Tekenlicht

Tekenaars of grafische ontwerpers werken vaak bij onvoldoende licht. In veel gevallen produceert de bestaande verlichting in de kamer schaduwen of is zij niet geschikt voor dit soort taken. Een tekenlamp van voldoende kwaliteit en vermogen is essentieel om te kunnen werken zonder de ogen te belasten.

Hoeveel licht is er nodig in de tekenkamer?

De Europese norm inzake verlichting voor interieurs (UNE 12464.1) stelt voor ruimten waar technische tekentaken worden uitgevoerd een verlichtingssterkte op het werkoppervlak vast van minstens 750 lux.

Om dit lichtniveau te bereiken is het essentieel dat de algemene verlichting van hoge kwaliteit is (de norm beveelt Ra>80 aan) en correct in de ruimte is verdeeld. Dit garandeert dat de verlichting uniform is, zodat er geen schaduwen ontstaan. Het is belangrijk dat de verlichting niet flikkert, zodat het visuele comfort zo hoog mogelijk is.

Belangrijke verlichtingselementen van een salon

Algemene verlichting

Om de ruimte homogeen te verlichten, met voldoende en adequaat licht, zijn LED-panelen de beste optie. Zij onderscheiden zich door hun vermogen, lichtkwaliteit en brede openingshoek van de lichtbundel. Ze worden het best gelijkmatig verdeeld, zodat vanuit alle hoeken evenveel licht binnenkomt.

Een typisch voorbeeld van een verdeling in een ruimte met een technisch plafond is het plaatsen van panelen van 60 x 60 cm op een afstand van 120-180 cm van elkaar.

Spotverlichting

Als de algemene verlichting niet voldoende is, moeten we deze vervangen door een tafellamp of LED flexo. We moeten er rekening mee houden dat dit soort elementen het licht meestal vrij sterk richten en vervelende schaduwen kunnen veroorzaken. Daarom mag het niet de enige beschikbare lichtbron zijn.

Lichtbakken

Een veel gebruikt element door animatoren in het pre-digitale tijdperk. In dit geval wordt de tekening van achteren belicht. Zo kan een tweede papier bovenop de oorspronkelijke tekening worden gelegd om als basis te dienen voor het nieuwe ontwerp.

elegante led lampvoet
Een flexolamp kan slechte verlichting aanvullen.

Welke kleurtemperatuur moet het licht hebben voor het tekenen?

De aanbevolen kleurtemperatuur voor dit soort activiteiten en in feite voor elke studie- of werkruimte is koud wit. Zoals we al eerder hebben vermeld, bevordert deze lichttint de concentratie en de waarneming van details. Bovendien is in ruimtes met veel licht een koele kleurtemperatuur meestal aangenamer dan een warmere.

Zoals u ziet, is voldoende en kwalitatief tekenlicht voor tekenactiviteiten essentieel om visuele vermoeidheid te minimaliseren en efficiënt en gezond te werken.