Waarom een wereldwijde omschakeling van gloeilampen naar LED-lampen nodig is

Het einde van gloeilampen is niets nieuws. In feite was de Europese Unie belast met de geleidelijke afschaffing ervan tot 2012, toen ze volledig werden verboden.

Ondanks het verbod is de kans groot dat we nog gloeilampen hebben, ook al liggen ze vergeten in een la en zijn ze misschien zelfs doorgebrand. Sterker nog, volgens een analyse van Ambilamp liggen er in Spaanse huishoudens gemiddeld twee gloeilampen. Voor wie Ambilamp nog niet kent, het is een vereniging zonder winstoogmerk die zich bezighoudt met de inzameling en verwerking van alle soorten lampen en armaturen.

Recyclage van gloei- en fluorescentielampen

Een ander nadeel van conventionele technologieën is het probleem van de recycling. Hoewel het geval van gloeilampen niet zo ernstig is, is het een groot probleem bij bijvoorbeeld fluorescentielampen.

Fluorescerende of “energiebesparende” verlichting bevat kwik, een zeer giftig element.

Wanneer dit materiaal in een aquatisch milieu zoals een rivier of de zee terechtkomt, wordt het omgezet in methylkwik. Deze stof is een zeer krachtige neurotoxische stof die schadelijk is voor vissen en bijgevolg voor mensen en alle fauna die zich met hen voedt.

Symbool dat aangeeft dat het niet bij het gewone afval mag.
Elektrische producten moeten naar de schone plek worden gebracht.

Aan de andere kant genereren andere materialen die bij de vervaardiging van lampen worden gebruikt CO2 als ze niet goed worden behandeld. Daarom is het heel belangrijk om gloeilampen en ander elektrisch of elektronisch materiaal naar een geschikt recyclagepunt te brengen wanneer hun nuttige levensduur voorbij is. In het geval van verlichtingsproducten kunnen we, als we niet weten waar we ze naartoe moeten brengen, de inzamelpunten vinden op de eigen website van Ambilamp.

Zoals we hebben gezien, vormen conventionele gloeilampen een probleem voor het milieu dat we kunnen vermijden door efficiënte producten zoals LED’s te gebruiken en ze te recycleren wanneer ze niet meer werken. Als u precies wilt weten waar u de verschillende soorten lampen naartoe moet brengen als ze niet meer bruikbaar zijn, kunt u ons artikel raadplegen over hoe u lampen op de juiste manier kunt recyclen.