Wat is intelligente verlichting?

Het smarthome-concept evolueert in verschillende dimensies, van eenvoudige domotica tot het digitale huis, en zeker een van de meest interessante is op het gebied van verlichting.

Voordelen van smart home-verlichting

Met een domotica-verlichtingssysteem is het mogelijk om de werking van de verschillende armaturen in huis te automatiseren. Hierdoor kunnen we de energie-efficiëntie, het comfort en de veiligheid van de woning verbeteren.

Verbeterd comfort

We hebben al eerder gewezen op het belang van voldoende verlichting, zowel voor de ruimte als voor de activiteiten die er plaatsvinden. Met domotica verlichtingssystemen kunnen we lampen aan- of uitzetten, hun intensiteit regelen en in sommige gevallen zelfs de toon van het licht veranderen.

App Philips hue

Wat het comfort betreft, kunnen we scenario’s definiëren voor de verschillende activiteiten in een ruimte en deze, indien nodig, met één klik of stemcommando toepassen. Voor de verlichting in de woonkamer kunnen we bijvoorbeeld een scenario definiëren voor het kijken naar films. Wanneer dit wordt toegepast, worden de meeste lichten in de woonkamer uitgeschakeld, met uitzondering van een paar speciaal gekozen lichten die worden gedimd om een zeer zachte basisverlichting te genereren zonder reflectie op het tv-scherm.

Energie besparen

Met een installatie van dit type is het heel gemakkelijk om via onze mobiele telefoon te controleren of we de lichten hebben laten branden en ze desgewenst op afstand uit te schakelen. Zo vermijden we de kosten van de keukenverlichting als we op reis gaan. Nog een manier om thuis energie te besparen.

Veiligheid

Door de verlichting op afstand of automatisch te bedienen, kunnen we ons huis veiliger maken. Net zoals we de lichten kunnen uitschakelen, zoals we in het vorige punt vermeldden, kunnen we ze ook handmatig of geprogrammeerd voor een paar uur inschakelen om te simuleren dat er iemand in huis is.

Het slimme huis kan worden bestuurd vanaf uw mobiele telefoon

Hoe intelligente LED-verlichting werkt

De communicatie met de lampen kan op verschillende manieren gebeuren, zoals een bedradingscontrole zelf, via de stroomleiding zelf of draadloos. De apparatuur die in onze online winkel beschikbaar is, zoals producten uit het Philips hue-assortiment, maakt gebruik van draadloze technologie onder de ZigBee-standaard, een reeks protocollen die op grote schaal wordt gebruikt in domotica.

Bovendien zijn oplossingen zoals Philips slimme verlichting gemakkelijk te installeren, zelfs als we geen eerdere domotica-installatie in ons huis hebben. Vanuit de mobiele applicatie kunnen we gemakkelijk de verlichting van elke kamer regelen.