Hoe kies je de perfecte barbecue voor de tuin

Bij verschillende gelegenheden hebben we u verschillende opties voor tuinverlichting laten zien, waarbij we altijd aan decoratie en functionaliteit hebben gedacht, zodat u, als u het geluk hebt er een te hebben, er optimaal van kunt genieten.

Deze keer wijken we een beetje af van het gebruikelijke thema van de blog om u enkele tips te geven voor de keuze van een barbecue voor onze tuin of terras.

Een barbecue voorbereiden

Sleutels om een barbecue te kiezen

Bij het kiezen van een barbecue moeten we niet alleen rekening houden met punten zoals de beschikbare ruimte of het soort brandstof, maar ook met andere aspecten zoals onze ervaring met barbecueën of het aantal gasten dat we meestal hebben.

Beschikbare ruimte. Ingebouwde of draagbare barbecue

Een van de belangrijkste parameters in ons keuzeproces is ongetwijfeld de beschikbare ruimte.

Als de ruimte in de tuin beperkt is, is de beste optie om te kiezen voor een verplaatsbare barbecue. Zo kunnen we hem opbergen in een berging of in een hoekje laten staan waar hij ons niet stoort als we hem niet gebruiken.

Aan de andere kant, in grote terrassen of tuinen is er geen probleem in het installeren van een barbecue van het werk. Hier zullen we in staat zijn om het model aan te passen aan onze behoeften veel beter dan met een draagbare barbecue, omdat in veel gevallen zijn ze ontworpen in een modulaire manier in staat zijn om elementen zoals laden of planken toe te voegen aan onze smaak.

Ingebouwde barbecues

We moeten ook rekening houden met de locatie van de barbecue. Vooral zodat de rook niet naar de eters gaat of in het huis terechtkomt.

Type ontsteking

Er zijn barbecues die werken op houtskool, hout, gas of elektriciteit. Hoewel we hun belangrijkste kenmerken later in detail zullen bespreken, is het belangrijk om er rekening mee te houden dat een lichte barbecue zal moeten worden aangesloten op het elektriciteitsnet en dat we voor een gasbarbecue rekening moeten houden met de extra ruimte die nodig is om de cilinder op te slaan of de ruimte die we nodig zullen hebben om brandhout op te slaan, als we voor deze optie kiezen.

Kookervaring

Onze ervaring met barbecueën zal bepalend zijn bij de keuze van het model.

Het is niet hetzelfde voor een occasionele gebruiker die af en toe een paar koteletten en wat worst klaarmaakt, iemand die ook pizza’s wil klaarmaken of een andere die gerechten met meer complexe uitwerkingen kookt.

Andere kenmerken

Beschikbaarheid, gebruiks- en transportgemak of prijs zijn ongetwijfeld andere factoren die ons doen kiezen voor het ene of het andere model.

Soorten barbecues

Zoals we reeds vermeldden, zijn er verschillende soorten barbecues, afhankelijk van de brandstof, elk met zijn voor- en nadelen.

Om de verschillende opties te vergelijken zullen we kijken naar het gemak waarmee ze worden aangestoken, de temperatuurregeling die ze toelaten of hun invloed op het aroma van het voedsel.

Gasbarbecue

Ze zijn schoon en gebruiksvriendelijk. Gasbarbecues onderscheiden zich door hun gemakkelijke ontsteking en hun kracht bij het koken.

Gas barbecues

Als onze barbecue een deksel heeft, kunnen we hem gebruiken alsof het een oven is. Bovendien produceert hij nauwelijks rook, zodat hij zeer interessant kan zijn voor kleinere ruimtes.

Het enige nadeel is dat we afhankelijk zijn van een butaanfles, een element dat tegenwoordig steeds minder gebruikt wordt.

Houtbarbecue

Als de houtbarbecues ergens voor opvallen dan is het wel voor de zo karakteristieke smaak die ze aan elk gerecht geven.

Aan de andere kant kunnen ze het moeilijkst aan te steken zijn als we geen oefening hebben. Bovendien kan de opslag van brandhout nemen veel ruimte in beslag en kan ook moeilijk te verwerven in sommige omgevingen.

Houtgestookte barbecues

Elektrische barbecue

Net als gasbarbecues produceren elektrische barbecues geen as of rook en worden ze aangestoken met een druk op de knop. Er zijn echt compacte modellen, die het gemakkelijkst op te bergen en te vervoeren zijn.

Het nadeel is dat ze niet die extra houtskoolsmaak geven die we bij andere modellen vinden en dat er een stopcontact in de buurt moet zijn, iets wat in veel tuinen moeilijk te realiseren is.

Elektrische barbecues

Houtskoolbarbecue

Ongetwijfeld zijn houtskoolbarbecues het populairst bij liefhebbers van dit type koken.

Houtskool is gemakkelijker op te slaan en kan in bijna elke supermarkt worden gekocht. Men kan er hoge temperaturen mee bereiken, wat de garing en de knapperige afwerking van vlees en groenten ten goede komt, zonder af te zien van dat karakteristieke houtskoolaroma.

Houtskool barbecues

Uiteraard genereren ze rook en as die het schoonmaken kunnen bemoeilijken, vooral bij compacte en zuinige modellen die geen verwijderbare onderdelen hebben. Ze zijn ook moeilijker aan te steken dan gas- of elektrische toestellen.

Er zijn modellen die zowel geschikt zijn voor houtskool als voor hout.

Snelle gids om een barbecue te kiezen

In de volgende vergelijkende tabel kunnen we de belangrijkste verschillen tussen de verschillende soorten barbecues bekijken.

GasElektrischHoutHoutskool
OntstekingZeer gemakkelijkZeer gemakkelijkZeer moeilijkMoeilijk
AromaGoedGeenUitstekendZeer goed
TemperatuurZeer gemakkelijkGemakkelijkMoeilijkMoeilijk

We hebben het gemak van schoonmaken niet opgenomen als een extra factor, omdat er uiteindelijk een groot verschil is tussen de modellen, zelfs als ze dezelfde soort “brandstof” gebruiken.

Essentieel gereedschap voor de barbecue

Als we eenmaal weten welk type barbecue het beste bij onze smaak en behoeften past, is het tijd om ons goed uit te rusten.

Barbecuegerei

Van de immense verscheidenheid aan barbecuegerei die beschikbaar is, kunnen we het volgende als essentieel beschouwen:

  • Tangen, troggen en spiesen: Ze laten ons toe om het voedsel correct en op een veilige afstand te hanteren.
  • Schort: Het lijkt een no-brainer, maar het is niet iets waar we meestal aan denken, vooral als de barbecue niet thuis wordt gedaan waar er altijd een bij de hand is.
  • Handschoenen: Vooral als we de barbecue als oven gebruiken, zullen ze nodig zijn om hete bronnen op te vangen.
  • Messen: Degenen die we in de keuken hebben kunnen genoeg zijn, hoewel veel mensen graag een exclusieve set voor de barbecue hebben.
  • Groentemand: In sommige gevallen kunnen ze nuttig zijn om te voorkomen dat kleinere stukken door het rooster glijden.
  • Borstel: Essentieel om de barbecue schoon te maken en gemakkelijk as of aangebrand voedsel te verwijderen.

Een barbecue aansteken

Een goede verlichting voor barbecues is noodzakelijk, vooral als we ’s nachts koken, want we manipuleren voedsel in een ruimte die als gevaarlijk kan worden beschouwd en het is niet handig om blindelings te werken.

Als de algemene verlichting van de ruimte voldoende is, zal het zeker niet nodig zijn een extra lichtbron, nog meer in draagbare barbecues. Als de barbecue is van werk ja dat het nodig kan zijn om wat extra licht naar het interieur van dezelfde.

LED-spots zijn de beste optie voor parkeerverlichting.

Het kan interessant zijn om een buitenspot gericht op de barbecue, zodat het interieur wordt verlicht, bij voorkeur het vermijden van de mogelijke schaduwen die de kok kan projecteren.

Een andere optie die steeds populairder wordt om niet alleen de barbecueplaats, maar ook terrassen en tuinen in het algemeen te verlichten, zijn de decoratieve buitenlampen zoals slingers van gloeilampen. Naast hun visuele aantrekkingskracht hebben ze veel lichtpunten die zorgen voor een zeer gelijkmatige verlichting, perfect voor elke avond.

Nu hebben we enkele begrippen waarmee we op zoek kunnen gaan naar de perfecte barbecue en nog meer kunnen genieten van onze tuinen en terrassen.