Tips voor kinderverlichting en lampen voor kinderen

Het uiterlijk van een kamer voor de jongste in huis zal sterk variëren, afhankelijk van de leeftijd en of het een meisje of een jongen is. Als ze jonger zijn, is de verlichting meestal kleurrijker en met leuke kinderlampen. Als ze ouder worden, moet je andere soorten verlichting gaan plaatsen waarmee ze kunnen studeren en hun huiswerk kunnen maken. Het is het beste om een stijl van kinderverlichting te implementeren die kan groeien en zich kan aanpassen aan elke nieuwe behoefte.

Veiligheid op de eerste plaats

In een kinderkamer is veiligheid de eerste factor waarmee we rekening moeten houden. Het ideaal zou zijn om een soort verlichting te hebben die zeer resistent en, waarom ook niet, bij voorkeur onbreekbaar is. De draden van vloer- of tafellampen mogen niet vrij hangen, omdat iemand die langsloopt erin verstrikt kan raken en het minste wat er kan gebeuren is dat de lamp op de grond valt en breekt. Natuurlijk is het raadzaam om veiligheidsdeksels op de stopcontacten te plaatsen, voorwerpen met stekels te vermijden, enz.

Kinderkamer met lampen

Op dit punt biedt LED-verlichting de hoogste mate van veiligheid. We kunnen bijvoorbeeld kiezen voor lampen van polycarbonaat, een zeer slagvast plastic dat zal voorkomen dat de kamer gevuld wordt met kleine kristallen als er een ongeluk gebeurt. Bovendien bevat dit type lamp geen giftige materialen zoals fluorescerende lampen en geeft het nauwelijks warmte af, zodat we voorkomen dat een kind zich kan verbranden als het de lamp aanraakt. Zoals bij elk ander product dat we kopen, is het belangrijk dat elke lamp of lamp die we kopen de CE- en RoHS-markering heeft, wat garandeert dat hij voldoet aan de Europese kwaliteitsrichtlijnen en geen giftige materialen bevat.

Verlichting op alle niveaus

Zoals in elke andere ruimte moet de verlichting worden verdeeld volgens de verschillende functies die ze in de ruimte vervult. Er zijn drie basistypen verlichting: algemene verlichting, accentverlichting en taakverlichting.

Algemene verlichting voor een kinderkamer

Er is een groot aantal plafondlampen of wandlampen voor kinderen op de markt in de vorm van een auto, boot, ster of de nieuwste tekenfilm, om er maar een paar te noemen. Hoewel deze motieven erg grappig kunnen zijn, is het raadzaam te zoeken naar een neutraler ontwerp. Zo vermijden we dat de plafondlamp, die zo leuk en kleurrijk is, ophoudt zo te zijn wanneer de bewoner van de kamer een beetje opgroeit.

gekleurde lampen

Van Ledkia raden we aan plafondlampen of downlights te gebruiken, bij voorkeur van een warme tint, die een aangenaam en gelijkmatig licht zullen geven. Hoewel we in de kamers van oudere kinderen een algemeen licht kunnen gebruiken dat niet erg krachtig is, moet in een kinderkamer de lichtintensiteit voldoende zijn zodat ze hun spelletjes en activiteiten comfortabel kunnen ontplooien. Een ander alternatief is het combineren van verschillende gekleurde lampen waardoor een kleurrijke en leuke set kinderverlichting ontstaat.

Werklampen voor kinderen?

Inderdaad, dit type licht zullen ze gebruiken om te lezen of hun huiswerk te maken. Een tafellamp of een flexo zal meer dan genoeg zijn om deze taak te vervullen. In dit geval kiezen we voor lampen met een koele kleur die de concentratie verbeteren en dit soort taken vergemakkelijken.

LED lampen zijn een klassieker in kinderkamers.
LED flexo’s zijn een klassieker in kinderkamers.

Accentverlichting

Hier komen eerder design- dan praktische kwesties om de hoek kijken. Hoewel er in elke kinderkamer een algemeen licht en een studielicht moeten zijn, is accentverlichting volledig optioneel. Hier kunnen we ervoor kiezen een architectonisch element of een decoratief stuk te benadrukken.

Kortom, bij het verlichten van een kinderkamer moeten we, net als bij alle andere kamers, bedenken wat voor activiteiten er in de kamer zullen plaatsvinden en de verlichting daarop afstemmen. Het is ook waar dat we ons wat meer kunnen laten meeslepen en kinderlampen kunnen gebruiken om van verlichting zowel iets leuks als iets praktisch te maken.