Groen LED licht tegen hoofdpijn

Hoofdpijn is tegenwoordig een van de meest voorkomende kwalen. De meest gebruikelijke manier om ze te bestrijden is het gebruik van geneesmiddelen zoals ibuprofen, waarvan steeds meer misbruik wordt gemaakt, althans tot nu toe.

Studies van Dr. Mohab Ibrahim tonen aan dat het gebruik van groen LED-licht migraine aanzienlijk kan verminderen.

De oorsprong van lichttherapie die chronische pijn wegneemt

Het idee kwam van de blijkbaar nogal frequente hoofdpijn van de broer van Dr. Mohab, die zei dat hij zich door in het park bij de bomen te zitten beter voelde, zonder dat hij medicijnen nodig had. Ibrahim had dit zelf ervaren en vroeg zich af wat de oorzaak zou kunnen zijn. Eerst dacht hij dat het misschien kwam doordat het park een rustige plek was, maar in zijn kantoor kon hij zich ook ontspannen en toch bevrijdde het hem niet van de pijn. Later dacht hij dat de bomen misschien een of ander chemisch middel in de lucht uitstootten of dat het gewoon de groene kleur van hun bladeren was. Zo begon hij de effecten van groen licht op chronische pijn te ervaren.

Dr. Mohab Ibrahim
Dr. Mohab Ibrahim

Experimenten met ratten en klinische proeven

Het eerste experiment werd uitgevoerd met laboratoriumratten die in drie groepen werden verdeeld. De eerste werd in een doorzichtige doos geplaatst waarin de ratten in het licht konden worden ondergedompeld. De tweede groep werd in een ruimte met groen licht geplaatst en voorzien van contactlenzen die de golflengte van het groene licht doorlieten. De derde groep werd in ondoorzichtige contactlenzen geplaatst en werd op geen enkel moment aan het licht blootgesteld.

Het resultaat was dat de ratten, die oorspronkelijk leden aan neuropathische pijn, in bad met groen licht een verhoogde tolerantie vertoonden voor verschillende thermische en tactiele stimuli die hen voorheen pijn bezorgden. Dit alles zonder dat er bijwerkingen werden vastgesteld.

Doos met groen LED-licht waarin de ratten werden gehouden
Doos met groen LED licht waarin de ratten werden gehouden.

Bij mensen met fibromyalgie werden blinde klinische tests uitgevoerd om de effecten van groen licht op de door deze ziekte veroorzaakte chronische pijn te bestuderen. De deelnemers moesten gedurende 10 dagen één tot twee uur per dag naar een groene LED-strip staren. Aan het einde van de test was de pijn met 40% tot 50% verminderd.

Het mysterie van het groene licht dat migraine vermindert

De reden waarom groen LED-licht chronische pijn aanzienlijk kan verminderen, blijft verborgen. Het kan puur psychologisch zijn, maar voorlopige gegevens wijzen erop dat dit type licht mogelijk de niveaus van bepaalde stoffen in het lichaam wijzigt die pijn en zelfs ontstekingen in het zenuwstelsel zouden kunnen verminderen.

Ongetwijfeld zou Dr. Mohab Ibrahim ’s ontdekking een voordelige manier zijn om chronische pijn aan te pakken. Een probleem dat miljoenen mensen van alle leeftijden treft.