Etalageverlichting

De etalage is een etalage waarin we de meest opvallende producten of de promoties die ons bedrijf tijdens elk seizoen aanbiedt, kunnen laten zien. Met een aantrekkelijke etalage kunnen we klanten aantrekken en een goed imago van ons bedrijf overbrengen.

Soorten etalages

Afhankelijk van de configuratie, de locatie of de aard van het zichtbare materiaal kunnen we verschillende soorten etalages onderscheiden.

Afhankelijk van of de binnenruimte van de winkel zichtbaar is of niet, kunnen we onderscheid maken tussen open, gesloten of halfopen achterzetramen. Bij de laatste blijft het onderste deel gesloten.

etalage voor kinderen

Afhankelijk van hun locatie kunnen we onderscheid maken tussen gevel-, gang- en binnenetalages.

Belangrijkste delen van de etalage

Verschillende onderzoeken definiëren de delen van de etalage waar de aandacht van potentiële klanten naar uitgaat.

Het centrale gedeelte van de etalage krijgt naar schatting 50% van de aandacht. Van de zijkanten is de linkerkant iets aantrekkelijker dan de rechterkant. Aan de andere kant krijgt het onderste derde deel van de etalage 70% van de belangstelling.

showcase

In de afbeelding kunnen we duidelijker zien hoe deze gebieden die de meeste aandacht trekken bij het kijken naar een etalage zijn verdeeld.

Hoe verlicht je een etalage

De juiste verlichting van een etalage is essentieel om 100% aan het doel te voldoen. Hoe spectaculair of indrukwekkend het ook is, zonder de juiste verlichting kan het volledig onopgemerkt blijven.

Elk goed verlichtingssysteem voor etalages moet aan bepaalde minimumdoelstellingen voldoen:

  • Zorgen voor licht dat je in staat stelt het product te waarderen, zonder het te beschadigen en de labels die het draagt.
  • Efficiënt zijn vanuit energetisch oogpunt.
  • Het onderhoud en de configuratie kunnen gemakkelijk worden uitgevoerd door het winkelpersoneel.

Terwijl de eerste twee punten voor de hand liggen, wordt de laatste vaak systematisch genegeerd.

Hoeveel licht heb ik nodig?

Hoewel experts in veel gevallen een verlichtingsniveau van niet minder dan 2.000 lux aanbevelen, moeten we rekening houden met de bijzonderheden van onze etalage, zodat het licht de uitgestalde producten voldoende verlicht.

etalageverkoop

Het eerste waar we rekening mee moeten houden, zijn de kleuren van de etalage. Als donkere kleuren overheersen op de muren, zullen we meer licht nodig hebben. Daarentegen, met lichte muren die meer licht weerkaatsen, kan minder krachtige verlichting voldoende zijn.

Net zo belangrijk als de hoeveelheid licht is de kwaliteit van het licht. Hier moeten we speciale aandacht besteden aan de CRI of kleurweergave-index van de armaturen die we installeren. In dit geval zou de minimale CRI-waarde 80 moeten zijn.

Welke kleurtemperatuur moet ik kiezen voor mijn winkelpui?

Zoals we weten, wordt de kleurtemperatuur gemeten in Kelvin (K). Aan de hand van deze temperatuurwaarde kunnen we drie tinten onderscheiden (warm, koel en neutraal).

lichttemperatuur

Warme lampen benadrukken rode en gele tinten. Koude lampen laten op hun beurt wit, groen of blauw meer uitkomen. Neutrale lampen, zoals hun naam al doet vermoeden, hebben geen voorkeur voor een bepaald kleurtype.

In elk geval is het ideaal om lichtpunten met verschillende temperaturen te hebben.

De optimale openingshoek

Door lampen met een min of meer brede lichtbundel te kiezen, kunnen we twee verschillende soorten schaduwen genereren: zachte of sterke.

Zachte schaduwen, die natuurlijker zijn en een gezelliger sfeer creëren, worden verkregen door middel van zogenaamde extensieve lampen. Dit type licht heeft een brede lichthoek die een gelijkmatiger licht produceert.

Verschillende openingshoeken op dezelfde hoogte

Als we willen kiezen voor meer uitgesproken schaduwen, die agressiever zijn en waarmee we meer dramatische scènes kunnen creëren, installeren we lampen met een kleinere openingshoek. Op deze manier zal het licht meer geconcentreerd zijn op bepaalde punten.

Zoals altijd is het ideaal om een verlichtingssysteem te hebben waarmee we de breedte van de lichtbundel kunnen aanpassen. Opgemerkt moet worden dat de breedte van de lichtstraal wordt bepaald door de locatie van het lichtpunt, het is niet hetzelfde dat deze 2m dan 3m hoog is (zie hoe de stralingshoek interageert met de hoogte van het armatuur in dit artikel).

LED-verlichting voor etalages

Bij het ontwerpen van ons verlichtingssysteem voor etalages is LED technologie ongetwijfeld de beste optie. Deze heeft een minimaal energieverbruik en een lange levensduur, zeer belangrijke aspecten voor lampen die vele uren per dag zullen branden.

Omdat we willen dat ons systeem zo veelzijdig mogelijk is, is de eerste optie die in ons opkomt trackverlichting. Deze lampen worden geïnstalleerd op een geëlektrificeerde rail zodat we ze naar behoefte kunnen verplaatsen en draaien.

accentverlichting - richtbare rupsspots

Idealiter wordt de rail voor het vlak geplaatst waar de expositiestukken komen te staan. Op deze manier krijgen we twee voordelen: ten eerste zal het licht ze niet alleen van bovenaf bereiken (licht van bovenaf is in de meeste gevallen het minst flatterend) en ten tweede, als we planken hebben, minimaliseren we de schaduwen die door de planken worden veroorzaakt.

Afhankelijk van de effecten die je wilt creëren, vullen we dit trackverlichtingssysteem aan met plafondlampen, lichtpunten op de vloer of zelfs verlichting van buiten de vitrine.

Uiteindelijk is er niet echt de juiste manier om een etalage te verlichten, maar we moeten er wel voor zorgen dat ons verlichtingssysteem veelzijdig genoeg is om op elk moment de scène te kunnen creëren die we willen.