat op deze oppervlakken wordt gereflecteerd.

Omdat de armaturen verborgen zijn en het licht meer verspreid is, worden de meeste schitteringen en schaduwen geëlimineerd en wordt een zeer decoratief effect bereikt.

Het is het meest gebruikelijk om dit type verlichting aan het begin van een project te plannen. De reden hiervoor is dat we verschillende architecturale elementen, zoals lijstwerk, zullen gebruiken om de plaats van de verlichting verborgen te houden.

hedendaagse salon

Verlichting van de muren

Ongetwijfeld een van de meest voorkomende. Het is relatief eenvoudig te implementeren in elke ruimte, omdat we het effect kunnen creëren met een paar kandelaars, zonder dat er hervormingen nodig zijn.

Het is een zeer elegante techniek die vaak wordt gebruikt in keukens, slaapkamers of woonkamers.

Indirect licht op het plafond

Het plafond van een kamer wordt meestal niet opgemerkt. Door er indirect licht op aan te brengen geven we het een prominentere plaats in de ruimte.

Het is heel belangrijk om de verdeling van het licht goed te bepalen, zodat de sfeer aangenaam is.

indirecte vloerverlichting

Verlichting naar de vloer toe

Veel minder gebruikelijk dan de vorige opties, geeft indirecte verlichting op vloeren een zeer decoratief en vooral origineel effect. In doorgangsruimten zoals trappen en gangen valt het echt op.

Indirecte verlichting in verschillende ruimtes

Nu we de verschillende varianten van dit type verlichting kennen, laten we eens bekijken hoe ze in verschillende kamers van het huis kunnen worden toegepast.

Indirecte verlichting voor de woonkamer

Het meest gebruikelijke is om het te gebruiken op het plafond, hetzij langs de omtrek of het vormen van verschillende “eilanden”. Het is ook heel gebruikelijk om dit type verlichting in meubelelementen te plaatsen, zoals planken of dressoirs.

Indirect licht in de woonkamer

Gangen en trappen

In gangen wordt dit type verlichting zowel aan het plafond als op vloerniveau gezien en, afhankelijk van de grootte van de ruimte, kan deze verlichting volstaan.

In trappenhuizen worden ze vaak gebruikt als tredeverlichting, meestal vanaf de muur of door middel van LED-strips onderaan de tredeoverstek.

Badkamer

Bij de uitvoering van de verlichting in een badkamer wordt meestal gekozen voor de meest directe verlichting. Het kan echter interessant zijn om de spiegel te verlichten.

Indirecte verlichting in de slaapkamer

Verlichting via het plafond is nog steeds de meest gangbare optie. Toch kunnen we met de komst van LED’s verlichting zien achter het hoofdeinde, onder het bed, nachtkastjes of andere accessoires.

indirecte verlichting slaapkamer

Keuken

De keuken is, net als de badkamer, een bij uitstek functionele ruimte. Bij verlichting hoeven design en functionaliteit echter niet op gespannen voet te staan.

Als we het onderste deel van de kasten die op het aanrecht staan verlichten, krijgen we een zeer nuttige en decoratieve verlichting.

Indirecte buitenverlichting

Als we deze verlichtingstechniek al met goede resultaten gebruiken in binnenruimtes, waarom zouden we ze dan niet toepassen op de verlichting van terrassen en tuinen?

Met indirecte verlichting kunnen we op elk moment van de dag of nacht van de tuin genieten. We hoeven alleen maar een beetje na te denken over de opstelling van de lichtbronnen om de gewenste sfeer te bereiken.

Buitenverlichting met LED-lampen

Indirecte verlichting is een geweldige optie om tegelijkertijd te decoreren en te verlichten. Het stelt ons in staat zeer gezellige sferen te creëren, de ruimte visuele amplitude te geven en de architecturale lijnen die ons het meest interesseren te benadrukken.

Door LED-lampen te gebruiken die nauwelijks warmte afgeven is er bovendien geen gevaar voor beschadiging van meubilair of muren, waardoor het gemakkelijker wordt de lichtpunten te verbergen.