De kerstboom versieren

Het kerstseizoen staat voor de deur, een tijd van het jaar waarin huizen gevuld zijn met kleur. In de meeste huizen vormen de kerststal en de boom de centrale elementen van de decoratie.

We hebben het al gehad over kerstversiering in het algemeen, maar deze keer maken we van de gelegenheid gebruik om te bespreken hoe we de versiering van de boom plannen. Voordat we op het onderwerp ingaan, kijken we eerst kort naar de oorsprong van deze traditie.

Oorsprong van de kerstboom

Aangenomen wordt dat dit kerstgebruik zijn oorsprong vindt in de vieringen van de Vikingen die Noord-Europa bevolkten.

Rond de kersttijd versierden deze noordelijke volkeren een altijd groene boom, die symbool stond voor Yggdrasil, de boom van het universum. Hiermee vierden ze de geboorte van Frey, god van de zon en vruchtbaarheid. Na hun bekering tot het christendom behielden deze mensen de gewoonte om de geboorte van Christus te vieren.

In Spanje werd deze traditie in 1870 geïntroduceerd door Sofia Troubetzkoy, een prinses van Russische afkomst die, na weduwe te zijn geworden, trouwde met de markies van Alcañices, José Osorio y Silva.

typische kerstversiering

Stap voor stap een kerstboom versieren

Eigenlijk is er geen juiste manier om onze boom te versieren, maar het is belangrijk om een aantal stappen te volgen die zorgen voor een uitstekend resultaat.

Bepaal het kleurenschema

De eerste stap voor het versieren is het bepalen van de stijl en het kleurenschema dat we gaan gebruiken. Op deze manier kunnen we alle benodigde ornamenten aanschaffen zonder dat we ons op het laatste moment hoeven te haasten of simpelweg alle kerstversiering die we thuis hebben in de boom moeten hangen. Tegen het einde van het artikel zullen we enkele trends zien die ons kunnen inspireren.

De juiste locatie kiezen

Beslissen waar we de boom gaan plaatsen is essentieel, vooral als we beperkte ruimte hebben. Soms kan het raadzaam zijn om de verdeling van de meubels te veranderen om ruimte te maken voor de nieuwe bewoner van het huis.

Het is ideaal om de kerstboom in de buurt van een stopcontact te plaatsen om te voorkomen dat de draden van de lampjes midden in de woonkamer komen te liggen.

Als we kinderen of huisdieren hebben, is het belangrijk om een plek te kiezen waar ze niet doorheen kunnen rennen. Zo voorkomen we dat we een paar keer schrikken.

Zodra de locatie is gekozen, moeten we rekening houden met de afmetingen van de boom. We moeten niet alleen de hoogte meten, inclusief de voet en de ster, maar we moeten ook rekening houden met de omtrek van onze boom.

Als het een natuurlijke boom is, moeten we hem uit de buurt houden van warmtebronnen, zoals kachels en open haarden, en een paar keer per week water geven.

Controleer waar de boom moet komen te staan

De voet van de boom bedekken

Er is niets erger dan een ochtend spenderen om onze boom er spectaculair uit te laten zien en de plastic of metalen voet zichtbaar te laten. Het ideale is om deze te bedekken met een doek of de boom in een pot te zetten.

Het plaatsen van een cirkelvormig stuk stof onder de omtrek van de boom dient ook om de vallende bladeren op te vangen, als het een natuurlijke boom is, en maakt het ook mogelijk om een deel van de bedrading van de lampjes te verbergen.

Open de takken van de boom

Na bijna 12 maanden in een kartonnen doos te hebben doorgebracht, is het noodzakelijk om alle takken van de boom te openen. Dit geeft de boom een natuurlijkere uitstraling en voorkomt gaten tussen de takken.

De lichtjes op de boom plaatsen

Als we een vleugje licht aan de boom willen geven, zijn de slingers van LED-lichtjes de beste optie. Als we besluiten om ze te gebruiken, is het belangrijk dat ze het eerste decoratieve element zijn dat we plaatsen.

We plaatsen de lampjes vanaf de bovenkant en laten ongeveer 15 centimeter tussen elke bocht. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de lampjes werken voordat we ze in de boom hangen en natuurlijk om ze goed af te wikkelen.

kerstverlichting

Het klatergoud plaatsen

Zodra we de lampjes hebben, is de volgende stap het plaatsen van het klatergoud. We gaan op dezelfde manier te werk als bij de lampjes, te beginnen bij de top van de boom en dan verder naar beneden.

Plaats de kerstballen en de rest van de decoratie.

Zodra we de lichtjes en het klatergoud hebben, beginnen we met het plaatsen van de ballen en de rest van de decoratieve elementen.

Het is handig om te beginnen met het plaatsen van de ballen met een effen kleur om een basis te creëren die uniformiteit geeft aan de set en vervolgens de meest decoratieve ballen toe te voegen. Om diepte te krijgen plaatsen we de grotere ballen in het midden van de boom en de kleine aan de uiteinden van de takken.

Als we glazen ballen hebben, is het beter om ze bovenaan de kerstboom te plaatsen, waar ze moeilijker kunnen vallen.

Tot slot plaatsen we het bovenste ornament. De ster of de engel zijn de meest voorkomende, maar we kunnen ook sneeuwvlokken, vogels, enz. gebruiken. Het is belangrijk dat het geen zwaar element is, omdat het op het zwakste deel van de boom komt te staan.

De ballen op de boom plaatsen

Trends voor het versieren van de kerstboom

Om ons te helpen bij het kiezen van de kleuren voor de decoratie, geven we je enkele trends die worden opgelegd.

Scandinavische stijl

De Scandinavische decoratie, die steeds meer in de mode raakt, sluipt ook de kerstboom binnen. In dit geval vermijden we decoraties met felle kleuren. Het doel is om een ontspannen look te bereiken met kleuren die neigen naar zilver en wit.

Klassiek rood

In combinatie met het groen van de boom zelf is dit een veilige keuze. Rood is een van de meest karakteristieke kleuren van Kerstmis en ongetwijfeld een van de populairste.

Rode kerstversiering

Natuurlijke decoratie

Als we houden van de kleuren en texturen die de natuur ons biedt, kunnen we ornamenten gebruiken die gemaakt zijn van natuurlijke materialen zoals hout. In plaats van klatergoud kun je ook repen zakdoek of andere stoffen gebruiken.

Metallic tinten

Vooral de gouden tinten springen eruit, hoewel we ook kleuren kunnen gebruiken die dichter bij koper of brons liggen.

Als we voor dit type decoratie kiezen, moeten we proberen niet te veel lichtjes te plaatsen, want dat zou te overladen kunnen zijn.

Kerstornamenten in goud