Verlichting in ontwikkelingslanden

Momenteel heeft de meerderheid van de plattelandsbewoners in ontwikkelingslanden geen toegang tot elektriciteit of is het gewoonweg te duur.

De kosten van verlichting in “niet-geëlektrificeerde” gebieden kunnen 100 tot 1.000 maal hoger liggen dan in gebieden met een elektriciteitsnet.

Zonder beschikbaar licht wordt de zonsondergang een niet te negeren avondklok. Op deze plaatsen moet men zijn toevlucht nemen tot alternatieve methoden om de huizen te verlichten, vooral ’s nachts.

Paraffinelampen

Het probleem van de kerosine

In de uren zonder zonlicht wordenallerlei soorten lichtbronnen gebruikt om de huizen te verlichten: lantaarns op batterijen, kaarsen, vuren op allerlei brandstoffen, hout en zelfs banden. Deze methoden zijn inefficiënt, gevaarlijk en mogelijk zeer vervuilend, zoals kerosinelampen, een van de populairste alternatieven.

De WHO schat dat elk jaar 4,3 miljoen mensen sterven door luchtvervuiling binnenshuis.

De door deze lampen gegenereerde gassen hebben een negatief effect op de gebruikers ervan. Voortdurende blootstelling kan leiden tot gezichtsverlies, ademhalingsproblemen, een laag geboortegewicht bij kinderen en zelfs ernstigere ziekten zoals keel- of longkanker. Bij dit alles komt nog het brandgevaar dat gepaard gaat met het hanteren van deze stof.

Gevangen in armoede

Hoewel kerosine een vrij goedkope oplossing kan zijn, blijft het een veel duurder alternatief dan elektriciteit. In sommige gevallen bedragen deze kosten tot 25% van het loon. De hoge prijs van elektriciteit betekent dat gezinnen minder middelen tot hun beschikking hebben. Middelen waarmee ze bijvoorbeeld hun kinderen naar school kunnen sturen.

Maar niet alleen gezinnen worden getroffen, ook bedrijven en zelfs regeringen, die in veel gevallen middelen uittrekken om deze verlichtingsbronnen te subsidiëren, zitten gevangen in deze vicieuze cirkel.

Vuur als lichtbron

Licht staat gelijk aan vooruitgang

In geïndustrialiseerde landen, voornamelijk in Europa of Noord-Amerika, hechten de inwoners geen belang aan zoiets alledaags als elektriciteit. Ze vinden het zelfs vreemd dat er hele bevolkingsgroepen zonder elektriciteit kunnen leven.

Tegenwoordig lanceren NGO’s en, voor een groot deel, dankzij uitvindingen die door de inwoners van deze minder begunstigde plaatsen zijn ontwikkeld, initiatieven om de verlichting te verbeteren en kerosinelampen af te schaffen.

Veel van deze projecten hebben in LED-verlichting op zonne-energie de perfecte bondgenoot gevonden. Omdat het een technologie met een zeer laag verbruik is, kan een LED-lamp autonoom worden aangedreven door zonnepanelen en batterijen van kleine afmetingen en met een beperkte kostprijs. Andere, zoals de hieronder getoonde, bieden werkelijk innovatieve oplossingen om te profiteren van natuurlijk licht of om energie op te wekken.

Letterlijk licht

Een van de meest originele verlichtingsvoorstellen die meer verspreiding heeft gekregen is de zonnefles, gepopulariseerd door het platform Liter of Light (liter of light in het Engels).

Dit product gebruikt de typische plastic fles, tussen 1 en 2 liter, zoals die voor het bottelen van frisdrank. Zodra de fles schoon is, wordt hij gevuld met water en ongeveer 10 ml bleekmiddel, om algen te voorkomen, en goed gesloten.

Zonne-lamp op water

Nu de fles klaar is, hoeft alleen nog maar een gat in het plafond van de te verlichten ruimte te worden gemaakt en onze waterlamp erin te plaatsen. Zoals u zich kunt voorstellen, moet de fles worden vastgezet met een sterke lijm om te voorkomen dat hij valt en ook moet de opening worden afgesloten om lekken te voorkomen.

Uiteraard heeft deze oplossing het nadeel dat ze niet werkt zonder zon, maar ze kost praktisch niets en beperkt het gebruik van kerosine tot de nacht.

Soccket Bal

Een ander concept om op een duurzame manier elektriciteit op te wekken dat echt geniaal is. Soccket is een voetbal die bij gebruik energie opwekt en binnenin opslaat.

Het project, ontwikkeld door Uncharted Play, werd gefinancierd via een crowdfundingcampagne die persoonlijkheden uit verschillende sectoren aantrok, zoals Bill Gates, David Villa, Ashton Kutcher en Bill Clinton.

Soccket Ball genereert licht door te voetballen

Door middel van een inductiespoel wordt kinetische energie omgezet in elektrische energie en opgeslagen in een condensator voor later gebruik. Met slechts 30 minuten gebruik kan een LED-lamp van 6 watt 3 uur lang van stroom worden voorzien.

Beide initiatieven zijn zeer interessant. Liter of light maakt het mogelijk te profiteren van zonlicht om het interieur van elke ruimte te verlichten, waarbij alleen gerecycleerde elementen worden gebruikt die voor iedereen beschikbaar zijn. De Soccket Ball is een manier om te profiteren van een gezonde activiteit zoals sporten, voetbal in dit geval, om elektriciteit op te wekken die kan worden gebruikt om de mobiele telefoon te verlichten of op te laden.