Een kelder verlichten met LED-verlichting

Een kelder goed verlichten verschilt niet veel van elke andere ruimte, maar met kleine bijzonderheden. Net als in de rest van het huis zullen we kiezen voor verlichting op verschillende niveaus, afhankelijk van de activiteiten die in de ruimte zullen plaatsvinden.

Denk na over hoe de kelder zal worden gebruikt.

Het is essentieel een paar minuten te besteden aan het gebruik van de kelder. Het is niet hetzelfde om het te gebruiken als woonkamer om met vrienden af te spreken, of als studeerkamer of kantoor.

Uit deze kleine reflectie kunnen we afleiden hoeveel licht we nodig hebben en de kleurtemperatuur ervan. Dan, met onze behoeften goed gedefinieerd, kunnen we aan de slag en genieten van de beste verlichting voor kelders.

Niet gerenoveerde kelder
Voordat u begint met het verbouwen van uw kelder, is het de moeite waard te plannen waarvoor u hem gaat gebruiken.

Profiteer van natuurlijk licht

Als uw kelder ramen of dakramen heeft, maak daar dan gebruik van. Zo hoef je de lichten niet zo lang te laten branden.

Gebruik lichte kleuren zoals wit of beige om een heldere sfeer te creëren. Dit geldt zowel voor de verf op de muren als voor het meubilair.

Verlicht de kelder in niveaus

Zoals we bij eerdere gelegenheden hebben gezien, kunt u een verlichtingssysteem het beste in drie niveaus indelen: algemeen licht, accentlicht en werklicht.

Algemeen licht

Afhankelijk van de activiteiten die in de kelder worden uitgevoerd, zullen we een minimum of een ander verlichtingsniveau nodig hebben.

Voor de algemene verlichting van de kelder zullen we armaturen gebruiken met een grote openingshoek. Dit is vooral belangrijk als het plafond lager is dan normaal, omdat het licht dan niet zo breed kan worden verspreid als bij een hoger plafond.

De trend is om plafondlampen of downlights te gebruiken, omdat deze weinig ruimte innemen en zeer gemakkelijk te installeren zijn, vooral de eerste.

Kelder met LED-downlights

Accentverlichting

Dit type licht is meer sfeer- of decoratief dan functioneel en is gewoonlijk gerichter en minder sterk dan algemene verlichting.

Als we de kelder gaan gebruiken als woonkamer of om films te kijken, is het ideaal om een zwak licht te hebben dat ons niet afleidt of reflecteert op de TV.

Werklicht

Het duidelijkste voorbeeld van een werklamp is een bureaulamp.

Dit type verlichting is een aanvulling op de kelderverlichting en helpt ons bij het uitvoeren van taken zoals lezen of tekenen. Activiteiten die een krachtiger licht vereisen en die geen schaduwen op het werkoppervlak genereren.

Kelder met natuurlijk licht
Als we natuurlijk licht hebben, moeten we dat benutten.

Voordelen van LED’s in kelderverlichting

LED-technologie heeft veel voordelen ten opzichte van traditionele verlichting en we hebben ze bij andere gelegenheden uitgebreid besproken. Bij kelderverlichting kunnen we de nadruk leggen op:

  • Een kelder heeft zeer beperkte ventilatiemogelijkheden. LED’s geven bijna geen warmte af, wat helpt om een comfortabelere temperatuur te handhaven, vooral in de zomer.
  • In een ruimte waar het licht altijd moet branden, voorkomt het lage verbruik van LED-armaturen dat de elektriciteitsrekening de pan uit rijst.
  • De vormen waarin LED-lampen worden aangeboden zijn zeer gevarieerd. U vindt altijd een optimale oplossing voor uw behoeften.

Uiteindelijk kunnen we met een beetje planning en het kiezen van de juiste verlichtingselementen van de kelder een van de gezelligste kamers in huis maken.