Hoe gloeilampen correct te recycleren

De recycling van lampen is geen alledaagse zaak. Elk type lamp wordt anders gerecycleerd en er zijn zelfs gloeilampen die niet worden gerecycleerd. Bij deze gelegenheid zullen wij u vertellen hoe u gloeilampen op de juiste manier kunt recycleren en zullen wij u enkele mogelijkheden voorstellen voor het hergebruik van lampen die niet kunnen worden gerecycleerd. Kortom, het is belangrijk de volgende punten in gedachten te houden:

  • Lampen mogen nooit in de glasbak worden weggegooid. Aangezien zij verschillende materialen bevatten, moeten zij anders worden behandeld dan bijvoorbeeld een fles of een glazen pot.
  • Niet alle lampen worden op dezelfde manier gerecycleerd, sommige kunnen zelfs helemaal niet worden gerecycleerd.
  • Breng ze altijd naar een recyclepunt of naar plaatsen zoals bouwmarkten of doe-het-zelfzaken waar ze ruimtes hebben waar u de lampen kunt deponeren.
  • Her gebruik ze. In deze blog stellen wij verschillende manieren voor om uw gloeilampen een tweede leven te geven.
Welke lampen kunnen worden gerecycled

Welke lampen kunnen worden gerecycled?

Het lijkt misschien vreemd, maar zoals we in het begin al aangaven, kunnen niet alle lampen gerecycleerd worden. Halogeen- en gloeilampen vallen niet onder de AEEA, de wetgeving die het correcte milieubeheer van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur regelt.

Daarom kunnen wij fluorescentie-, ontladings- en LED lampen recycleren. Wij kunnen ook armaturen recycleren. Halogeen- en gloeilampen worden daarentegen niet gerecycleerd. Maar, zoals u hieronder zult zien, kunnen ze worden gebruikt in zeer interessante doe-het-zelfprojecten.

Wat gebeurt er met de lampen als wij ze weggooien?

Dit zal afhangen van het type lamp dat wij willen weggooien, want het beheer van een CFL lamp (spaarlamp) is totaal verschillend van dat van een LED lamp.

Gooi lampen nooit in de glasbak.

Laten we eens kijken waar we elk type lamp heen moeten brengen voor een goed verloop.

Gloeilampen

Aangezien dit soort verlichtingselementen, zoals halogeenlampen, niet wordt gerecycleerd, moeten zij in de grijze vuilnisbak worden gegooid. In deze afvalcontainer, ook wel restafval container genoemd.

Spaarlampen kunnen worden gerecycled

Spaar- of fluorescentielampen

Lampen van dit type bevatten kwik en mogen daarom niet bij het huisvuil worden gezet of in een recyclingbak worden gedeponeerd. Ze moeten naar een recycle punt worden gebracht waar ze veilig worden behandeld voor recycling.

LED lampen

Deze lampen zijn gemaakt van elektronische elementen waarvan de onderdelen kunnen worden hergebruikt. Voor de juiste behandeling ervan moeten zij naar het overeenkomstige recycle punt worden gebracht.

6 creatieve manieren om lampen te recyclen

Creatief hergebruik, beter bekend als upcycling, is de transformatie van afgedankte of niet langer bruikbare producten in nieuwe producten van hogere kwaliteit of ecologische waarde.

Belangrijk: Gebruik nooit een fluorescerende lamp voor dit soort projecten, zij bevatten kwik dat zeer giftig is.

In dit geval gaan we enkele ideeën presenteren voor nieuwe gebruiksmogelijkheden voor oude gloeilampen.

Mini vaasjes

Door een deel van de fitting en de binnenste gloeidraad te verwijderen, kunnen we de lamp gebruiken als vaas voor kleine bloemen.

Vazen gemaakt van gerecycleerde gloeilampen

We kunnen ze op een voetstuk zetten en zo tafels of planken versieren of, als we er wat touwtjes of draden aan hangen, hebben we een fantastische verticale tuin.

Kapstokken

Als de bol leeg is, hoeven we er alleen maar cement in te doen, een schroef erin te draaien en te wachten tot het hard wordt.

Oude met cement gevulde gloeilampen als kapstok

Nu hoeven we alleen nog maar een klein gat in de muur te maken en onze kapstok te plaatsen. We kunnen het ook gebruiken om de handgrepen van allerlei deuren te vernieuwen.

Olielampen

Zoals altijd moet eerst de gloeidraad uit de gloeilamp worden verwijderd. Dan moeten we olie of alcohol voor lampen of fakkels erin doen en de lont plaatsen.

olielampen van gerecycleerde gloeilampen

Kerstversiering

Met een paar oude gloeilampen kunnen we onze eigen kerstboomversiering maken. Verf ze met je favoriete figuren en hang ze op met een touwtje.

DIY kerstversiering gemaakt van gerecyclede gloeilampen

Terrariums

Met een paar kiezelstenen en een plantje of stukje mos kunnen we een terrarium maken. Net als de minivaasjes kunnen we ze op een voet zetten of ophangen.

mini terrariums in een hergebruikte gloeilamp

Boot in een lamp

Net als een fles, kunnen we een boot bouwen voor in onze gloeilamp.

Barco en una bombilla reutilizada

Zoals u ziet, betekent het feit dat sommige gloeilampen niet kunnen worden gerecycleerd, niet dat zij niet als decoratieve accessoires kunnen worden gebruikt.