In eerdere artikelen hebben we studies besproken die de voordelen van groen licht bij het verminderen van chronische migraine aantoonden en de huidvoordelen die zowel blauw als rood licht zouden kunnen bieden.
Deze keer staat blauw licht opnieuw in de schijnwerpers. Van Tokio tot New York hebben verschillende programma’s ter preventie van zowel misdaad als zelfmoord gebruik gemaakt van blauw licht om beide te voorkomen.
Maar wat zit hier achter en is het mogelijk om een bevolking veiliger te maken door alleen de kleur van het licht in de straatverlichting te veranderen?
Enkele voorbeelden van blauw licht installaties
Laten we eens kijken naar de verschillende nieuwsberichten waarin deze feiten naar voren komen en welk bewijs erachter zit.
Glasgow, Schotland (2000)
In deze bekende Schotse stad werden gekleurde lichten in de straten geïnstalleerd om het uiterlijk van de stad te verbeteren en er werd vastgesteld dat in deze gebieden het aantal gepleegde misdaden aanzienlijk was afgenomen.
Op basis van de gegevens van de politie van Strathclyde (de territoriale politie die tot 2013 verantwoordelijk was voor onder andere de stad Glassglow) is het echter moeilijk om definitieve conclusies te trekken over de effectiviteit ervan in dit opzicht.
Prefectuur Nara, Japan (2005)
Na het installeren van dit type verlichting daalde de criminaliteit in de blauwverlichte buurten met 9%, volgens de politie zelf. Deze maatregel werd overgenomen door andere gebieden in het land.
Aan de andere kant installeerde de Keihin Electric Express Railway Co. blauwe verlichting op de perrons, waardoor zelfmoordpogingen volledig werden geëlimineerd. In dit verband zijn er verschillende studies verschenen die aanvankelijk een vermindering van zelfmoordpogingen van 84% toeschreven, maar later werd vastgesteld dat de werkelijke impact van blauw licht veel lager zou zijn.
New York, Verenigde Staten (2017)
We staan mogelijk voor de eerste studie met voldoende nauwkeurigheid om conclusies te trekken. Dit werk is het resultaat van een samenwerking tussen verschillende overheidsinstanties en het team van Crime Lab Ney York (University of Chicago).
Uit deze studie blijkt dat de nachtelijke criminaliteit in de bestudeerde gebieden met 39% afneemt dankzij de nieuwe verlichting.
Wat zit er achter deze gevallen?
Hoewel een meer diepgaande analyse nodig zou zijn om onomstotelijk vast te stellen of blauw licht dit soort crimineel gedrag substantieel beïnvloedt, zijn er verschillende theorieën die de invloed van licht op het gedrag van mensen zouden verklaren. Laten we er een paar bekijken:
- Blauw licht heeft een ontspannend effect: Omdat het geassocieerd wordt met de lucht en de zee, zou deze kleur een rustgevend effect hebben op mensen.
- Aangenamere verlichting: Sommige studies wijzen erop dat de meeste mensen dit type licht verkiezen boven rood, oranje of geel.
- De kleur van de politie: Aangezien deze kleur licht in de meeste landen wordt geassocieerd met de aanwezigheid van politie, zou het een afschrikkend effect hebben op de mogelijkheid om een misdaad te plegen.
- Ongebruikelijke verlichting: Het simpele feit dat het een ongewoon soort licht is, zou mensen voorzichtiger doen handelen en verdachte activiteiten of gedrag vermijden.
Hoe het ook zij, er bestaat geen twijfel over dat hoe klein de invloed van blauw licht op het verbeteren van de veiligheid van mensen ook is, het een eenvoudig te implementeren preventieve maatregel kan zijn tegen zeer lage kosten.