Kleuren van elektrische kabels

Zoals bekend zijn er twee Hoofdtypen elektrische wisselstroominstallaties: eenfasig en driefasig. De elektrische kabels in ieder van hen kunnen een van de volgende functies vervullen: fase, nuldraad en aarde.

Hier zullen wij u vertellen hoe u de draden van elkaar kunnen onderscheiden dankzij de kleur codering van elektrische kabels.

Er dient te worden opgemerkt dat de drie draden intern gelijk zijn, ze verschillen alleen in de kleur van het omhulsel.

Norm IEC 60446

Dit is de norm van de Internationale Elektrotechnische Commissie, die de kleuren en/of labels aangeeft om elk type draad te identificeren. Het zijn degene die voornamelijk in Europa wordt gebruikt.

Zwart, bruin, rood, oranje, geel, groen, blauw, violet, grijs, wit, roze en turkoois kunnen worden gebruikt. Groen en geel kunnen worden gebruikt zolang er geen verwarring kan ontstaan.

Er kunnen ook kleurencombinaties worden gebruikt, maar de combinatie groen/geel kan alleen gebruikt worden om de aarde te markeren.

Kleur van de fase Draad

Vroeger werd de kleur bruin of zwart gebruikt om de fase draad te identificeren. Tegenwoordig geeft de norm aan dat in eenfasige installaties de kleur bruin moet worden gebruikt. Deze draad is gelabeld als L

Kleur fase Draad

Deze kleur geeft ook de eerste fase (L1) van een driefasige installatie aan; de volgende fasen zijn zwart (L2) en grijs (L3).

Het is niet verrassend dat we in sommige gevallen ook grijze bedrading aantreffen om de fase in een huisinstallatie aan te duiden.

Kleur van de nul draad

De nul draad, als we IEC 60446 volgen, blijft de blauwe kleur gebruiken zoals in de vorige versies van de norm. Het label is N.

Kleur van de nul draad

Kleur van de aarde draad

De aarde draad wordt omschreven als groen-geel. In de meeste gevallen is het eigenlijk groen met een gele streep. Deze aders zijn niet gemarkeerd.

Kleur van de aarde draad

Kleuren van de oude bedrading in de UK

Hoewel zij tegenwoordig de voorschriften van de Internationale Elektrotechnische Commissie volgen, was dit enkele jaren geleden nog niet het geval. Daarom is het mogelijk installaties te vinden met andere draadkleuren, bijvoorbeeld:

  • Fase: Rood (eenfasig). Rood, geel en blauw (driefasig).
  • Nul draad: Zwart.
  • Aarde: groen-Geel.

Kleurentabel van de electriciteits draden AC

 LabelIECUK (Vroeger)USA
AardeGroen-geelGroen-geelZonder omhulsel
Groen
Groen-Geel
NulNBlauwZwartBlanco
Gris
Fase (eenfasig)LBruinRoodZwart
Fase (driefasig)L1BruinRoodZwart
Fase (driefasig)L2ZwartGeelRood
Fase (driefasig)L3GrijsBlauwBlauw