LED-verlichting in kantoren

Het welzijn van werknemers is een belangrijke zorg van elk bedrijf en hier speelt verlichting een sleutelrol. Bij het kiezen van LED-verlichting in kantoren is het belangrijk te weten welk soort activiteit in elke ruimte zal worden uitgevoerd, hoeveel werknemers de ruimte bezetten en hoe het meubilair zal worden verdeeld. Hoe meer informatie over de elementen in het werkgebied, hoe beter we in staat zullen zijn om een harmonieuze verlichting in het werkgebied te plannen.

Voor mensen die in kantoren werken, is de verlichting van hun werkplek zeer belangrijk omdat licht ons zowel fysiek als emotioneel beïnvloedt. Bovendien beïnvloedt de verlichting niet alleen het welzijn van de werknemer, maar ook zijn of haar productiviteit en prestaties in het bedrijf.

led-verlichting in kantoren met hanglampen

Het belang van verlichting op de werkplek

Verlichting op de werkplek moet voldoen aan gezondheids- en veiligheidseisen. Bij kantoorverlichting is er meer te overwegen dan alleen het ontwerp zelf – het effect ervan op de mensen die er werken.

De eerste en meest voor de hand liggende reden voor het belang van kwaliteitsverlichting op de werkplek is de vermindering van het risico van vallen. Juiste en heldere verlichting helpt alle werknemers om eventuele gevaren duidelijk te zien en maakt het dus gemakkelijker om ze te vermijden.

Naast deze voor de hand liggende veiligheidskwesties met betrekking tot verlichtingssystemen op de werkplek, zijn er andere kwesties zoals de productiviteit van de werknemers en de negatieve gezondheidseffecten die tot uiting kunnen komen in vermoeidheid en onnodige vermoeide ogen.

Een andere zeer belangrijke factor om te investeren in goede verlichting is de bestrijding van twee ziekten genaamd sick building syndrome sick building syndrome (SSE) en seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) die door slechte verlichting kan worden veroorzaakt. Deze ziekten kunnen ertoe leiden dat mensen prikkelbaarder worden en een gebrek aan energie krijgen, zoals in een toestand van lethargie. Beide aandoeningen leiden vaak tot depressies, die op hun beurt kunnen leiden tot lange periodes waarin de lijder niet kan werken.

LED-verlichting in kantoren

Zoals hierboven vermeld, hangt het plannen van de juiste werkplekverlichting af van de activiteit die in elke ruimte van het gebouw plaatsvindt.

Momenteel is LED-verlichting in kantoren de meest verspreide optie geworden om redenen van energie-efficiëntie en kosteneffectiviteit. Meestal is de beste kwaliteitskeuze om te kiezen voor LED-lichtpanelen, omdat deze ongeëvenaard zijn als het gaat om verlichting zonder verblinding, waardoor donkere hoeken worden vermeden.

Daarom kan LED-verlichting niet alleen donkere hoeken en slecht verlichte werkplekken transformeren, maar ook de productiviteit verhogen en het humeur van de werknemers verbeteren.

Soorten LED-kantoorverlichting

LED kantoorverlichting: algemeen

Verlichting die ontworpen is om gelijkmatig licht in de hele ruimte te verschaffen. De voordelen van dit type verlichting in kantoren is dat het mogelijke schaduwen vermindert omdat het zeer homogeen is.

De armatuur van de algemene verlichting wordt boven de gezichtslijn geplaatst, meestal geïnstalleerd in het plafond, hetzij verzonken, oppervlakte of hangend. Als we ze aan het plafond plaatsen, geven ze een directe verlichting, terwijl als we ze aan de wanden plaatsen, het licht indirect is.

LED plafondlamp voor kantoor met panelen

We moeten er rekening mee houden dat er in een kantoor verschillende schermen zijn, zodat we reflecties op de schermen kunnen vermijden. Daarom kiezen wij voor diffuse verlichting en plaatsen wij deze altijd op de grootst mogelijke hoogte.

De gemiddelde aanbevolen niveaus in kantoorverlichting liggen tussen 500-750 lux, afhankelijk van het soort activiteiten dat wordt ontplooid, of het nu gaat om minder veeleisende activiteiten zoals typen of vergaderzalen of om meer veeleisende activiteiten zoals CAD-ontwerp.

Aan de andere kant is het raadzaam om algemene verlichting te combineren met spotverlichting om een gemiddeld niveau van 200-300 lux te bereiken met spotverlichting op werkplekken en vereiste gebieden.

LED-verlichting in kantoren: spot

Punt- of focusverlichting in kantoren is een type licht dat intenser is en geconcentreerd in een beperkt gebied of oppervlak. Succesvolle spotverlichting houdt in dat men de locatie van elke werkplek kent om elke werknemer te voorzien van de hoeveelheid licht die hij nodig heeft, afhankelijk van de activiteit die hij uitvoert.

LED plafondlampen voor kantoren

Er zijn twee soorten spotverlichting voor kantoren, de ene is vanaf de tafel zelf, zoals een flexo – of bureaulamp, en de andere is hangverlichting vanaf het plafond met een gesloten lichthoek en geconcentreerd op het oppervlak van de tafel. Bij voorkeur kiezen we omdat de projectie van het licht zijdelings wordt gemaakt om schaduwen en reflecties te verminderen.

LED-verlichting in kantoren met flexo's

LED-verlichting in kantoren: decoratief

Dit is een type verlichting bedoeld om esthetische effecten te creëren voor commerciële in plaats van functionele doeleinden. Ze mogen niet storen of visuele storingen veroorzaken zoals verblinding of reflecties.