Rustieke interieurs inrichten met LED-verlichting

Rustieke interieurdecoratie onderscheidt zich vooral door het creëren van echt gezellige ruimtes, die de rust en warmte oproepen van de landelijke omgeving waar de natuur in elk detail aanwezig is.

Rustieke decoratie

Decoratie in rustieke stijl

Hieronder gaan we 3 van de sleutels uitpakken om een rustiek huis te decoreren of om die extra warmte te geven aan eender welke ruimte.

Natuurlijke materialen en kleuren

Als we het over rustieke decoratie hebben, zijn natuurlijke elementen de hoofdrolspelers. Steen en hout bedekken plafonds en muren en bruine, aardse en verouderde witte kleuren overheersen.

Natuurlijke stoffen zoals linnen of katoen dragen bij tot het warme gevoel van de ruimte. Maak gebruik van de kussens, dekens, enz. om een vleugje kleur te geven, de meest gebruikte zijn geel, grasgroen of hemelsblauw.

Grof maar zeer gezellig

We vinden zichtbare houten balken aan de plafonds en meubels en deuren met een verouderde afwerking of gewoon gerecycleerd meubilair. Hiermee proberen we de grofheid van het hout te versterken en te combineren met andere materialen zoals ijzer of brons. Altijd zonder de ruimte te overladen, zodat deze niet aan visuele amplitude verliest.

Rustieke keuken

De keuken, protagonist

Het lijdt geen twijfel dat de keuken een steeds prominentere plaats inneemt in huis, waar steeds meer mensen op zoek zijn naar een open concept dat keuken en eetkamer combineert. Dit geldt vooral voor keukens in rustieke stijl, ruimtes die uitnodigen tot samenzijn en onvergetelijke avonden vanaf het moment dat je begint te koken tot je de tafel afruimt.

Andere vormen van rustieke decoratie

Uiteraard is het niet nodig om een huis op het platteland te hebben om te genieten van het comfort dat dit type decoratie biedt. In feite is de rustieke stijl, zoals elke decoratiestijl, geëvolueerd om zich aan te passen aan de hedendaagse smaak.

Rustieke Chic

Als we afstand willen nemen van de lompheid van de rustieke interieurdecoratie, kunnen we er een draai aan geven en ons mengen in de rustieke chique trend. Dit kan worden bereikt door meer gewicht te geven aan pastel- of wittinten.

Nieuw modern rustiek

Stedelijk rustiek

Als we in een appartement in de stad wonen, kunnen we de principes van rustieke decoratie met een stedelijk tintje overnemen. Het ideaal is om te kiezen voor natuurlijke materialen, zoals houten vloeren, zodat die de hoofdrol spelen in de ruimte. We houden lichte kleuren op de muren en gordijnen om meer licht en amplitude te geven. Onze persoonlijke toets krijgen we door verschillende moderne decoratieve elementen toe te voegen.

Rustieke verlichting in het interieur

Het licht is fundamenteel in de decoratie en valt onder dezelfde richtlijnen als de rest van de elementen van deze stijl. We zullen kiezen voor LED-verlichting met warme tinten, die perfect combineert met de kleuren van hout en verouderde metalen. Zo wordt de sfeer veel gezelliger.

Verlichting in Scandinavische stijl, met verouderde metalen of witte lampenkappen, combineert heel goed met de uitstraling van een rustieke keuken.

Voor de algemene verlichting van de ruimte kunnen we nieuwe of gerecycleerde elementen gebruiken. Als we besluiten oude smeedijzeren kroonluchterlampen te hergebruiken, kunnen we kaarsvormige lampen gebruiken die die zo karakteristieke retro-uitstraling behouden. Een andere optie is te kiezen voor een van onze vintage lampen die een klassiek ontwerp combineren met de lichtheid en duurzaamheid van aluminium. Het ideaal is om deze lampen te combineren met gloeilampen, die het uiterlijk van de oude wolfraamlampen reproduceren.

Enkele vintage lampen uit onze online LED-verlichtingswinkel
Enkele vintage lampen uit onze online LED verlichting winkel.

Een wijdverbreide trend is om de verschillende verlichtingselementen zelf te maken. We kunnen bijvoorbeeld glazen potten, takken of zelfs stenen gebruiken om unieke tafellampen te ontwerpen. Het enige wat we nodig hebben is een beetje fantasie.

In de badkamers kiezen we voor een neutrale kleurtemperatuur en vluchten we uit de kandelaars met een modernere esthetiek.

In de rustieke chique stijl behoudt de verlichting de verouderde metalen details, maar verwerkt ze meer delicate materialen, zoals stoffen, die voor een meer klassieke uitstraling zorgen en de ruimte zoeter maken.

Tot slot kunnen we kiezen voor onzichtbare verlichting. Bij de decoratie van rustieke interieurs kunnen we met LED-verlichting de armaturen integreren in de verschillende constructieve elementen, zodat de lichtpunten volledig onopgemerkt blijven als ze uit zijn. We kunnen ook LED-integraties gebruiken die, zoals we al gezien hebben, perfect geïntegreerd zijn in plafonds en muren.

En u, heeft u verlichting gebruikt om een ruimte in rustieke stijl in te richten?