Hoe een aquarium verlichten?

Een goede verlichting van het aquarium is van essentieel belang. Het is niet alleen maar een element om het er mooi uit te laten zien, het draagt bij tot de normale ontwikkeling van de levenscycli van de vissen en planten die er leven. Wij zullen u enkele tips geven over hoe u uw aquarium op de juiste manier kunt verlichten.

Hoeveel licht heeft mijn aquarium nodig?

Zoals in de meeste gevallen, hangt het ervan af. De hoeveelheid licht die nodig is, hangt vooral af van de afmetingen van het aquarium zelf en van het soort bewoners dat het aquarium bevolkt. In dit geval kan onderscheid worden gemaakt tussen riffen met alleen vissen, riffen met ook natuurlijke planten en riffen die een rif met koralen, vissen en andere fauna.

Aquariumverlichting alleen voor vissen

In aquariums met uitsluitend vissen is de belangrijkste functie van het licht het reproduceren van de dag/nacht-cyclus in het aquarium. Op die manier vermijden we stress bij de vissen door te weinig of te veel licht. Het enige waar u rekening mee moet houden, is het aantal uren dat de lamp brandt en vooral het gebruik van lampen met een kleurtemperatuur van minder dan 5.500K, die algengroei in de hand werkt.

Verlichting voor beplante aquarium

Als we een aquarium met planten hebben, moeten we de lichtintensiteit aanpassen aan de ” bezwaarlijkheid” van de planten die we willen hebben. Voor de minder veeleisende planten is 10-20 lumen per liter water voldoende, matig behoevende planten hebben tussen 20 en 40 lumen per liter nodig, terwijl de meer vergevorderde planten meer dan 40 lumen per liter nodig kunnen hebben. Kies ook een bron die het lichtspectrum uitstraalt dat de planten nodig hebben om normaal te kunnen fotosynthetiseren.

verlichting in een beplant aquarium

Verlichting voor zeewateraquariums met koraal

Rifaquariums zijn het meest complex omdat koralen specifieke verlichting (actinisch licht) nodig hebben die het licht simuleert dat levende organismen in de fotische zone van een marien ecosysteem waarnemen. Niet te verwarren met UV-licht, dat vaak ’s nachts wordt gebruikt om koralen en hun fluorescentie te belichten.

verlichting in een rifaquarium

Hoe berekent men de lumen van een aquarium

De lichtbehoefte is afhankelijk van de lichtbehoefte van de planten in het aquarium. In het algemeen moeten we, om de hoeveelheid te installeren licht te berekenen, moeten wij de hoeveelheid zonlicht kennen in de natuurlijke habitat van de plant (gewoonlijk tropische gebieden). Om de berekeningen te vereenvoudigen zullen wij de planten in drie groepen verdelen naar gelang van hun lichtbehoefte. Van een plant uit een gebied met veel zon zal bijvoorbeeld worden gezegd dat het hoge eisen stelt.

In de volgende tabel zien we de hoeveelheid lumen die we in elk geval moeten verschaffen:

UrenLage eisenGemiddelde vereistenHoge eisen
7u16-18 lm/l32-35 lm/l48-53 lm/l
8u14-15 lm/l27-30 lm/l41-46 lm/l
10u11-13 lm/l23-25 lm/l34-37 lm/l

Een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden, is de diepte waarop onze planten zich bevinden. Hoe groter de diepte, hoe minder licht er wordt opgevangen. Dit wordt ook beïnvloed door de helderheid van het water, aangezien troebel water meer licht zal absorberen.

Voor een gemiddeld beplant aquarium, met zwevende voedingsstoffen, kunnen we de volgende tabel gebruiken:

Hoogte in cmOntvangen licht
100%0
90%10
82%20
74%30
67%40
61%50
55%60
50%70
45%80
41%90
37%100

Hoe moet ik een aquarium verlichten?

Een juiste plaatsing van de lichtbron is essentieel om onze vissen er op hun best uit te laten zien. Wat we altijd in gedachten moeten houden, is dat het licht dat door een voorwerp wordt weerkaatst, gericht is op waar het licht valt.

Daarom is de beste manier om ons aquarium te verlichten van bovenaf en met de lichtbron aan de voorkant, waarbij verlichting van onderaf of van de zijkanten van het aquarium altijd moet worden vermeden, aangezien dit de vissen zou kunnen beschadigen. Op die manier krijgen we de vissen mooi en hun kleuren helderder.

LED verlichting voor aquariums

LED verlichting doet ook haar intrede in de wereld van de aquaria, omdat zij verschillende voordelen biedt ten opzichte van de traditionele middelen: het verbruik is veel lager, zij geven nauwelijks warmte af, zijn zeer duurzaam en kunnen worden aangepast aan de eisen van elk project, hoe eenvoudig of complex het ook is.

Een goede optie is om de fluorescerende lamp die gewoonlijk in waterdichte aquariumlampen zit, te vervangen en een LED buis te installeren. Een andere interessante optie is het gebruik van een LED strip waarmee we ook de intensiteit van het licht en, afhankelijk van het model, zelfs de kleur van het licht kunnen regelen.