Lichtregelsystemen

Lichtregelsystemen zijn niets anders dan het geheel van elementen die het gedrag van een of meer armaturen regelen, afhankelijk van bepaalde parameters. Met de ontwikkeling van domotica en IoT ( Internet of Things) is dit type systeem de basis van de moderne verlichting en ongetwijfeld van de toekomst.

Het actief regelen en besturen van een verlichtingssysteem, iets wat verder gaat dan de traditionele aan/uit-schakelaar, stelt ons in staat het licht in een ruimte aan te passen aan elke situatie. Dit vertaalt zich onder andere in een verbeterd comfort of optimalisering van het energieverbruik.

In lichtregelsystemen vinden we verschillende apparaten met betrekking tot lichtregeling, die onderling verbonden zijn en waarmee we verschillende armaturen vanuit één enkele interface kunnen bedienen.

Bedieningselementen

Deze apparaten maken het mogelijk om de lichtuitstraling aan te passen volgens verschillende parameters zoals de tijd, met de mogelijkheid om specifieke periodes van de dag, de week, enz. te definiëren; de aan- of afwezigheid van mensen of dieren in de ruimte; de hoeveelheid zonlicht of alarmsituaties, zoals wanneer een brandalarm wordt geactiveerd. Uiteraard kunnen deze beslissingsdrempels worden gecombineerd door middel van verschillende logische operatoren.

Momenteel zijn de meest verspreide regelaars aanwezigheidsmelders en schemersensoren.

Bewegingssensor en schemersensor voor UFO LED bays
Bewegingssensor en schemersensor voor UFO LED-kappen

Aanwezigheidsmelders zijn voornamelijk gebaseerd op passieve infraroodsensoren, die de beweging van warmte uitstralende lichamen detecteren, en op radarsensoren, die gebaseerd zijn op het dopplereffect, dat de verandering in frequentie van een golf meet ten gevolge van de relatieve beweging van de zender en de ontvanger.

Anderzijds passen schemersensoren de verlichting aan volgens de hoeveelheid beschikbaar zonlicht, wat zeer nuttig is voor het handhaven van een constant verlichtingsniveau in een ruimte ongeacht variaties in het beschikbare natuurlijke licht. In verlichtingsregelsystemen voor buiten is het zeer gebruikelijk om een aanwezigheidsmelder en een schemersensor te combineren om het stroomverbruik maximaal te optimaliseren.

Analoge lichtregelsystemen

Het Triac-systeem regelt de intensiteit van de verlichting door de fase te regelen van het AC-signaal dat het systeem voedt.

Het 1-10V dimmen is een van de vroegste dimmethoden en is gebaseerd op een DC-signaal, waarbij 10V overeenkomt met het maximale licht, 1V met het minimum en 0V aangeeft dat de armatuur uit is.

Complexere systemen zoals AMX192 of D54 werden gebruikt voor verlichtingsregeling op podia en soortgelijke ruimten en zijn vervangen door hun digitale equivalenten.

Digitale lichtregelsystemen

Een van de meest verbreide digitale systemen is DALI (Digital Addressable Lighting Interface), dat een tussenpositie inneemt tussen functionaliteit en uitvoeringskosten. De werking ervan is gebaseerd op een controller en een of meer slave-elementen. Tot 64 apparaten kunnen onafhankelijk, in groepen of allemaal tegelijk door middel van broadcast-commando ’s worden aangestuurd. De in dit lichtbesturingssysteem gebruikte signalering is zeer robuust tegen interferentie en kan daarom worden geïnstalleerd naast de voedingskabels van het systeem of zelfs worden geïntegreerd in dezelfde meeraderige bedrading.

DALI is een van de populairste systemen voor verlichtingsregeling.
DALI is een van de populairste systemen voor verlichtingsregeling.

Er zijn andere besturingsprotocollen zoals DMX512, waarmee maximaal 512 kanalen kunnen worden bestuurd, wat zich doorgaans vertaalt in maximaal 32 armaturen. Er is ook DSI, dat sterk lijkt op DALI, maar dat één besturingskabel per apparaat vereist. Standaarden zoals KNX worden ook gebruikt, wat niet alleen een verlichtingsbesturingssysteem is, maar waarmee ook ventilatie, alarm of audio- en videodistributiesystemen kunnen worden bestuurd.

Vanuit efectoLED adviseren wij dat ongeacht het systeem dat u gebruikt, zorg ervoor dat het compatibel is met de LED-verlichting die u heeft of gaat aanschaffen. Zo niet, dan kunnen we problemen krijgen met flikkeren, lampen die niet goed geregeld zijn en we kunnen zelfs de armaturen beschadigen.