Verlichting bij padelbanen: huidige regelgeving

Padel is een van de meest populaire sporten van de laatste jaren en even populair als hardlopen. Evenals bij andere sporten waarbij het spel met hoge snelheid kan worden gespeeld, is de zichtbaarheid van de baan en vooral van de bal van essentieel belang voor zowel sporters als toeschouwers.

Hoe padelbanen en velden te verlichten

Zoals we aan het begin van dit artikel al aangaven, is verlichting essentieel voor het beoefenen van deze sport. Het moet uniform zijn en zo opgesteld dat het het zicht van de spelers, de scheidsrechter en eventuele toeschouwers niet belemmert.

Hoeveel lumen heeft een padelbaan nodig?

Ongetwijfeld een van de fundamentele vragen bij de analyse van dit type installatie, aangezien zoals wij weten, met de komst van de LED technologie moeten kijken naar lumen en niet naar watt om de hoeveelheid licht te bepalen die door een armatuur wordt uitgestraald. In dit geval moet de vraag echter worden geherformuleerd als: Wat is het vereiste minimumniveau van verlichting?

Het verlichtingsniveau wordt gemeten op grondniveau en in lux, niet in lumen. Het aantal lumen in een armatuur zegt ons hoeveel licht het uitstraalt, niet hoeveel er op een bepaald punt valt.

In overeenstemming met de UNE-EN 12193 norm, die we later in detail zullen bekijken, maken we onderscheid tussen verschillende minimaal vereiste horizontale verlichtingsniveaus. Deze zijn afhankelijk van het niveau van de wedstrijd en de locatie, naargelang het een binnen- of buitenbaan betreft. Voor een buitenbaan voor recreatief gebruik hebben wij bijvoorbeeld een verlichtingssterkte van 200 lux nodig met een gelijkmatigheid van 0,5. Op een buitenbaan waar wedstrijden op professioneel niveau worden gehouden, zoals de World Padel Tour, stijgen de eisen daarentegen tot 500 lux en een gelijkmatigheid van 0,7.

Er moet rekening mee worden gehouden dat bij wedstrijden die op televisie worden uitgezonden, de specifieke verlichtingseisen waaraan moet worden voldaan om beelden van goede kwaliteit te leveren, hoger zijn dan de minimumeisen van de norm.

Vermindering van Schittering

Schittering is een verschijnsel dat wij reeds hebben besproken en dat in het algemeen het zicht bemoeilijkt en ernstig kan beperken.

Bij padel, in tegenstelling tot tennis, zijn zowel de lob als de smash veel voorkomende shots. Dit betekent dat de spelers voortdurend omhoog kijken om de baan van de bal te volgen.

Daarom is het van essentieel belang zorgvuldig na te denken over de manier waarop we de effecten van verblinding in ons verlichtingssysteem tot een minimum kunnen beperken en vooral armaturen te gebruiken met optieken die speciaal voor dit doel zijn ontworpen.

Plaats van de schijnwerpers op de baan

Het is gebruikelijk twee lichtpunten te plaatsen aan elke “lange” zijde van de baan en buiten de omheiningen van de baan.

Norm UNE-EN 12193 verlichting van sportfaciliteiten

Zoals wij reeds kort hebben vermeld, is de norm UNE-EN 12193 de referentienorm voor alle verlichtingsprojecten in sportfaciliteiten. Het bepaalt hoe de verlichting moet zijn, niet alleen op kwantitatief niveau (verlichtingssterkte en gelijkmatigheid) maar ook op kwalitatief niveau (verblinding en kleurweergave).

Typen padelbaan verlichting volgens de verlichtingseisen.

De norm onderscheidt de eisen naar gelang van het competitieniveau door drie soorten verlichting vast te stellen:

  • Verlichtingsniveau I: Competitie op het hoogste niveau. Meestal nationaal of internationaal. Meestal gehouden in grote zalen met veel toeschouwers.
  • Verlichtingsniveau II: competitie van middelmatig niveau. Regionale en lokale wedstrijden of hoge competitie training.
  • Verlichtingsniveau III: Algemene training, lichamelijke opvoeding en recreatieve activiteiten.

Uiteraard zijn de vereisten verschillend voor binnen- en buitenwedstrijden, vandaar dat de niveaus voor elk geval als volgt zouden zijn:

Verlichtingsniveaus padelbanen binnen

NiveauLichtniveau (lx)Gelijkmatigheid
I7500,7
II5000,7
III3000,5

Niveles de iluminación pistas de pádel exteriores

NiveauLichtniveau (lx)Gelijkmatigheid
I5000,7
II3000,7
III2000,6

Paddelbaan led verlichting en aanbevolen armaturen

Bij het kiezen van de beste schijnwerpers voor paddel banen kunt u het beste kiezen voor producten uit het assortiment schijnwerpers voor stadions en sportfaciliteiten. Met vermogens van 50W tot 1250W kunnen ze niet alleen worden gebruikt bij padelbanen en andere sportfaciliteiten, maar ook in de openlucht waar krachtige en duurzame verlichting nodig is.

Hoeveel kun je besparen door een padelbaan met LED te verlichten?

Een extra motivatie voor het vervangen van Schijnwerpers door LED is ongetwijfeld de besparing op het energieverbruik die wordt gerealiseerd en hoe dit wordt weerspiegeld in de elektriciteitsrekening.

Een van de meest voorkomende vervangingen is de vervanging van schijnwerpers, meestal acht 400W metaalhalogeenlampen door 150/200W LED’s.

Uitgaande van een gebruik van 4.000 uur per jaar en zonder rekening te houden met het extra verbruik van de apparatuur, dat bij de oude lampen veel hoger is, zouden wij hebben:

Halogeen schijnwerper

Aantal: 8 Schijnwerpers
Verbruik: 400W/schijnwerper
Gebruik: 4000 uur/jaar

Jaarlijks verbruik: 12.800 kWh/jaar

Foco LED 150W

Aantal: 8 Schijnwerpers
Verbruik: 150W/schijnwerper
Gebruik: 4000 uur/jaar

Jaarlijks verbruik: 4.800 kWh/jaar

62,5% besparing

Foco LED 200W

Aantal: 8 schijnwerpers
Verbruik: 200W/schijnwerper
Gebruik: 4000 uur/jaar

Jaarlijks verbruik: 6.400 kWh/jaar

50% besparing

Zoals we kunnen zien, kunnen we ongeveer 50-60% besparen. Als we daar de onderhouds- en vervangingskosten van conventionele lampen, die veel minder duurzaam zijn dan LED’s, bij optellen, is er geen twijfel over mogelijk dat het updaten van de verlichting op een paddelbaan een zeer aanbevelenswaardige investering is die zichzelf snel terugverdient.

Andere voordelen van LED verlichting voor padelbanen

Hoewel een lager energieverbruik al genoeg is om de overstap te verantwoorden, biedt LED technologie bijvoorbeeld nog andere voordelen:

Direct aan

In tegenstelling tot andere traditionele oplossingen, hoeft de LED niet op te warmen om licht uit te stralen met maximale output. Hierdoor kunnen we het spel hervatten zonder te wachten op een onverwachte onderbreking zoals een stroomstoring.

Verhoogde duurzaamheid

Zoals we weten, is de levensduur van LED armaturen veel beter dan die van andere technologieën. Hierdoor kunnen wij de vervangingskosten aanzienlijk verlagen in vergelijking met minder duurzame oplossingen.

Geen schadelijke materialen

In tegenstelling tot andere opties zoals HPS, fluorescentielampen, enz. bevatten LED lampen geen stoffen zoals kwik. Een zeer verontreinigend element dat een risico kan vormen voor zowel de menselijke gezondheid als het milieu.

De paddelbaan

Volgens de Raad van Sportzaken in het reglement voor sport- en vrijetijdsvoorzieningen, waarin de voorwaarden voor het ontwerp en de bouw van dergelijke voorzieningen zijn vastgelegd, hebben we het volgende:

De padelbaan is rechthoekig en heeft een binnenafmeting van 20m x 10m.

De baan heeft twee soorten overdekkingen, afhankelijk van het soort terugvering dat zij bieden: gewone (gehard glas of conventionele wanden) of onregelmatige (metaalgaas).

De omheiningen zijn tussen 3 en 4 meter hoog rond de baan.

De vrije hoogte tussen elk element, zoals het plafond of de armaturen, en de bestrating moet over het gehele speeloppervlak ten minste 6 m bedragen.

De padelbaan en de afmetingen

In het reglement wordt ook bepaald hoe de andere elementen van de baan moeten zijn, bijvoorbeeld: de hoogte van het net, welke oriëntatie de buitenfaciliteiten moeten hebben of hoeveel de bal moet stuiteren.

Er zijn geen excuses meer om verouderde verlichtingssystemen bij padelbanen te blijven gebruiken en niet de stap te zetten naar de meest efficiënte verlichting op de markt. Vergeet niet dat u bij ledkia een deskundig team van professionals heeft die u gedurende het hele proces kunnen adviseren.